Host BĚHEJ VALACHY Miloš Škorpil: pozor na správnou obuv a rozložení sil

20. 10. 2015 - Miloš Škorpil je ve světě běžeckého sportu bez nadsázky pojmem a legendou. Tento známý ultramaratonec, který působí také jako kouč a založil vlastní běžeckou školu, má na své kontě řadu úctyhodných výkonů - mimo jiné třikrát oběhl Českou republiku, běžel z Prahy do Vídně či na Sněžku nebo z Drážďan do Prahy, k jeho osobním rekordům patří 314 km zdolaných v rámci 48hodinového běhu, je dvojnásobným mistrem ČR v běhu na 24 hodin….

I přes nepoměrně kratší distanci se pro něj stal neméně atraktivní výzvou také terénní závod BĚHEJ VALACHY ve Velkých Karlovicích, jehož atmosféru zakusil poprvé loni. Letos opět se postaví na start dlouhé trasy společně s dalšími závodníky, kteří se v cíli mohou těšit i na neformální besedu. (Kdo by se chtěl od Miloše Škorpila naučit něco víc, může se zúčastnit jeho Běžecké školy, se kterou má opět v plánu přijet na jaře do Velkých Karlovic.)

Miloši, za poslední rok je to již potřetí, co míříte do Velkých Karlovic. Jak se vám zdejší kraj líbí? Jak jeho terény hodnotíte pohledem sportovce – běžce?

Vždycky jsem obdivoval místa, kde jsem viděl, že lidé žijí v souladu s přírodou. Beskydy, a okolí Velkých Karlovic, jsou právě tím příkladem, kde to na člověka dýchne, hned jak do nich vběhne nebo vjede. Říkám vběhne, protože jsem těmito místy dřív probíhal při svých třech obězích České republiky, než v nich pobýval nebo do nich přijel. Takže Beskydy a okolí Velkých Karlovic jsem si ihned zamiloval a jak se říká: „Když miluješ, není co řešit!“

Dlouhou trať BĚHEJ VALACHY již po loňsku znáte na vlastní kůži. Co závodníkům poradíte? Jak správně rozvrhnout síly? Jaké jsou přednosti a úskalí tratě?

Tak první, co bych jim poradil, je správné obutí :-). Vloni jsem na trať vyběhl, a nebyl jsem jediný, v silničních botách, nahoru to ještě nějak vyběhl, ale v druhé půli, kdy jsem si říkal, že to z kopce rozbalím, jsem to dolů spíš proklouzal a hodně tu ztratil. Každopádně kromě trialových bot na nohách bych běžcům a běžkyním poradil, aby nahoru vyběhli na 90 %, aby pak měli sílu v druhé půlce běžet a běh a přírodu, jíž probíhají, si pořádně užít. A ani nemusí šetřit síly na poslední bonbónek v podobě cílového kopce, není totiž tak zlý, jak vypadá.

Jak vyhovuje naše trať vám osobně? Pro vás jakožto ultramaratonce je asi poněkud krátká..

Jsem sice ultramaratonec, ale jinak jsem běhal i na dráze 800 a 1500 metrů, takže vím, že není důležitá délka tratě, kterou běžíte, když do jejího zdolání dáte všechny síly, co v sobě máte. Z tohoto pohledu není žádná trať, žádná vzdálenost lehčí či těžší než jiná. Důležité je si správně rozvrhnout síly a cíli vědět, že víc už jsem do toho prostě dát nemohl. Takže z tohoto pohledu je i pro mě – ultramaratonce délka tratě tak akorát.

Kromě účasti na běžeckých závodech spolupracujete s pořadateli VALACHY TOUR i jinak, letos na jaře proběhla v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích vaše první Běžecká škola Miloše Škorpila na Valašsku, zájem o ni byl velký. Chystá se pokračování?

Chystáme se na pokračování, ve dnech 14. až 17. dubna – tedy stejně jako loni v období, kdy se příroda i běžci probouzí k novému životu. Kromě výživného běhání bychom se chtěli věnovat i výživě respektive zdravému životnímu stylu, protože se ukazuje, že to jsou společně s pohybem oblasti, v nichž lidé velmi tápou a vlivem reklamy mají pocit, že snad nikdy nemohou žít zdravě a přitom hravě.

Děkujeme za rozhovor.