Anička Lužná vyhrála VALACHY TOUR po tříleté odmlce

3. 11. 2020 - V letošním zkráceném roce obsadila na běžkařské NOČNÍ STOPĚ VALACHY 6. místo, na triatlonovém VALACHY MANU skončila těsně třetí, závěrečný BIKE VALACHY mezi ženami ovládla. Jak jsi si letošní ročník VALACHY TOUR užila i přesto, že probíhal v nestandardní době, kdy jsi neměla možnost běžně trénovat a účastnit se řady obvyklých závodů?

Jak Aničku, tak i Petra Šťastného, kteří se stali výherci seriálu VALACHY TOUR 2020, spojuje čerstvý přírůstek do rodiny. Anička Lužná je maminkou roční dcerky. „Je to fakt zvláštní rok. Pro mě začal nečekaně, když mě Filip navrhl, abych Noční stopu zkusila klidně pár měsíců po porodu,“ svěřila se Anička Lužná, která VALACHY TOUR ovládla v roce 2017.


Jak jsi si letošní ročník Valachy tour užila i přesto, že probíhal v nestandardní době, kdy jsi neměla možnost běžně trénovat a účastnit se řady obvyklých závodů?

  • Celý letošní rok byl pro mě úplně nový a jiný. V říjnu jsem se stala maminkou malé Josefínky a tak jsem vůbec nevěděla, jestli mi nové okolnosti dovolí postavit se na startovní čáru. Manžel mě namotivoval, že nemám co ztratit a já necelé 4 měsíce po porodu jsem jela Noční stopu valachy. Nebyla jsem vůbec připravená závodit, na druhou stranu jsem věděla, že se chci k závodění vrátit a byla by škoda si zavřít dveře k možnosti bojovat o vítězství Valachy tour, na kterou se hrozně ráda vracím. Běžkový závod byla jedna velká sranda, na ledě si běžky jely, kam chtěly.
  • Korona pauzu jsem popravdě z tréninkového hlediska i ocenila. Za velké podpory manžela, trenéra a supertáty Filipa a šéfa mého nového týmu OPLTCYCLING - Libora, jsem měla možnost trénovat a připravit se na závody.
  • Valachytour jsem si užila jako každý rok, i když musím uznat, že atmosféra byla poněkud ponurejší. Chyběli tam ti lidi kolem… Chci moc poděkovat organizátorům, že i přes všechna možná úskalí alespoň některé závody uskutečnili.

Kde tě zastihla informace o celkovém vítězství Valachytour?

  • Chystala jsem se s malou na procházku a zrovna si zavazovala boty.

Který závod ti letos nejvíc sedl?
  • Určitě triatlon, který byl pro mne i nejtěžší. Bojovala jsem tam do posledních metrů o 2. místo, které mi nakonec o devět vteřin uteklo. Mám ráda, když se na závodě sejde konkurence a jedu kontaktní závod. Na Valachytour se to povede skoro pokaždé, i proto se tam ráda vracím.

Jak jsi se vůbec během roku připravovala?

  • To můžete najít na mém instagramu týden po týdnu :) Hlavní příprava letos probíhala na biku, i přestože jsem triatlonistka. Mám na kole největší rezervy. Když byly otevřené bazény a měla jsem hlídání, tak jsem chodila plavat. V průměru odtrénuji osm hodin týdně, k tomu mám nachozených desítky kilometrů s kočárkem, něco málo i naběhané, každé ráno cvičím jógu a kompenzační cvičení. Velký důraz kladu i na regeneraci a stravu.

Jak prožíváš současnou situaci, co děláš, jak se udržuješ v kondici?

  • Z pohledu lékařky lituji své kolegy, už v předkoronavirové době byl personál nemocnic značně přetěžován, třicetihodinové služby bez náhradního volna berou opravdu hodně energie. Teď, když je potřeba přidat, tak rezervy odkud brát jsou minimální. Bojím se, že až se situace zklidní, tak se svět v nemocnicích vrátí do normálu.
  • Z pohledu sportovně nadšené mámy se mě situace až tolik nedotkla. Nejraději chodím na procházky do přírody, v nákupáku mě jen tak nepotkáte a v restauracích taky často nevysedávám. Nejvíce mi vadilo zavření bazénů, saun a wellness, ale to jsou maličkosti. Trénink jsme upravovali dle aktuálních možností...


Plánuješ se Valachy tour zúčastnit i v dalším roce?

  • Moc bych chtěla, je to pro mě srdcovka. Krásné prostředí, super tratě, navíc to mám z domu jen přes kopec.

Máš nějaký vzkaz pro účastníky akcí pro veřejnost?

  • Moc děkuji, že akce pořádáte. Vím, že není jednoduché vše uspořádat i v normální době, natož teď, když nevíte, jestli akce bude.

Děkujeme za rozhovor.