Irena Berková počtvrté zlato na BIKE VALACHY neobhájí. Proč přestala závodit?

29. 6. 2016 - Trojnásobná vítězka BIKE VALACHY Irena Berková bude letos na startu závodu chybět a boj o medaile přenechá jiným. Pádný důvod, proč se tato vynikající bikerka a dvojnásobná mistryně ČR v maratonu horských kol v poslední době nenápadně vytratila ze startovních listin všech závodů horských kol, měří v současné době zhruba 12 centimetrů.

„Čekám miminko,“ potvrdila 34letá bikerka před závodem BIKE VALACHY, při něm se očekávalo, že v sobotu 9. července ve Velkých Karlovicích bude obhajovat loňské i předloňské vítězství. „Zatím jsem o tom nechtěla mluvit, ale teď už mám za sebou první tři měsíce a i podle lékařů je vše v pořádku, takže už to není tajné,“ prozradila Irena Berková, která v minulých letech kralovala stupňům vítězů v prakticky každém maratonu a půlmaratonu horských kol, jehož se účastnila, a titul mistryně ČR získala v letech 2013 a 2014. První potomek by se jí měl narodit na Štědrý den.

Ireno, moc gratulujeme a nedá nám to nezeptat se: Posledním závodem, kterého jste se zúčastnila, byla Rohálovská padesátka v květnu v Prusinovicích.. To už jste tušila, že nezávodíte „sama“?

Dozvěděla jsem se to pár dnů předtím. Můj lékař mi řekl, že když budu opatrná a vyvaruji se pádu, nemělo by se nic stát. Do závodu už jsem byla přihlášená a slíbila jsem také svému týmu Amenity Extrem Sport Zlín, že se zúčastním, tak jsem to ještě zkusila. Ale při závodu jsem si uvědomila, že mám stejně plnou hlavu toho, aby se opravdu něco nestalo, takže jsem po půl hodině přestala šlapat naplno, počkala jsem na přítele, který jel někde v poli za mnou, a dojeli jsme si to na pohodu spolu. Rozhodla jsem se, že už to nebudu hrotit.


To je vlastně i vysvětlením pro ty, které tehdy překvapilo, že jste po dlouhé době nedojela závod na medailové pozici. Jak se teď cítíte? A jak to vlastně máte s kolem? Úplně jste ho zavrhla?

Cítím se dobře a snažím se stále hýbat. Chodím často se psem a sem tam ještě jezdím, ale samozřejmě jsem ubrala ze svého dřívějšího tempa na polovinu a jezdím maximálně hodinku. Hlídám si tepy, aby bylo vše bezpečné. Přesto se můj lékař už moc netváří, takže za chvíli asi skončím úplně. Je to nezvyk, po těch letech.

To věříme. Jak se svou zkušeností z řady jiných závodů hodnotíte trasu BIKE VALACHY? Kam byste ji zařadila?

Je to velice pěkný závod v krásné krajině. Z mého pohledu je technicky středně náročný, ale je docela kopcovitý. Na ten loňský nezapomenu. Bylo to týden po Drásalovi, kde jsem závodila na nejdelší trase Obr Drásal (v ženské kategorii loni Irena zvítězila – pozn. redakce) a ještě po týdnu jsem cítila nohy. Živě si pamatuji, že to bolelo a dost mě potrápila soupeřka Kamila Procházková. Stálo mě hodně sil ji setřást, podařilo se mi to až ke konci. Letos sice na BIKE VALACHY nebudu závodit, ale přijedu se podívat, protože závodí můj přítel. Je to paradox, přivedla jsem ho ke kolu, já končím a on začíná.

Jak to vidíte s kolem do budoucna? Věšíte už závody na hřebík, nebo máte v plánu návrat?

Chtěla bych to ještě zkusit, vrátit se, aspoň na rok. V poslední době jsem v závodění už ztrácela motivaci, ale toto je pro mě nový impuls – jestli se mi po roční přestávce podaří se „do toho“ zase dostat. A kdyby se podařilo, ještě bych se moc ráda zúčastnila mistrovství Evropy. Ale uvidíme. Teď jsem plná elánu, ale kdo ví, co se mnou těhotenství a narození miminka nakonec udělá.

Budeme vám držet pěsti a děkujeme za rozhovor.