Duatlonem v neděli 28. 4. odstartoval seriál VALACHY TOUR, vyhrál Janečka

28. 4. 2013 - VELKÉ KARLOVICE – V neděli 28. dubna se ve Velkých Karlovicích uskutečnil první ze závodů nového seriálu VALACHY TOUR. Celkem 135 sportovců všeho věku se tu utkalo ve VALACHY DUATLONu. Vítězem závodu se stal Svatopluk Janečka, který trasu 3 km běh - 15 km horské kolo - 1,5 km běh zvládl za necelých 57 minut. Druhý skončil olympionik Jan Čelůstka a třetí Jiří Klíma. Mezi ženami byla nejúspěšnější Lucie Gruchalová.

Vítěz Svatopluk Janečka v cíli prozradil, že mu hodně pomohla znalost terénu, díky které si mohl dobře rozvrhnout síly – 41letý rodák z Velkých Karlovic na Valašsko často jezdí a všechny trasy v okolí zná nejen z běhu a horského kola, ale také běžek. „Duatlon jsem ale ještě nikdy nezkoušel, takže mě vítězství opravdu překvapilo. Rád bych teď zkusil i další závody VALACHY TOUR. Velké Karlovice byly vždy hodně sportovní, můj otec tu kdysi pořádal závody na běžkách, takže se mi idea celé série VALACHY TOUR velmi líbí,“ svěřil se Svatopluk Janečka.

Druhý Jan Čelůstka, 31letý úspěšný český triatlet (mj. třicátý na loňské olympiádě v Londýně), si pochvaloval kvalitu i profil trati. „Líbilo se mi, že běh vedl po měkkém terénu lesem a pro horské kolo vyšlo ideálně počasí, takže trať byla ideálně sjízdná. Rád bych z dalších závodů seriálu vyzkoušel ještě srpnový mini triatlon VALACHY MAN, kde uplatním i svou silnou disciplínu triatlonu – plavání,“ prohlásil Čelůstka.

Třetí Jiří Klíma, specialista na terénní triatlon a mj. mistr světa v Xterra triatlonu ve své věkové kategorii (25 – 29 let), za Janem Čelůstkou zaostal o pouhých 10 vteřin. „Honza Čelůstka pro mě byl obrovská výzva, s výsledkem jsem spokojený, konkurence byla velká,“ prohlásil.

Mezi ženami zvítězila Lucie Gruchalová v čase 1:09, druhá byla Barbora Machulková a třetí Lucie Javorová. Před startem duatlonu se uskutečnil také závod v běhu pro děti, kterého se zúčastnilo 40 malých sportovců.

VALACHY DUATLON byl prvním z celkem čtyř plánovaných závodů nového seriálu VALACHY TOUR. Ten je v České republice ojedinělý tím, že spojuje různé sportovní disciplíny vytrvalostního charakteru do společného bodového hodnocení. Závody situované do členitého terénu CHKO Beskydy u česko-slovenské hranice ve Zlínském kraji svou účastí podporují také známí profesionální sportovci. Po VALACHY DUATLONU, v němž startoval Jan Čelůstka, svou účast potvrdila i jedna z největších hvězd současného českého sportu, držitel olympijského zlata v horské cyklistice z roku 2012 Jaroslav Kulhavý. Ten se zúčastní následujícího závodu horských kol 13. července.

Nejlepší sportovci mohou v jednotlivých závodech i celém seriálu získat ceny v celkové hodnotě 750 000 Kč. Hlavním pořadatelem VALACHY TOUR je Resort Valachy, který provozuje tři hotely s relaxačními centry a Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích.

Absolutní pořadí – muži

  1. Svatopluk Janečka – Ski-turist Velké Karlovice (0:56:34)
  2. Jan Čelůstka – Labe Tri Club (0:57:54)
  3. Jiří Klíma – CK PeMaP Přerov (0:58:03)

Absolutní pořadí – ženy

  1. Lucie Gruchalová – Lowellpro Šafrata Bohumín (1:09:16)
  2. Barbora Machulková – 4ever Bystřice (1:11:40)
  3. Lucie Javorová – Hvozdná (1:13:38)

Kompletní výsledkové listiny (absolutní, po kategoriích i dětské tratě): http://valachytour.cz/race/1  

Seznam všech závodů VALACHY TOUR:

28. 4. – VALACHY DUATLON (běh, kolo)
13. 7. – BIKE VALACHY (kolo)
9. 8. – VALACHY MAN (plavání, kolo, běh)
26. 10. – BĚHEJ VALACHY (běh)

Více na www.valachytour.cz.