TVÁŘE VALACHY DUATLONU 2014 - Rozhovor s Terezou Huříkovou

3. 5. 2014 - VALACHY DUATLONU 2014 se zúčastní celá řada známých a populárních tváří - průběžně jsme Vám je představovali v předchozích článcích. Tou, jejíž tvář jsme si vypůjčili k propagaci závodu, je Tereza Huříková, aktuálně neúspěšnější česká reprezentantka v olympijské disciplíně cross-county horských kol. Rodačka z dalekého Vimperku již roky bydlí v nedalekém Valašském Meziříčí, na Valašsku je tedy jako doma. Týden před závodem jsme ji krátce vyzpovídali...

Terezo, na Valašsku jste doslova doma – jak vám vyhovují zdejší terény? Trénujete i v okolí Velkých Karlovic (nebo si sem alespoň občas vyšlápnete ve volném čase)?
Beskydy jsou opravdové hory s duší. Kopce jsou tu poctivé, stejné a skvělé pro přípravu na největší světové soutěže v mojí závodní disciplíně cross-country horských kol. Mé tréninky ovšem nejsou jen v terénu, jezdím velkou část i na silnici a to pak nejraději směřuji právě do Karlovic a okolí, kde je krajina takřka nedotčená a dřevěnice vás vrátí v čase do dob dávno minulých. 

Máte již z dřívějška „projetou“ trasu DUATLONu (k nahlédnutí zde: http://valachytour.cz/upload/documents/MAPA-duatlon.jpg případně na webu gpx ke stažení zde: http://valachytour.cz/race/6#race-docs) nebo některou její část? Pokud ano, prosíme o váš postřeh – čím je podle vás zajímavá - profil, okolí trati…? Jak trasu hodnotíte z pohledu náročnosti, i s ohledem na to, že před horským kolem čeká závodníky 3 km běhu?
Trasu jsem si ještě neměla možnost projet, ale právě proto,že vím, jak strmé jsou kopce kolem Karlovic, umím si představit, že to bude poctivých 15 km a v kombinaci s během jistě napínavý a intenzivní závod. Samotnou mě mrzí, že jsem momentálně v hlavní sezóně mezi světovými poháry, kdy nemám naběháno a ladím formu na sadu významných závodu, které mě čekají v nadcházejícím měsíci. Jinak by mě absolvování kompletního duatlonu velmi lákalo právě pro jeho pestrost,ale zároveň přijatelné vzdálenosti, které zvládnou i méně natrénovaní borci. A pak ten lákavý doprovodný program…vždyť největší gastronomický zážitek človék zažije, když se vydá ze sil a pořádně mu vyhládne... :-)


Velké Karlovice si v poslední době získávají oblibu mezi sportovci díky možnosti dobře kombinovat vyjížďky do terénu různé náročnosti s odpočinkem ve wellness centrech. Jak je pro vás osobně důležitá relaxace? Vyhledáváte sauny, masáže…? Co vás nejspolehlivěji „nabije“ do dalších tréninků či závodů? 
Regenerace těla je pro nás profesionální sportovce velmi důležitá součást úspěchu! Tvrdé tréninky musí být vyváženy kvalitní regenerací. Ta má spoustu variant a je dobré je kombinovat. Sama mám pravidelné masáže a péči fyzioterapeuta, saunování, lymfatické kalhoty a strečink. To jsou nejčastější a nezbytné složky, další a neméně účinnou regenerací je spánek. Každopádně se dá říct, že wellness centra a všechna relaxace je odměnou za tvrdou práci a tou nejpříjemnější složkou... :-)

Nedávno vám začala sezóna a hned na úvod jste si „vyjela“ skvělé 10. místo v prvním závodu světového poháru v Pietermaritzburgu i hezkou 19. pozici v Cairns. Jak jste se svou formou spokojená?
Formu ještě ladím, sezóna je teprve na začátku a ty největší akce mě tedy teprve čekají. V obou destinacích ale panovalo velké vedro a v Cairns navíc vysoká vlhkost, které se takhle z kraje sezóny špatně snáší. Přesto na to moje tělo zareagovalo skvěle a nechalo mě dát do závodu všechno. Sice vykoupeno delším zotavováním. 10.místo bylo ale skvělým vstupem do sezony. V Cairns mě bohužel potkaly nějaké pády a tak se šance na TOP TEN rozplynuly. Přesto jsem spokojená. Hlavně, že jsem si dokázala udržet solidní startovní pozici pro další závod Světového poháru, který se jede už za 3 týdny v Novém Městě na Moravě, 14.místo.

Veškerou přípravu nyní soustředíte na další závod Světového poháru v Novém Městě, který vás čeká pár dnů po DUATLONU. Jak bude poté vypadat vaše závodní sezóna? Jaké máte pro letošní rok cíle?
Závod v Novém Městě na Moravě bude 25. 5. a řadím ho mezi své vrcholy této sezóny právě proto, že je to domácí závod. Hned týden po něm jedu další světový pohár v německém Albstadtu, další víkend Mistrovství Evropy v St.Wendelu, následně Mistrovství Evropy v maratonu v Irsku a maratonské mistrovství světa v JAR. Po téhle štaci se opět na chvíli vrátím domů, abych v beskydských kopcích natrénovala na druhou část závodní sezóny.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na sobotu ve Velkých Karlovicích, kde jsme pro Vás připravili speciální časovku... ;-)
Taky díky, budu se těšit...