Při Běhej Valachy odstartuje i světový ultraběžecký závod Backyard

5. 10. 2024 - V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční nejen závod Běhej Valachy, ale také další sportovní událost mezinárodního významu. A vy můžete být u jejího začátku a povzbudit její účastníky.

Proběhne zde Backyard Ultra World Team Championship, což je světový šampionát v ultraběhu, který bude současně probíhat ve 70 zemích po celém světě. Českou část šampionátu bude hostit právě Velké Karlovice.

Závod spočívá v tom, že po celém světě vyběhnou sportovci ve stejný čas na vytyčený okruh dlouhý 6,7 kilometrů a mají hodinu na to, aby jej zaběhli a odpočinuli si před dalším kolem. V každou celou hodinu pak vybíhají znovu, což se opakuje až do chvíle, než zůstane na trati poslední sportovec, jenž se stane ve své zemi vítězem.

„Za Českou republiku se účastní 15 nejlepších ultraběžců z postupových kol posledních dvou let. Část z nich je i ze Zlínského kraje. Zázemí budou mít v hotelu Galik, odkud budou vybíhat na okruh po cyklostezce směrem k Horalu a pak dolů k odbočce na Podťaté. Startuje se v sobotu 19. října ve 14 hodin a dá se předpokládat, že závodníky budete na cyklostezce potkávat i celou neděli a nebylo by překvapením, kdyby vydrželi až do pondělí. S ostatními zeměmi budeme propojeni přes společnou časomíru a on-line video přenos,“ říká organizátor české části závodu Bohuslav Komín z Běhů Zlín.

„Jde o mimořádnou akci prezentující opravdu mimořádný sportovní výkon a Velké Karlovice pro něj nabízí skvělé traťové podmínky. Děkujeme obci Velké Karlovice, že konání závodu umožnila a podporuje,“ dodává Bohuslav Komín.

Pro zajímavost: český rekord drží Jaroslav Kopřiva z Pacetluk na Kroměřížsku, který takto zvládl uběhnout okolo zámku v Holešově 42 kol a během 42 hodin tak odběhl 281 kilometrů. Světový rekord činí 108 hodin a 724 uběhnutých kilometrů.