TVÁŘE VALACHY DUATLONU 2014 – Ondra Fojtík

24. 4. 2014 - Dalším z řady hvězdných účastníků VALACHY TOUR bude Ondřej Fojtík. Známý bajker z Bystřice pod Hostýnem sice s koncem loňského roku pověsil svoji profi kariéru na hřebík, stále se ale udržuje ve skvělé formě a při VALACHY TOUR 2014 bude jedním z adeptů na nejvyšší příčky v celkovém hodnocení! Zúčastní se všech zbylých závodů ročníku 2014, tedy VALACHY DUATLONu, BIKE VALACHY, VALACHY MANa i BĚHEJ VALACHY...

Ahoj Ondro, po loňské sezoně jsi ukončil svou oficiální kariéru – teď už jezdíš jen jako „hobík“ – jak se ti líbí nová role „zaměstnance“ a jak moc se teď kolu věnuješ?
Ahoj. Změna to pro mě byla opravdu hodně velká. Byl jsem zvyklý na aktivní život profi sportovce a mohl jsem si den zařídit podle tréninku, byl to životní styl, který jsem si vysnil, mohl jsem hodně času trávit s rodinou a koníčkem jsem si mohl vydělávat. Jsem ale stále v partě lidi, kteří mají velké plány a ambice, a to mi dává hodně energie do další kariéry. A na kole samozřejmě jezdím dál - dokonce myslím, že vždycky budu. Cyklistika je pro mě životní styl a spolu se skialpy nejkrásnější sport.

Znáš terény v okolí Velkých Karlovic? Je nějaký kopec nebo pasáž v naší oblasti, na kterou si z nějakého důvodu dobře pamatuješ? Která to je?
Moje rodina pochází z okolí Valašských Kloubouk, a tak přestože tu nežiji celý život, jsou pro mě Beskydy nejhezčím místem nejen na trénink. Bydlím s rodinou v  Bystřici pod Hostýnem, takže jsou vedle Hostýnek hlavně Beskydy, Javorníky a Karlovice místa, kam vyrážím na kolo nejčastěji. Ještě nedávno jsem denně vyrážel na trénink většinou na silničce přes Tesák a Troják na Bumbálku, Soláň, Kasárna, Kohútku nebo Lysou horu, a to jsou nádherné kopce.  Jsem každopádně velký patriot - tyhle kopce a místa považuju za nejkrásnější na světě a jezdím sem úplně nejraději.


Zaznamenal jsi už nějaké ohlasy směrem k VALACHY TOUR? Jak tento seriál vnímáš? Jak si věříš v závodech typu DUATLON, MAN (triatlon) a BĚHEJ (terénní běžecký závod) – které zdaleka nejsou jen o kole? Myslíš, že máš šanci v celkovém hodnocení seriálu?
Všiml jsem si už loni billboardů s Jardou Kulhavým, což byl můj první kontakt s VALACHY TOUR. Uvažoval jsem dokonce o startu právě na BIKE VALACHY, protože by to pro mě byl téměř domácí závod, ale nakonec mi to nevyšlo. Ale sledoval jsem VALACHY TOUR po očku dál a v letošním roce mi to krásně zapadlo do mých plánů na sezónu. Tím, že jsem přestal vrcholově trénovat a začal jsem se víc soustředit na práci a na svoji rodinu.

Máme dvě děti, 3 a 5 let, takže budeme určitě závodit všichni, těším se, že strávíme společně víkend v Beskydech a zpestříme ho závody. Na VALACHY TOUR se mi líbí i myšlenka všestrannosti, kterou musí závodníci prokázat.

Duatlon jsem již párkrát vyzkoušel, ale mám příjemnou trému, jak se s během poperu. :-) A na triatlon a BĚHEJ se chci připravit tak, abych mohl pomýšlet na přední umístění. Mám závody za humny, tak si plánuju trať dopředu projet/proběhnout, abych byl vždy maximálně připravený.

Jak jsi na tom s běžkami? Zkusíš si v příštím roce i naši NOČNÍ STOPU?
Chtěl jsem přijet už letos, běžky rád zařazuji do zimní přípravy, takže rád přijedu. Noční skialpinistický závod jsem už zažil, určitě bude mít nezapomenutelnou atmosféru…


V rámci své kariéry jsi zaznamenal spoustu úspěchů – ty největší jsou spojené spíše se závody na delších trasách (4x vítězství na Drásalu, 1x Salzakammergut trophy  212 km, 1 Crocodile Trophy Australia) – jak ti budou sedět spíše kratší distance VALACHY TOUR.
Trénuji kolem 10h týdně, což je polovina až třetina objemu než v minulosti, ale intenzivněji než dřív.  Na maratony jsem trénoval denně kolem 150 km, teď už na to nemám tolik času, ale z minulých let mám dobrý základ, tak doufám, že se mi závody povedou a určitě si je užiji.

Jaký máš na letošní rok závodní program?
Teď mě čeká 6-denní etapový MTB závod v Maroku – Titan Desert. Je to nádherný závod na Sahaře a v Atlasu, etapy kolem 130 km s převýšením přes 2 000m. Jednou budeme nocovat v pohoří Atlas ve výšce 1 900 mnm, závěrečné etapy s několikakilometrovými úseky v dunách, obrovský zážitek, na který se speciálně těším. Jak říká arabské přísloví: „Pouze v poušti pozná člověk sám sebe“. Pak následuje VALACHY DUATLON, na který budu z Afriky snad dobře rozjetý… :-)

Následně se budu věnovat hodně přípravě holešovského Drásala, kde pomáhám s organizací závodu, plánujeme pár zajímavých novinek už pro tento ročník, čili to bude spíš o přípravě závodu než o nějakém systematickém tréninku. Týden po Drásalovi bude  BIKE VALACHY, to je můj další cíl sezóny. Po něm se budu připravovat na VALACHY MAN, který se koná bezprostředně po Hostýnské 50ce, což je náš domácí závod, takže i na triatlon budu v dobré formě. :D

Na podzim ještě moc nevím, ale určitě přijedu i na BĚHEJ VALACHY – letos už chci ze závodů VALACHY TOUR zvládnout vše.  Celá TOUR je pro mě letos hodně zajímavá výzva a těším se na ni, určitě bude startovat opět hodně zajímavých lidí.

Fajn, děkujeme za rozhovor a těšíme se na Tebe na VALACHY DUATLONU v květnu! A držíme palce do Afriky!
Děkuju, taky se už moc těším… OF