VALACHY MAN očima náhodných závodníků: jak hodnotí letošní ročník?

13. 8. 2014 - Vybraných účastníků jsme se zeptali na pět vybraných otázek. Zašlete nám i Vy náměty na článek, rádi budeme Vaše dojmy ze závodu sdílet.

1.)  Jak hodnotíš trať VALACHY MAN 2014?
2.)  Kterou pasáž považuješ za nejatraktivnější - Jaký je Tvůj největší zážitek ze závodu?
3.)  Co Tě na trati nejvíc potrápilo - kde jsi měl největší krizi?
4.)  Byl jsi spokojený s výkonem/výsledkem?
5.)  Zúčastníš se i příští rok závodu VALACHY MAN??

Natálie Jurčová, Rožnov pod Radhoštěm, Dlouhá trať, 1:41:22, 153.místo

1.) Závod se mi moc líbil! Perfektní atmosféra, celkové prostředí závodu i organizace. Byl to těžký závod, pro mě zejména v cyklistické části, ale i tak to stálo za to.

2.) Největší zážitek ze závodu - atmosféra kolem. Nejvíce mě bavil běh, ale po kole to bylo dost náročné, hlavně jediný, ale zato pořádný kopec v polovině běžecké části. A také sjezdy v cyklistické části byly velmi atraktivní.

3.) Nejhorší bylo kolo. Docela hodně těžkých a prudkých kopců... a po dešti také dost bahna.

4.) Spokojená určitě jsem. Byl to můj první triatlon, takže super. I když mi jde nejlépe běh, měla jsem radost, že jsem dojela!

5.) Pokud budu mít čas a nebudu mít závody v biatlonu, určitě se i s přáteli zúčastním i za rok.

Radim Němec, Frýdlant nad Ostravicí, Dlouhá trať, 1:27:03, 49.místo 

1.)  Trať mi hodně vyhovuje, jsem z Beskyd a mám rád technickou a těžkou kopcovitou trať.

2.)  Nejatraktivnější je pro mě kolo a zážitek kdy jsem vyhrál cenu za 44.místo v horské prémii :)

3.)  Krizi jsem neměl, ale nejtěžší byly strmé úseky na vrchních partiích výjezdu - oblíbené mám sjezdy.

4.) S výkonem i výsledkem jsem spokojený byl, umístil jsem se na 11.místě v kategorií, je to zlepšení proti loňskému roku, ačkoliv jsem o rok starší... :))

5.)  Určitě přijedu příští rok zase i se svým kamarádem olympionikem Ondrou Synkem!

David Jílek, Zábřeh na Moravě, Dlouhá trať, 1:16:38, 14. místo 

1.)  Trať byla výborná - krátká  vzdálenost kompenzována poměrně náročným profilem trati s velmi pestrými úseky. Technicky celkem náročná ( aspoň pro mě:-))

2.) Velmi se mi líbila plavecká část s depem (výborně situované v centru závodu), na kole to byly zase krásné traily...

3.)  Žádná krize nepřišla, nejhorší pasáž byla v běžecké časti závodu - prudký výběh od řeky, lesem.

4.)  Jsem spokojený, i když vždy je co zlepšovat. Vzhledem k tomu, že závodím na delších tratích, bral jsem tento závod jako výborný trénink.

5.)  Rád se zúčastním, pokud mi nebude závod kolidovat s jinou aktivitou.

Zdeněk Tržil, Znojmo, Dlouhá trať, 1:52:11, 226. místo 

1.) Trať byla dle mého názoru poměrně dost náročná a to hlavně v cyklistické části. Výjezdy do kopců byly spíše pro profesionální bikery. Pro normální smrtelníky spíše výšlapy;-). Částečně to bylo dáno i promáčeností trati. Dále tam byly dva náročné sjezdy - velmi příkré a bahnité a v jednom případě pod kopcem s pravotočivou zatáčkou o 90°. Plavání i běh bez problémů.

2.) Za nejatraktivnější část považuji plavání a to z toho důvodu, že se koná v areálu startu a depa, kde je závodník povzbuzován diváky. Kolo - příroda je krásná, ale vzhledem k vysokému tepu jsem si ji moc neužil;-).

3.) Největší krize byla na kole. U horské prémie jsem měl sto chutí z kola udělat trsátka na kytaru:-D. Očekával jsem, že po horské prémii se bude profil již svažovat směrem k depu, ale to jsem se mýlil, neboť se ještě stoupalo:-). Dost jsem se natrápil na jedné z rovinek v lese, která byl dosti rozbahněná a místy to nebyla jízda na kole, ale spíše jízda na rotopedu:-).

4.) Vzhledem k tomu, že jsem se tohoto závodu účastnil poprvé, tak jsem byl s výsledkem spokojen, i když jsem nesplnil svůj osobní cíl a tím byl čas 1:40 hod.

5.) Ano, rád bych. Asi ale zvolím krátkou distanci, vzhledem k mé výkonnosti:-).

David Valkovič, Zlín, Dlouhá trať, 1:53:17, 231. místo 

1.) Celkově VALACHY MANa hodnotím na jedničku s hvězdičkou. A oproti loňskému ročníku bylo plavání a běh prakticky totožné, ale kolo bylo rozhodně náročnější díky blátivému terénu.

2.)  Spíše "nemilé" překvapení pro mě bylo, když už jsem očekával, že mám poslední kopec za sebou a organizátoři prodloužili trasu ještě o jeden výšlap navíc. Medaile v cíli  byla zasloužená :-)

3.)  Právě v tom posledním kopci, který už jsem nečekal. A tam jsem musel bohužel kolo vytlačit.

4.)  S výkonem v plavání a běhu jsem spokojený byl. Na kole mám ještě hodně co zlepšovat.

5.)  Tak určitěěěě. U takových parádních akcí člověk nesmí chybět.

Vladimír Burian, Praha, Dlouhá trať, 2:21:15, 284. místo 

1.) Trať hodnotím velice kladně. Byla hodně náročná s těžkými úseky, ale v krásné přírodě. Bylo dobré, že i trochu před závodem sprchlo a vznikly blátivé náročné pasáže.

2.) Líbil se mi závěrečný sjezd na kole, protože jsem už nemusel tolik šlapat :-) . Také běh byl fajn s přeběhem přes Bečvu. Mohl jsem si alespoň zchladit křeče v nohou.  Můj největší zážitek byl celý závod a že jsem ho dokončil.

3.) Nejvíce mě potrápilo kolo a to ty nekonečné výšlapy.  Musel jsem ho dost tlačit :-) .

4.) S celkovým výkonem moc spokojen nejsem. Myslel jsem si že budu mít lepší plavání a při běhu méně křečí :-) .

5.) Příští rok se určitě budu chtít zúčastnit . Jen musím víc potrénovat.

Kateřina Škroudová, Louny, Krátká trať, 1:04:20, 87. místo 

1.)  Zúčastnila jsem se krátké trati, která mi "sedla", trať byla vyvážená a skvěle značená, jen u běhu ta dlouhá rovinka byla v poslední části závodu nekonečná, tam už člověku dochází síly.

2.)  Jednoznačně kolo, kde trasa vedla částečně i po vodní hrázi. Líbí se mi jezdit v přírodě podél vody, takže trasa pro kolo mě nadchla.

3.)  Jak už jsem zmiňovala, nejvíc mě potrápila závěrečná běžecká rovinka, cíl v nedohlednu, v břiše mě píchalo, tam byla opravdu krize.

4.)  Nikdy jsem triatlon nezkoušela, byl to spíše takový pokus, zda to člověk zvládne. Navíc jsem měla obavu z plavání, jelikož opravdu nejsem zdatný plavec. O to více mne poté 7. místo v mé kategorii potěšilo, takže jsem spokojená. 

5.)  Pokud to čas dovolí, tak se příští rok určitě přijedu a možná zkusím i delší variantu :)

Lucie Morkusová, Veselí nad Moravou, Krátká trať, 1:05:54, 103. místo 

1.) Účastnila jsem se triatlonu poprvé v životě, a proto jsem se rozhodla pro krátký triatlon. Moc se mi líbila trať pro cyklo úsek. Žádný extrémně náročný kopec, ale také to nebyla žádná nudná rovinka. Na běžecké části jsem ocenila rovinu. Vzhledem k mým zdravotním komplikacím (natržený vaz v kolenu a zablokovaná záda) jsem se této části skutečně bála, ale naštěstí to byl krátký a pěkný úsek, takže jsem skutečně doběhla do mého prvního triatlonového cíle.

2.) Můj největší zážitek ze závodu byl asi na cyklo úseku. Celou dobu jsem za sebou slyšela paní, která mi dýchala na záda. Snažila jsem se jí ujet. Tlačila jsem nás do kopce co to šlo, z kopce jsem rozjížděla mého rudého ďábla také co to dalo, předjela jsem několik závodníků přede mnou, ale paní se mě držela jako klíště. Když mě na konci cyklo úseku (asi 200m před koncem kola) předjížděla, tak mi krásně poděkovala, jak jsem nás obě hnala celou dobu kupředu. Její poděkování a pochvala mi udělali neskutečnou radost.

3) Největší krize byla na běžeckém úseku. Jak jsem již psala výše, závod jsem absolvovala se zdravotními komplikacemi a skutečně mě trápilo kolenou celý běžecký úsek. Nemohla jsem pořádně natáhnout krok a ani zrychlit. Bylo pro mě hotovým utrpením, když jsem viděla jak mě druzí závodníci předbíhají a všichni se mi vzdalují.

4) Ve finále jsem byla s mým výsledkem spokojená, ale do příštího roku musím natrénovat převlékání v depu. Strávila jsem v depu po plavání 2:57 minut!

5) Příští rok se hodlám přihlásit znovu a ráda bych zkusila dlouhou trať. Už teď se na to moc těším a všem doporučuji se účastnit. Byl to jedinečný zážitek s krásným pocitem v cíli (s medailí na krku)! 

Hubert Kutňák, Zlín, Krátká trať, 0:57:22.8, 34. místo

1.)  Byl to můj první triatlon, kterého jsem se účastnil, takže nebudu asi dostatečně objektivní. Celkově to na mě působilo jako velmi profesionálně připravené ze strany pořadatelů.

2.)  Upřímně se mně líbil ten blízký kontakt s díváky, takže běh.

3.)  Docela mě potrápil improvizovaný mostek, přes který se přebíhalo. Po tom kole jsem měl co dělat, abych správně trefil i ty příčky, které na tom mostku byly.

4.)  Dal jsem si za cíl dokončit do hodiny a být do 20. místa. Čas se povedl a umístění se podařilo jen ve věkové kategorii a nikoliv v celkovém pořadí. Nicméně spokojenost i tak obrovská.

5.)  Jednoznačně ano. Akorát mám pocit, že se toho už účastní čím dál víc lepe připravených triatlonistů…a to je dobře! Příště na dlouhou...