Trať DUATLONU tři dny před startem v super stavu, REGISTRACE možná i na místě

25. 4. 2013 - Na vlastní nohy jsem trasu otestoval a musím přiznat, že mě mrzí, že se závodu nezúčastním aktivně jako závodník. Trasu si můžete prohlédnout na fotkách, které jsem pořídil při běhu po trase DUATLONU...

První běh je poměrně rovinatý, první polovina asfalt, následuje měkká lesní cesta, ale sníh již dokonale odtál, takže se běží příjemně.

Trasa kola je zpočátku zvlněná, ale terén je dobrý. Po krátkém asfaltovém úseku po cyklostezce pokračuje mírným stoupáním po zelené turistické značce Babskou. Po necelých dvou kilometrech začíná nejtěžší část cyklotrasy. Prudké stoupání po lesní cestě, kde ještě před pár dny ležel zmrzlý sníh, je hodně měkké, a je dlouhé dva kilometry. Stoupání končí na Třeštíku.

Okolo hospody na Třeštíku, k níž se stoupá do kopce po asfaltové cestě, se dostanete na nejvyšší bod cyklotrasy, z něhož jsou krásné výhledy do údolí.

Důležité místo je pak u směrovek Nad Třeštíkem. Musíte se vydat doleva na zpevněnou cestu směrem k Laďovu pramenu, na místě to bude dobře značeno. Vjedete do krásného smíšeného lesa a víc než kilometr si můžete užívat rychlou  jízdu po vrstevnici. Pak začnete mírně klesat až k prudké pravotočivé a následně levotočivé zatáčce Pod Vysokou.

Následující dva kilometry vedou po asfaltové cestě z prudkého kopce až k Laďově pramenu. Tento úsek bude svádět k velmi rychlé jízdě, ale je potřeba být velmi obezřetný, protože cestu lemují hodně silné stromy. Laďův pramen, oblíbené výletní místo, minete z levé strany. Budete stále klesat do údolí Leskového ještě 1,5 kilometru.

Z cesty k hotelu Galik pak odbočíte doleva do protisměru a budete znovu stoupat. V těchto místech se těží dřevo, takže budete potkávat pokácené kmeny. První kilometr je stoupání hodně prudké, pak se zmírní.

Vjedete do lesa, stále však po zpevněné lesní cestě, šotolině. Pokračujete okolo velkého krmelce po vrstevnici zhruba jeden kilometr až do Leskovečku nad dančí oboru U Dorňáků. Prudké klesání po asfaltové cestě je krátké a končí u hlavní silnice. Následně odbočíte doprava a pokračujete do mírného kopce už jen necelé dva kilometry směrem k hotelu Galik do cíle. Tuto trasu už máte za sebou, ale v opačném směru.

Závěrečný běh je krátký a bude to chtít zatnout zuby. Trať je sice rovinatá, ale s blížícím se cílem se budou všichni závodníci snažit ještě zrychlit a zafinišovat. Poslední stovky metrů vedou po úzké lesní cestě pod lesem z mírného kopce, takže se bude dobře finišovat. Cíl závodu je poté před Galikem a zároveň před zraky fanoušků, což bude určitě příjemný zážitek!

Trasa je podle mě skutečně krásná. Střídají se rychlé rovné úseky, prudká i mírná stoupání v lesním porostu, nebezpečně rychlá klesání i několik kilometrů po vrstevnici. Zároveň není ale trasa přehnaně náročná, takže ji určitě zvládne každý hobík či hobice.

Bob Komín, spíkr závodu a člen organizačního týmu