Baví mě se porovnávat s těmi nejlepšími, říká vítěz Valachy tour Petr Šťastný

23. 10. 2019 - Teprve jako druhému muži se podařilo Petru Štastnému obhájit vítězství v celém seriálu VALACHY TOUR. Kromě závodu na běžkách absolvoval všechny závody a vždy skončil na stupních vítězů. "Až bude běžkařský závod o bruslení, tak půjdu i na něj. Při klasice se hrozně trápím, tak raději tento závod vynechávám. I když věřím, že s čelovkou musí závod skvělý," popsal v cíli posledního závodu jednatřicetiletý Petr Šťastný.

stastny_petr

Jak se cítíš jako dvojnásobný vítěz celého seriálu? 

Je to samozřejmě skvělý pocit takhle na závěr sezóny a o to víc, když se mi podařilo celkový triumf obhájit, což bývá vždy nejtěžší. I když musím přiznat, že po Běhej Valachy nebudu ještě pár dní chodit ze schodů... :)

Který ze závodů byl z tvého pohledu nejlepší a nejvíce tě bavil?

Letos jsem si asi nejvíce užil Valachy duatlon, který, jak jsem zjistil, mi jde asi ze všech disciplín nejlépe. A podařilo se mi ho dokonce vyhrát. Jinak vždy nejvíce obdivuji celé zázemí a úžasnou atmosféru triatlonu, ve kterém jsem stále úplným nováčkem, jelikož jsem ho absolvoval zatím jen dvakrát v životě a to vždy při Valachy tour. 

Závěrečný Běhej Valachy jsi si už jen hlídal pořadí a hlavní soupeře Štěpána Stloukala a Svaťu Janečku?

Musím se přiznat, že jsem šel do závodu Běhej Valachy stejně naplno, jako do všech jiných závodů. Jinak to ani neumím. Věřil jsem, že v celkovém pořadí mám již dostatečný náskok, ale mým velkým tajným cílem bylo pokusit se uspět a skončit na bedně při každém jednotlivém závodě, který jsem absolvoval. A to se nakonec po vypětí opravdu všech sil podařilo a toho si opravdu vážím minimálně tak, jako celé vyhrané Valachy tour.

Kam do svého žebříčku úspěchů řadíš vítězství na Valachytour?

Vítězství v celé sérii řadím poměrně vysoko, a to především i díky dílčím úspěchům v jednotlivých závodech. Na každém z nich je několik profesionálů v té dané disciplíně. A pro mě je obrovskou motivací rovnocenně soupeřit vždy s těmi nejlepšími.

Je těžší uspět v takovém různorodém seriálu nebo spíše třeba na Obr Drásalovi?

Možná to mé celkové vítězství může vypadat až moc jednoduše, ale jde o to být většinu roku v dobré kondici, nemít nějaké větší technické problémy a vždy dát do závodu naprosté maximum. Například měsíc před Valachy manem jsem si při pádu na OBR Drásalovi narazil žebra a nevěděl, zda vůbec budu schopen startovat. Stálo to opravdu hodně přemáhání vůbec se postavit na start. Adrenalin už pak udělal svoje a výsledek byl takový, jaký byl.

Děkujeme za rozhovor

NÁŠ TIP: Přečtěte si rozhovor s Lucií Skřivánkovou, vítězkou seriálu Valachy tour mezi ženami.