Tip na akci: Vrchařská koruna Valašska startuje již 2. dubna

10. 3. 2016 - Vrchařská koruna Valašska je opět tady! Zapojte se do tohoto jedinečného projektu, jehož hrdým partnerem je od letoška i Resort Valachy Velké Karlovice, hlavní pořadatel VALACHY TOUR. Čtvrtý ročník "koruny" startuje již 2. dubna!


Co je Vrchařská koruna Valašska neboli VKV?

Projekt VKV vznikl v roce 2013 jako komorní akce kamarádů kolem jeho tvůrce Adama Hlocha ze Vsetína. Smyslem VKV je ve stanoveném časovém období zdolat na kole předem vypsaných 20 vrcholů na Valašsku, na každém si pořídit selfie a kompletní dokumentaci následně zaslat e-mailem pořadatelům. Splněním podmínek se biker stává držitelem VKV. Ta není primárně soutěží, ale zejména motivačním prvkem pro veřejnost, aby sportovala (jezdila na kole) a přitom poznávala krásy Valašska. Je tedy na každém z účastníků, kdy se na jednotlivé vrcholy vypraví či jakou zvolí trasu. Vše je založeno na dobrovolnosti.

Zatímco první ročník 2013 byl víceméně komorní a kompletních 20 vrcholů zdolalo 21 bikerů, následující rok již i díky mediální kampani dokončilo 137 cyklistů a v roce 2015, kdy byla poprvé vypsána také kategorie VKV Junior pro žáky základních a středních škol, se do VKV zapojilo již 477 bikerů.

Připravte se na 4. ročník, s novou kategorií handicapovaných

Čtvrtý ročník bude probíhat od 2. dubna do 30. listopadu 2016.

Bikeři budou v hlavní kategorii tradičně zdolávat 20 vrcholů, jejichž přehled naleznete na webových stránkách www.vkv-bike.cz.

Druhým rokem také pokračuje mládežnická kategorie VKV Junior. Ta má vypsáno stejně jako loni 50 vrcholů, přičemž k získání ocenění postačí zdolat 5 z nich.

Letošní novinkou je kategorie pro handicapované cyklisty (bez rozdílu handicapu) - tzv. VKV Bez bariér. Její účastníci mají vypsáno 10 vrcholů s asfaltovým přístupem. Pro absolvování této kategorie je třeba zdolat kompletní desítku vrcholů.

Resort Valachy je partnerem Vrchařské koruny Valašska. Deset nejúspěšnějších juniorů obdrží při slavnostním vyhlášení výsledků dětskou vstupenku do termálních bazénů Wellness Horal. Dále bude odměněn  rodinnou vstupenkou nejmladší držitel "dospělé" VKV a volnými vstupenkami do Wellness Horal Miss a Missák VKV. Připravena je také prémie pro nejoriginálnější fotografii pořízenou na jednom z vrcholů, který máme nejblíž - u rozhledny Miloňová ve Velkých Karlovicích.

VKV podpoří i Leopold König a Adam Hansen

Účastníci VKV si již zvykli, že součástí projektu jsou veřejné vyjížďky s patrony. Těmi jsou stejně jako loni reprezentanti ČR v cross country na horských kolech Tereza Němcová-Huříková, Tomáš Paprstka a Barbora Machulková, nejlepší český ultracyklista Svatopluk Božák a světově uznávaný propagátor jízdy na vysokém kole Josef Zimovčák.

Nově se mezi patrony zařazují elitní profesionální  silniční cyklisté Leopold König a Adam Hansen. Všichni jmenovaní přislíbili vyhradit si během roku čas na veřejnou vyjížďku k podpoře VKV.

I když většina z nich má program našlapaný, věřím, že alespoň s většinou z nich na vyjížďku skutečně vydáme. Prozatím máme potvrzeny dva termíny s Josefem Zimovčákem, a to 21. května a 23. července. První uvedená bude určena především pro děti,“ uvedl hlavní organizátor VKV Adam Hloch.

VKV evokovala vznik dalších korun

Myšlenka VKV zaujala bikery nejen na Valašsku, ale i daleko za jeho hranicemi. Svědčí o tom nejen každoroční přehled držitelů a destinací, odkud pocházejí, ale i vznik sesterských projektů. Už vloni si premiérový ročník odbyly Vrchařská koruna Jesenicka, Vrchařská koruna Vysočiny a Vrchařská koruna jižních Čech. Letos se rozjedou další čtyři: Vrchárska koruna Trenčianska, Vrchařská koruna Krnovska, Vrchárska koruna Žilinská a Vrchařská koruna Drahanské vrchoviny. Na příští rok se plánuje rozšíření do dalších lokalit - Prahy a Královéhradecka.

Kompletní přehled všech Korun včetně podmínek pro rozšíření do dalších „nepolíbených“ regionů lze najít na rozcestníku www.vk-bike.eu.