Šárka Grabmüllerová: Děti mají hodně možností, ale nechtějí se namáhat

18. 2. 2015 - Čerstvá mistryně České republiky v zimní triatlonu Šárka Grabmüllerová patří k pravidelným účastnicím závodů VALACHY TOUR. Loni obsadila druhé místo a i letos má v plánu atakovat přední příčky. Proč jí stojí za to jezdit za VALACHY TOUR i s manželem a dcerami přes celou republiku? Který závod jí nejvíc vyhovuje? A jak vnímá současnou situaci v České republice v souvislosti se sportováním dětí? Přečtěte si náš rozhovor.

Loni jste ve VALACHY TOUR obsadila celkově druhé místo, k čemuž vám ještě jednou srdečně gratulujeme a rádi bychom se zeptali: čím je pro vás VALACHY TOUR tak atraktivní, že kvůli ní neváháte pokaždé cestovat několik hodin z vašeho domova v Prachaticích?

Děkuji za gratulaci. Úplně původně mě zaujala upoutávka na triatlon VALACHY MAN na internetu a protože se jel o prázdninách, nebyl problém udělat si výlet na Moravu. Prostředí, atmosféra závodu, tratě, intervalový start, příroda, lidé….to vše mne zaujalo, a tak jsme se doma rozhodli, že další rok objedeme celou VALACHY TOUR. Je pravda, že je to k Vám daleko, ale závodím celý rok mnoho let a jsem zvyklá jezdit i na vzdálenější místa.
 
Využíváte i možností relaxace v Resortu Valachy, který je pořadatelem VALACHY TOUR? Jakým jejím formám dáváte přednost?

V Resortu Valachy se mi tak líbí, že už jsme ho třikrát využili k relaxaci. Na podzim jsme byli v hotelu Lanterna dokonce na dovolené. Relaxace je důležitá pro každého, nejenom pro sportovce, já chodím pravidelně na masáže a na jógu. Každý rok jedu na jednu relaxační dovolenou.
 
První závod letošního ročníku – NOČNÍ STOPA VALACHY – je koncipován jako závod běžkách v netradičním čase po setmění. Co byste poradila méně zkušeným sportovcům s ohledem na toto specifikum? Hraje denní doba nějakou roli, nebo je to závod na běžkách jako každý jiný?

Jet závod v noci na běžkách je opravdu specifické, ale ne zas až tak moc rozdílné. (Jednou jsem dokonce jela i noční zimní triatlon). Pro nás, běžně pracující, je to doba obvyklá, kdy trénujeme, takže jde jen o to, načasovat si správně jídlo, připravit dobrou čelovku a pak už si závod užít.

Který ze závodů VALACHY TOUR vám nejvíc vyhovuje?

Nejvíc mě baví běhy a triatlon. Závod na horských kolech není moc pro mě, jsem technicky slabší :-). NOČNÍ STOPA se v loňském roce nejela, tak nemohu tento závod hodnotit, ale moc se těším.

Sportem doslova žije celá vaše rodina, obě vaše dcery aktivně sportují a závodí. Jak se vám povedlo probudit v nich trvalou zálibu ve sportování?

Jsme sportovní rodina, od narození byly holky všude s námi – na soustředěních, na závodech, takže jim sportovní prostředí připadá přirozené. Máme tam mnoho společných přátel, poznáme hodně krásných míst, takže si myslím, že volba sportu byla jasná. I když měly možnost poznat i jiné záliby – hrály na hudební nástroje, chodily na keramiku.. , vždycky jsem si přála, aby holky sportovaly a měly takové krásné zážitky jako já. Jsem ráda, že můžeme společně trénovat, baví mě to. Obě dvě byly studentky vimperského sportovního gymnázia jako já (Natálka tam bude na jaře maturovat). Starší Anetka se nyní věnuje především olympijskému triatlonu, mladší Natálka je lyžařka. 
 
Nejspíš každé dítě si dřív nebo později projde obdobím, kdy se mu najednou „přestane chtít“. Zažila jste to také s dcerami? Jak takové období překonat?

Samozřejmě i toto období nás potkalo. Když byla Anetka na druhém stupni základní škokly, děti se jí trochu posmívaly, že jen sportuje a nikam nechodí. Vozili jsme ji autem za město, kde běhala, aby ji nikdo neviděl. Bylo i období, kdy nechtěla chodit plavat, že ji to nebaví. V tomto období jsme byli přísní rodiče a nekompromisně jsme si stáli za svým. Myslím si, že rodiče jsou ti, kteří motivují své děti. Ale nesmí se to přehánět. Děti potřebují mít možnost volby.
 
Obliba dětských závodů roste, alespoň pokud můžeme soudit ze zájmu v rámci VALACHY TOUR. Jak vnímáte situaci v České republice vy?

Učím na základní škole, takže se pohybuji mezi dětmi. Sportovních nabídek je v České republice hodně, děti mají možnost výběru, ale mají i jiná lákadla v podobě televize, počítačů, tabletů.. Spíš si myslím, že současné děti se nechtějí namáhat. Když sport začne bolet, nechají toho. Podmínky pro sportování jsou dostatečné, jen to stojí čím dál tím víc peněz.