Starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček: Na Valachy mana už se těšíme

13. 6. 2023 - Valachy man se letos nově přesouvá k vodní nádrži Bystřička u stejnojmenné valašské obce. Co na chystanou akci říká starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček? A postaví se sám na start? Přečtěte si v našem rozhovoru.

Pane Fojtíčku, Valachy man se letos stěhuje k vám, k vodní nádrži Bystřička. Co to pro vás jako obec znamená?

Určitě je to pro nás skvělá možnost zviditelnění naší oblasti, podpory podnikatelské činnosti v cestovním ruchu a také příležitost pro místní přičichnout k tomuto odvětví sportu. Akci plně podporujeme a partnersky se na ní podílíme. Je v našem zájmu jí poskytnout maximální podporu materiální, personální i mediální. Hned na prvním jednání jsme si s pořadateli lidsky sedli, což je tu takové spolupráce také nesmírně důležité. Pro mě osobně je akce sympatická už proto, že v minulosti jsem se hodně věnoval sportu a sám jsou dlouhé roky pořádal vytrvalostní cyklistický závod Valašská 24hodinovka. 

Je pravda, že Valachy man není u Bystřičky prvním triatlonovým závodem? Údajně se zde v minulosti konával triatlon handicapovaných sportovců..

Ano je to tak. Před několika lety se na pláži pořádal taktéž triatlon, ale nesetkalo se to s úspěchem, protože se tehdy nevydařila spolupráce se správcem vodního díla, Povodím Moravy. A ještě mnohem dřív, v šedesátých letech, se na pláži konaly dny SVAZARMU s ukázkami parašutismu a motoristických sportů, na pláži se jezdil motokros. Moc by se nám líbilo, pokud by se Valachy man stal u Bystřičky každoroční tradicí.

Foto: Daniel Kusik

V čem z vašeho pohledu nabízí Bystřička ideální podmínky pro triatlonisty?

Teplá voda, „rovinatý“ terén, ale to hlavní je krásná příroda. Různorodá, členitá, profilem vhodná a dostatečně náročná pro různé kategorie sportovců od začátečníků až po profíky. Věřím, že se u nás závodníkům bude líbit. Uděláme vše pro to, aby závod proběhl ke spokojenosti všech – závodníků, pořadatelů i diváků. 

Někdo možná přijede k Bystřičce strávit při příležitosti Valachy mana celý víkend. Co tu může zažít?     

Náš kraj je různorodý a uspokojí snad každého krásnou přírodou, pěšími i cyklo trasami, přehradou. Nacházíme se ve středu pomyslného trojúhelníku měst Vsetín - Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm, která jsou odsud dobře dostupná včetně možnosti cyklistiky a je v nich také co k vidění.

Na závěr ještě otázka na tělo: jak jste na tom se vztahem k triatlonu vy sám? Zúčastníte se Valachy mana?

Já osobně mám sice ke sportu blízko, ale s ohledem na absenci zimní přípravy bych nerad aktivoval záchranné složky, zejména v plavecké části závodu. Na účast si letos netroufnu, ale pokud budu platný mezi pořadateli, nabídnu raději své služby v realizačnímu týmu. Už se na víkend s Valachy manem těším, bude to určitě skvělá podívaná.

Foto: Daniel Kusik