Jiří Homoláč: Závodím na silnici, ale nejraději trénuji v přírodě

17. 10. 2016 - Jirka Homoláč, elitní český běžec, který v současné době sklízí úspěchy na dlouhých tratích, bude startovat na posledním závodu seriálu VALACHY TOUR 2016. Jeho vynikající časy, které jej posunuly nejblíže k limitu na olympijský maraton v Riu, tak budou moci poměřit se svým výkonem všichni, kteří nastoupí na 12km běh s 350m převýšením v závodu po ostrých valašských kotárech,  BĚHEJ VALACHY 2016. Před hlavním závodem dospělých se uskuteční i dětské závody, k nimž se úvodní rozpravy před startem ujme právě Jirka Homoláč, který je také patronem dětských závodů. Jak taková příprava na závod probíhá?

Před každým závodem je důležité nepodcenit přípravu. Máte raději závody na silnici nebo v terénu?

Raději mám silniční závody. Ale trénink preferuji naopak v přírodě.

Běžel jste určitě ale i závody, které silniční nebyly - třeba zrovna BĚHEJ VALACHY jsou terénním během. Nastoupíte i přes to závod naplno? Chcete vyhrát?

Ano, chci vyhrát. Každý závod běhám naplno.

I díky svému olympijskému snu jste začal spolupracovat se špičkovým maratonským běžcem Robertem Štefkem, vaším cílem je nadcházející olympiáda v Tokiu. Zapadají do přípravy i běhy do vrchu, kterých si při valašském závodu určitě vychutnáte dost?

Trénink v kopcích je dobrá silová příprava na dlouhé rovinaté závody typu maraton. Jako součást přípravy je to určitě vhodné.

Ale i život běžce není určitě jen o sportu. Jak podle vás vypadá váš ideální den? Máte ho často?

Ideální tréninkový den začne lehkou snídaní, pak následuje těžký trénink, vydatný oběd, odpočinek, lehký trénink, regenerace, velká večeře a spánek. Takto přesný režim mám jen na soustředěních. A ideální den podle představ vypadá asi takto: snídaně, sportovní trávení volného času s přítelkyní, oběd, odpočinek u vody, čtení, opalování, koupání, dobrá večeře a spánek. Párkrát do roka se poštěstí i toto. :-)


Víme o vás, že jste se kromě běhu věnoval také jiným sportům - fotbalu nebo kolu. Jaký máte názor na seriál závodů v různých sportech, jako je Valachy tour?

Je to zajímavý koncept a líbí se mi, že vítěz celé Tour je velmi všestranný člověk. 

Na BĚHEJ VALACHY 2016 jste také patronem dětských závodů. Proč by se měly účastnit děti závodů?

Běh je základní dovednost, která je důležitá pro všechny sporty. Je jedno, jestli má dítě přímo nějaké běžecké ambice, dobrá běžecká zdatnost mu zlepší výsledky ve všech sportech. Pro děti je navíc zábavné poměřovat se se svými vrstevníky a je rozhodně zdravější užít si sportovní aktivitu v přírodě, než například trávit víkend v nákupním centru.


Děkujeme za rozhovor a v sobotu 22. 10. vám budeme držet palce.