Milan Bureš: od diváka k pravidelnému závodění na VALACHY TOUR

18. 6. 2024 - Kudy může také vést cesta příležitostného sportovce k triatlonu a pravidelnému pohybu, to krásně ilustruje příběh jednoho z dnes již skalních účastníků DATART Valachy tour Milana Bureše. Právě on a jeho firma STEELMET letos vyráběla trofeje pro vítěze XTERRA Valachy, a to originálně z vyřazených součástí kol v dílnách Kovozoo ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Při té příležitosti jsme Milana vyzpovídali nejen k trofejím (článek jste mohli číst zde), ale i k jeho cestě za triatlonem. 

Milane, popište nám: jak se z ne-sportovce stane vášnivý účastník VALACHY TOUR?

Můj úplně první kontakt s VALACHY TOUR byl někdy v roce 2015, kdy jsme se byli podívat na Balatonu na kamarády při VALACHY MANovi s rodinou jen jako diváci.

Naši kamarádi už tehdy měli N-MED Team a objížděli závody VALACHY TOUR. Hned v dalším ročníku se zúčastnila moje soutěživá žena BĚHEJ Valachy, čímž se „valašské šílenství“ nejen v naší rodině, ale i v celé naší celkem široké partě rozjelo naplno. Pochopitelně nejen mezi dospělými, ale i všemi dětmi.

Já jsem ale pořád jezdil jen jako podpora a fanoušek a vůbec mně nenapadlo, že by se mě to mohlo taky nějak týkat. Vzhledem k mé jisté „hardwarové anomálii“ vlivem dávné prodělané nemoci jsem na závodění nepomýšlel. Až v roce 2017, asi pod vlivem hecu kamaráda z týmu, jsem se rozhodl přijmout výzvu v podobě účasti na Bike Valachy. Neměl jsem tehdy ani horské kolo, které mi Martin půjčil jak na tréninky, tak na závod samotný. Když se mnou poprvé projížděli kluci některé pasáže, které mi tehdy připadaly technicky úplně z jiného vesmíru, tak jsem si nedával velké šance, že bych tehdejší opravdu náročnou trasu mohl objet. Byla to výzva.

Jenže týmový dres a startovní číslo na řídítkách dělají strašně moc, člověk zjistí, že to není jen o nohách, ale o hlavě, a po bezmála pěti hodinách jsem to nějak objel a do dnešního dne si úplně živě vybavuji pocity na posledních kilometrech, kdy jsem věděl, že už to dám. Byl to neuvěřitelný zážitek.

Pak už to šlo ráz naráz. Měl jsem pocit, že jsem sportovec, a vytáhli jsme doma po cca 15 letech běžky na Noční stopu.

Pak jsem přemluvil kamaráda, abychom udělali štafetu a odplaval a odběhl mi Valachy mana, v němž já jsem jel jenom na kole.

Další rok kamarád ze štafety nemohl, tak jsem si řekl, že těch 5 km nic není, že to když tak ujdu, a po 28 letech od svých operací jsem se pokusil nějak rozběhnout. Nějak to šlo. Nebudu hodnotit estetický dojem, ale celého dlouhého Valachy mana jsem objel.

Pak se nabízelo už logicky i krátké BĚHEJ Valachy.

Další rok jsem si řekl, že když jsem zvládl krátký běh, tak dlouhá trasa už musí klapnout taky. To už bylo asi za všeobecného klepání si na čelo mých kolegů z N-MED Teamu, ale v roce 2022 jsem poprvé absolvoval sám všechny závody VALACHY TOUR v dlouhých distancích.

Každý s těch postupných kroků byl pro mě výzva a bylo parádní si ty cíle postupně plnit. V mém případě to není ani tak moc o závodění se soupeři, ale se sebou samotným, ale musím přiznat, že se snažím aspoň nebýt vždycky úplně poslední. Někdy se to i daří, protože se skoro vždycky najde někdo, kdo má nějaký technický nebo jiný problém a skončí až za mnou. A stihnout ještě nafouknutý cílový oblouk je taky celkem fajn motivace se hecnout a zabrat.

Pohled do našich statistik prozrazuje, že máte za sebou na Valachy tour přes 20 účastí v různých závodech. Co vás na nich tak baví?

Zkoušel jsem to zběžně nějak zkontrolovat a napočítal jsem 20 závodů, což i mně samotného dost překvapilo, čekal jsem daleko méně.

Baví nás na tom duch celé tour, lidi kolem, kteří to organizují, prostředí Karlovic a okolí a ze všeho nejvíc ta parta v našem N-MED Teamu. Není to jenom o těch závodech samotných, ale hlavně o setkávání před a po a sdílení společných zážitků, sledování minisoubojů i uvnitř týmu. Pro mě osobně je skvělé vědět, že VALACHY TOUR nám pomohla u dětí vytvořit lásku ke sportu a většina z nich, byť už jsou to dnes odrostenci, pořád sportuje. Myslím, že to je jeden z nejlepších vkladů do života, který mohli dostat.

Taky nás baví sledovat celkové pořadí týmů, které jsme jednou i vyhráli, ale pak se nám do VALACHY TOUR infiltrovali Titáni ze Zlína, které tímto zdravím, kteří jsou „trochu“ jiná liga a nedávají nikomu šanci, byť jen přemýšlet o vítězství v týmech. My je ale nebereme jako soupeře, takže se soustředíme každoročně „jen“ na obhajobu druhého místa mezi normálními amatérskými týmy, což se nám dlouhodobě daří.

Je fakt, že teď už nás není tolik, a i děcka nějak rychle vyrostly a trochu jim závody kolidují s jejich jinými aktivitami a hlavně studiem, takže občas máme problém dát dohromady aspoň pět bodujících závodníků. Takže došlo i na mně a konečně se po letech do týmových výsledků započítávají občas i body za mé umístění z chvostu výsledkové listiny.

Jaké závody máte ještě na Valachy tour v plánu letos navštívit?

Pro nás je každoročně samozřejmost účastnit se celé tour. Je ale pravda, že letos nám to termínově hrubě nevychází a všechny závody někomu s něčím kolidují, takže jsme už víceméně vynechali Noční stopu, kde prapor týmu držel jen synovec se svou manželkou. Já už ale, pokud zdraví dá, objedu všechny zbývající závody a snad se na nich přidá i někdo další z týmu. Je to srdeční záležitost a kdybych se měl doplazit, tak přijedu. 

Vaše firma je součástí REC Group, kam patří, mimo jiné, Kovozoo ve Starém Městě. Co kdybyste nás tam při té příležitosti pozval na výlet?

Nevím, kolik máme prostoru, abych vše vyjmenoval, ale k vidění je toho u nás myslím opravdu hodně. Pokud k nám někdo zavítá poprvé, tak doporučuji, ať si na návštěvu u nás rezervuje ideálně celý den, minimálně celé dopoledne nebo odpoledne, aby si v klidu prohlédl opravdu všechno.

Kromě kovových zvířat je možno si prohlédnout muzeum veteránů, rozhlednu maják Šrotík, pirátskou loď, kovárnu, muzeum kovářství, letoun L-610, bludiště z pneumatik, navštívit obchůdek s malými zvířátky z naší porodnice, která je také návštěvníkům přístupná. Návštěvníci se mohou projít po vyhlídkových lávkách, ze kterých je vidět přímo do našich provozů, ve kterých zpracováváme odpady, a mohou se také projet po areálu naším vyhlídkovým vláčkem.

Komu zbude ještě nějaký čas, může se jít projet po naší motokárové dráze nebo navštívit nedávno čerstvě otevřené terárium s živými plazy a jinou havětí.