Radim Grebík počtvrté vyhrál Valachy mana, čtvrtým místem překvapil Kulhavý

7. 8. 2022 - Počtvrté na Valachy manovi a počtvrté zlatý. Vítězem tradičního triatlonového závodu Valachy man, který se konal 5. a 6. srpna u vodní nádrže Na Stanoch v Novém Hrozenkově na Vsetínsku v rámci seriálu DATART Valachy tour, se stal Radim Grebík. 

Svou přítomností a navíc i skvělým výsledkem překvapil biker a olympijský vítěz v cross country Jaroslav Kulhavý, jenž obsadil čtvrtou příčku. 

Dvoudenní akce, která jako vždy nabídla trasy nejen pro zkušené sportovce, ale i hobíky, začátečníky a také pro děti, přilákala 928 sportovců a byla letos prakticky vyprodaná. Příjemným překvapením byla hojná účast dětí, které do Nového Hrozenkova dorazily z ČR, Slovenska a dokonce i Rakouska. Dětské závody byly zcela vyprodané.

„Máme z toho velkou radost. V době, kdy návštěvnost sportovních a kulturních akcí spíše klesá, je to malý zázrak. Letos velmi přibylo účastníků, kteří si k nám přijeli vyzkoušet triatlon vůbec poprvé, k čemuž Valachy man díky intervalovému startu a kratším distancím dává ideální příležitost. Dvě desítky sportovců dokonce závodily v obou dnech – jak v pátek na krátké trase, tak i v sobotním hlavním závodě. Do příštího ročníku proto chceme přidat speciální soutěžní kategorii, takového „double Valachy mana“. Evidentně je to pro mnohé zajímavá výzva,“ uvedl hlavní organizátor Bohuslav Komín z pořádajícího Resortu Valachy.


Dlouhý závod muži

Vítěz Radim Grebík zvládl závodní trasu, obnášející 350 m plavání, 16 km kola v náročném horském terénu a 4,5 km terénního běhu, v čase 1:04:39 a už počtvrté nenašel přemožitele. „Vždy pro mě bylo na Valachy manovi těžší kolo, které je tady opravdu náročné a já jsem zvyklý závodit na silničce, což je úplně jiný sport. Ale letos byl pro mě nejtěžší běh. Docela to po dešti klouzalo a nevzal jsem si úplně dobré boty. Závod byl skvělý – těžký i zábavný, užil jsem si to. Valachy man je moje srdcovka, je jedinečný prostředím i atmosférou,“ svěřil se v cíli talentovaný triatlet, který právě na Valachy manovi před čtyřmi lety absolvoval jeden ze svých prvních triatlonových závodů a od té doby se etabloval nejen do české, ale i evropské špičky – nedávno vybojoval 2. místo v závodu Evropského poháru, 18. místo v závodu Světového poháru a pomýšlí na olympiádu v Paříži v roce 2024.

Druhé místo obsadil loňský vítěz a jeho týmový kolega z Titan Trilife Vojtěch Bednarský. „Věděl jsem, že pro Radima dnes nebudu konkurent, výkoností je jinde a je to obrovský talent. Do závodu jsem šel s tím, že mě na kole sjede Jaroslav Kulhavý, ale pokusím se ho pak seběhnout, a to se podařilo. Dal jsem do závodu maximum, jsem spokojený, a těším se na příští rok,“ dodal Vojtěch Bednarský.

Třetí místo vybojoval Petr Šťastný, čtyřnásobný vítěz celé DATART Valachy tour. 

Jen dvacet sekund za ním skončil překvapivý účastník Valachy mana – biker a olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, jenž se přihlásil na poslední chvíli den předem. „Je to můj druhý triatlon v životě, poprvé jsem ho zkoušel před 25 lety. Měl jsem teď nějaký tréninkový a závodní prostor a lákalo mě rozbít stereotyp, tak jsem si říkal, že to prostě zkusím,“ prozradila v cíli cyklistická legenda. „Moc jsem netrénoval, dvakrát jsem si zaplaval, běhat jsem skoro nebyl, ale stejně by mi to asi moc nepomohlo, tak jsem to zkusil z voleje. Užil jsem si to. Nejvíc jsem se bál běhu, který je mou nejslabší disciplínou, ale nakonec byl v pohodě. Ale rezervy tam jsou samozřejmě obrovské a nevyhnuly se mi začátečnické chyby, jako příliš dlouhý čas v depu nebo skok do vody, po kterém mi spadly brýle. Ale jsem spokojený, triatlon mě bavil. Asi ještě víc by měl lákal Ironman a jeho delší trati. Když bude prostor, rád by se věnoval i jiným sportům na vyšší úrovni,“ líčil Jaroslav Kulhavý.

Závod na krátké trase mezi muži v pátek vyhrál Jiří Klíma


Dlouhý závod ženy

Mezi ženami kralovala Helena Kotopulu a to doslova: byla nejlepší nejen v pátečním krátkém závodě, ale nastoupila navíc i do sobotního delšího závodu a i v něm zvítězila. „Na Valachy manovi jsem byla už víckrát, ale většinou jen jako fandící doprovod synů. Vždy se mi termínově kryl se Slovakmanem, který byl ale letos zrušený, tak mi to konečně vyšlo. Měla jsem trochu obavu, po dešti to klouzalo a já nemám dobrou techniku sjezdu na kole, ale nakonec to bylo bez problémů a na běhu už to šlo samo,“ svěřila se Helena Kotopulu. 

Druhé místo v hlavním závodě žen obsadila Tereza Svobodová třetí byla Kateřina Krutílková.


Výsledky hlavního závodu na dlouhé trati (350 m plavání, 16 km horské kolo, 4,5 km terénní běh)

MUŽI

  1. Radim Grebík (Titan TRILIFE) – 1:04:39
  2. Vojtěch Bednarský (Titan TRILIFE) – 1:08:18
  3. Petr Šťastný (Sport Import) – 1:10:22
  4. Jaroslav Kulhavý (Česká spořitelna – Accolade) -1:10:42
  5. Filip Václavík (Titan TRILIFE) – 1:11:13
  6. Václav Bednarský (Titan TRILIFE) – 1:12:26

ŽENY

  1. Helena Kotopulu (CSG Tri team) – 1:26:21
  2. Tereza Svobodová (Titan TRILIFE) – 1:29:16
  3. Kateřina Krutílková (Bike Pro Racing) – 1:31:25
  4. Barbora Vojtěšková (Titan TRILIFE) – 1:35:20
  5. Mária Sýkorová (Titan TRILIFE) – 1:38:44
  6. Kateřiná Hollá Lindnerová (KILPI racing team) – 1:38:48

 

Další akcí seriálu DATART Valachy tour bude 22. října závěrečný Běhej Valachy, kdy budou současně vyhlášeny i výsledky celé série. 


PŘIHLÁSIT SE NA BĚHEJ VALACHY