Miloš Škorpil: V Karlovicích se vždy cítím jako v ráji

29. 9. 2021 - Miloš Škorpil je ve světě běžeckého sportu pojmem a legendou. Tento známý ultramaratonec, který je také vyhledávaným koučem a zakladatelem vlastní běžecké školy, má na svém kontě řadu úctyhodných výkonů. Mimo jiné třikrát oběhl Českou republiku, je dvojnásobným mistrem ČR v běhu na 24 hodin…. 

Do Velkých Karlovic jezdí pravidelně díky spolupráci se Spa hotelem Lanterna, kde pořádá společně s manželkou Danou Škorpilovou oblíbené kurzy běžecké školy. Letošní podzimní kemp se termínově protnul se závodem Běhej Valachy, čehož se Miloš s radostí využil, a tak se s ním budete moci potkat na startu a poměřit síly na dlouhé, 12kilometrové trase. 

NÁŠ TIP: Miloš Škorpil pořádá v Resortu Valachy každoročně profesionální běžeckou přípravu pro začátečníky i pokročilé. 4 dny plné sportu a dobrých rad od těch nejpovolanějších, k tomu neomezená relaxace ve wellness. 
VÍCE INFORMACÍ A TERMÍNY


Miloši, do Velkých Karlovic jezdíte díky spolupráci se Spa hotelem Lanterna pravidelně už několik let, jak se vám zdejší kraj líbí? Odpovídají zdejší terény vašemu vkusu, nebo máte raději rovinky?

  • Raději než rovinky mám kopečky, raději než města mám přírodu a obojího je v okolí Spa hotelu Lanterna požehnaně. Když k tomu přidám úžasný personál hotelu, fantastické jídlo, tak se tu s Danou cítíme vždy jak v ráji. Navíc nám jezdí na kempy samí skvělí lidé, takže i když to máme ze Sokolova 500 kilometrů a jezdíme sem pracovat, užíváme si to, co to jde.

Právě zde, v Resortu Valachy, je možné ideálně propojit sportování s kvalitním jídlem a také relaxací a masážemi ve wellness centrech hotelů Lanterna a Horal. Myslíte, že běžci, potažmo sportovci obecně dbají dostatečně na odpočinek? 

  • Jsou běžci a běžci, pravdou je, že většina z nich moc odpočinku nedává a stále se ženou někam dopředu. Takže v tomto směru považuji za největší prohřešek, že málo spí a málo času věnují relaxaci a regeneraci obecně. Proto i program kempů stavíme tak, aby si zaběhali, ale aby měli možnost využít služeb, které Lanterna a Horal v tomto směru hojně nabízejí.

Je za námi těžký rok a půl provázený lockdowny, které dočasně zmrazily fungování sportovních oddílů a kroužků, fit center, tělocviku ve školách... Máte pocit, že to alespoň zvedlo zájem o běhání?

  • Je to, jak říkáte. Běh byla jednou z mála činností, která se v té době dala volně provozovat. Přírodu nikdo nezavře :-). Takže běhání to obecně pomohlo. Určitě začala běhat spousta dalších lidí, kteří by se jinak věnovali kolektivním sportům nebo sportům provozovaným uvnitř ve fitkách, tělocvičnách, či různých studiích, což při lockdownu nešlo.

Dlouhou trasu Běhej Valachy znáte, v minulosti jste si ji už dvakrát zaběhl. Co byste jako kouč doporučil letošním účastníkům? Jak mají správně rozvrhnout síly?

  • Tak rozhodně bych jim poradil, aby ze začátku pošetřili síly, aby to pak nahoře na kopci mohli rozbalit a aby si trať, která je krásná v tom, že je zvlněná, ale i tím, že se běží v krásné podzimní přírodě, všemi smysly užili. No a když budou mít dost sil, tak v závěru z kopce se to dá pustit a v cíli se radovat z krásného času.

Jak trasa Běhej Valachy vyhovuje profilem a délkou vám? 

  • Mě vyhovuje maximálně, jen si musím vzít trailové boty, abych ji neproklouzal, jako když jsem běžel poprvé :). Což bych taky doporučil všem účastníkům.

Na závěr dovolte osobní otázku: co si vy osobně nejvíc užíváte při svých „pracovních“ návštěvách Resortu Valachy, když vám zbyde volný čas? Co si nikdy nenecháte ujít?

  • Rozhodně si nikdy nenechám ujít skvělé jídlo. A když vyjde čas, tak se potouláme s Danou po okolí, abychom napojili nejen tělo, ale i duši.