Bajkovou trasu letos navrhla Tereza Tvarůžková. „Bude zábavnější,“ slibuje.

5. 5. 2024 - Trasy Valachy mana letos doznají změn. Po loňském ročníku, jenž se poprvé konal u vodní nádrže Bystřička, jsme pečlivě vyhodnotili zkušenosti z nového místa konání, vyslyšeli názory závodníků i místních a výsledkem jsou úpravy a vylepšení.

S kým jiným při plánování tras spojit síly, než s osobami nejpovolanějšími: zkušenými sportovci a znalci místních terénů? :-)

Terezu Tvarůžkovou jistě nemusíme fanouškům horských kol ani pravidelným účastníkům DATART Valachy tour představovat. Zkušená bikerka a úspěšná závodnice pochází z nedaleké Jarcové a má terény kolem Bystřičky dokonale proježděné, v minulosti se pravidelně účastnila našich akcí. Jsme moc rádi, že se ochotně ujala role tvůrkyně nových tras horského kola.

TIP: Ve středu 8. května si přímo s Terezou můžete projet bajkovou trasu dlouhého, štafetového a XTERRA Valachy mana! Více o projížďce je zde.

Terezo, prozraď ostatním: jak k tvému propojení s DATART Valachy tour a závodem Valachy man došlo?

Letos se moje situace ohledně závodění na profesionální úrovni bohužel vyvinula jinak, než jsem si představovala, a já se rozhodla obětovat jednu sezónu zdraví, abych se do té další mohla vrátit v plné síle. Když jsem se rozhodovala, byla mojí oporou Eva Vrabcová Nývltová a ta mi vnukla tento nápad a příležitost

(pozn. aut.: olympionička a někdejší česká reprezentantka v běhu na lyžích a maratonu Eva Vrabcová Nývltová se letos účastní tour a chystá se i na svůj první triatlon - přečtěte si rozhovor). 

Jak moc se po tvém zásahu bajkové trasy Valachy mana mění oproti loňsku?

Vynechali jsme část okolo Klenova a vydáme se směrem na Lhoty, kde se po stoupaní napojíme u Veselské chaty na trať cross country Valašského poháru. Chtěla jsem trasu udělat zábavnější, aby si ji užili profesionálové i normální závodníci. 

Jak s ohledem na parametry nové trasy doporučuješ zvolit strategii v závodu?

Určitě bych si dala pozor na to, aby člověk nepřepálil první kopec, který je docela prudký a náročný a není třeba se tam úplně zakyselit. Protože následně nás trať zavede do sjezdu, z kterého se napojíme na trat XCO a tam člověk potřebuje sílu na to, poprat se s technikou. Takže moje rada zní: rozjet to do plných až po části cross country pasáže. Určitě bych doporučila trať si projet před závodem. Tímto bych ráda pozvala závodníky, aby si ji 8. května projeli se mnou. Ráda jim dám rady pro závod!

Terény kolem Bystřičky máš jistě hodně naježděné. Na jaké zajímavé či neobyčejné místo na trase bys speciálně upozornila?

Samotná Bystřička je nádherné prostředí a závodníkům se tam určitě bude líbit, Já osobně mám velký citový vztah ke Lhotám. To je důvod, proč mě napadlo natáhnout bajkovou trasu více na tu stranu. Výhledy zde jsou nádherné na každou stranu. Věřím, že i když závoďáci pojedou naplno, tak se jim zde bude líbit. 

Postavíš se ty sama na start Valachy mana? Pokud ano, která trasa – dlouhá, krátká, Xterra?

Na celou trasu si letos netroufám, jsem totiž mizerná plavkyně :-). Ale ráda bych dala dohromady nějakou štafetu, tak uvidíme, jak to půjde.

V minulosti jsi k nám na závody DATART Valachy tour jezdila pravidelně, několik let jsi bodovala zejména v Noční stopě Valachy. Když jsi ji naposledy v roce 2022 vyhrála v ženské kategorii, současně jsi oznámila, že s běžkami končíš a budeš se nadále věnovat jen horskému kolu... Chystáš se zúčastnit i některého z dalších letošních závodů? Přímo se totiž nabízí zářijový Bike Valachy... 

Určitě mě bajkový závod velice láká a ráda bych se na start postavila. A nejen na bike, ale i třeba v říjnu na běh.