Ondřej Perušič: Na Běhej se těším, do Velkých Karlovic jedu poprvé

10. 10. 2024 - Závěrečný závod letošního ročníku, Běhej Valachy, bude mít v sobotu 19. října velmi atraktivní hosty. Díky spolupráci s naším titulárním partnerem DATART dorazí olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž můžete změřit síly a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Oba parťáci se zapojí do nového Rodinného závodu dvojic, pro nějž každý z nich dostane do týmu vybrané zájemce z řad dětí.

Jak jsou na tom s běžeckou fyzičkou? A jak moc je právě běhání součástí tréninku špičkového beachvolejbalisty? To za oba sportovce prozradil v rozhovoru pro Deník Ondřej Perušič.

Jaký je, Ondro, váš vztah k běhání? Běháte rád?

V dobách florbalové kariéry jsem běhal dost, ale delší tratě nebyly nikdy mou silnou stránkou. Po sezóně preferuji hrát jiné míčové a/nebo raketové sporty, takže zaběhat si jdu jen občas, zejména někam do přírody. Vzdálenost záleží na terénu i náladě, ale zpravidla se jedná o rozmezí od čtyř do deseti kilometrů.

Jak moc je běh součástí standardního tréninku beachvolejbalisty? A co vůbec zahrnuje váš obvyklý tréninkový plán?

Běh jako takový je součástí mnoha sportů a beachvolejbal není výjimkou. Vzhledem k povaze našeho sportu (krátké, intenzívní výměny a středně velké hřiště) ale trénujeme pouze kratší tratě a rychlé starty. Náš obvyklý tréninkový týden obnáší tři kondiční tréninky, které probíhají buď v posilovně, nebo jako atletický trénink na písku. Zbylé tréninky jsou na písku a jejich délka, četnost (mezi čtyřmi a šesti týdně) i náplň se liší podle části sezóny, ve které se zrovna nacházíme. Jiné sporty během sezóny neprovozujeme, protože se obáváme zranění.

Jak moc potřebujete jako profesionální volejbalisté trénovat vytrvalost?

V našem sportu nehraje až tak zásadní roli, ale jako součást obecné kondice je také důležitá. Schopnost odehrát kvalitně mnoho důležitých utkání v rozmezí několika dnů je určitě v našem sportu klíčová.

Ve Velkých Karlovicích si zaběhnete trasu Rodinného závodu dvojic, která měří 3,2 km. Kdo z vás dvou je na tuto vzdálenosti lepší? Koho tipujete, že bude v cíli dřív?

Myslím, že ty tři kilometry jsou hodně hraniční. Na kratší vzdálenost bych si více věřil já, na delších tratích to bude hodně vyrovnané. Kdyby se jelo na kole, tak jsem jasný poražený, takhle to bude určitě dramatické :-).

Závod Běhej Valachy se koná ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Znáte to tady? 

Ve Velkých Karlovicích jsem nikdy nebyl, bude to pro mě první návštěva. V Beskydech jsem byl jako malý s rodiči na dovolené, hlavně v okolí Radhoště a Pusteven. Musím ale přiznat, že si kromě sochy Radegasta a výletu do nedalekého Štramberku příliš věcí nepamatuji. Doufám proto, že budeme mít čas si Beskydy i trochu víc prohlédnout, protože už mne delší dobu lákalo se vrátit.