Nejlepší handicapovaný sportovec kraje míří na VALACHY MANA!

22. 7. 2015 - Sportem nabité léto zrakově postiženého sportovce Patrika Hetmera aneb jak se připravuji (nejen) na Valachy Mana.

Po skončení předešlé, pro nás velmi úspěšné zimní sezony, (3. místo v obřím slalomu na MS v Kanadě), jsme si s mým trasérem Mirou Máčalou jen lehce odfrkli, trochu zimu oslavili a hned jsme se zas vrhli do letních sportovních aktivit, které děláme v rámci přípravy na další zimu.

I alpské lyžování zrakově postižených je totiž na čím dál vyšší úrovni, proto musíme „dupat“ už v létě. Valachy Mana jsme dali již několikrát, krom toho taky Valachy duatlon, Bike Valachy.

Miluju tu atmosféru na Balatonu, intervalový start, spoustu diváků, Standa Bartůšek tomu dodává výborné komenty, moc se těším!

Jako vždy jsem si vybral delší trať, nejsem přece žádná máčka. Každopádně letos bude oříškem plavání, moc kilometrů jsem nenaplaval. O poznání lepší je to s cyklistikou a během.

Horskému kolu i silničce se věnujeme v rámci přípravy hodně. Letos jsme s Mirou také začali trénovat a závodit na silničním tandemu. Přál bych to každému vyzkoušet, ta souhra je velmi těžká, jinak kolo chytá pěkný „vangl“.

Nedávno jsme byli na Evropském poháru v paracyklistice ve Vrátné dolině u sousedů, velmi kopcovitou a náročnou trať silničního závodu jsme dojeli na 10. místě, krutě nás ale boleli řitě. Časovka nám vyšla o poznání lépe, cílem jsme prosvištěli sedmí, na první tandemové závody tedy spokojenost.

Protože ale jsem schopen na kole jezdit i sám, pořídil jsem si k tréninku silničku. Bydlím v Luhačovicích a učím ve Zlíně na sportovní Základní škole Emila Zátopka, takže jsem do práce jezdil na kole, délka sice nic moc, ale převýšení slušné. Už loni jsem chtěl zkusit ze Zlína běžet, pěkně s batůžkem na zádech, ale nějak to nevyšlo, asi jsem se bál toho medvěda, co se tu prý objevil.

Rok jsem sbíral odvahu a zkusil to až letos v červnu. Dvakrát týdně jsem běhal ze Zlína těch 17km a ostatní dny jezdil na kole. Absolvoval jsem také některé běžecké vytrvalecké závody. Takže něco málo natrénováno snad bude. Teď nás ještě čeká MTB závod v domácím prostředí okolo vrchu Komonec, trať sice jen 26km, ale koňské převýšení. Tak držte palce a těším se na setkání na Valachy Manovi!

Patrik Hetmer, reprezentant ČR v alpském lyžování zrakově postižených sportovců

https://www.facebook.com/PatrikHetmerAlpskeLyzovani