Novinka: Sport trasa 27 kilometrů. Podívejte, co vás čeká

18. 8. 2024 - Hlavní trasa Bike Valachy je na vás se svými 47 kilometry moc dlouhá, ale 20kilometrová fitness trasa se vám zase zdá jako příliš malá výzva? Zkuste kompromis. Pro ty, kteří se svými schopnostmi cítí být někde „mezi“, jsme letos připravili novinku, Sport trasu dlouhou 27 km s převýšením 700 metrů. 

Sport trasa kopíruje hlavní Dlouhou trasu, takže si naplno užijete všechny její terénní lahůdky, převýšení a technické pasáže. Zatímco ale závodníci na Dlouhé trase při průjezdu přes prostor startu a cíle budou pokračovat vstříc dalším dvaceti kilometrům, pro vás závod skončí.

Podívejte se s námi, jak to na trase vypadá.

Bike Valachy Bílá se koná 7. 9. - registrujte se zde

Start je na louce pod hlavní sjezdovkou Ski areálu Bílá a na úvod vás čeká nejprve rovinka po štěrkové cyklostezce a následně táhlé stoupání na „rozehřátí“, které navíc spolehlivě rozbije peloton.

Zpočátku se jede po lesní asfaltce příjemně zastíněné vzrostlými stromy s občasným hezkým výhledem na krásné Beskydy.

Kolem myslivny zamíříte směrem na Bumbálku a v lese u Národní přírodní rezervace Salajka vás čeká první terénní výzva, která rozhodně potěší milovníky technických pasáží. Zvláště poslední metry před Bumbálkou jsou opravdu výživné.

Z Bumbálky se vydáme doleva směrem k Makovu a tím se napojíme na Kysuckou cyklomagistrálu. Pozor, na začátku je pár desítek metrů dlouhý sjezd kolem Masarykovy chaty k sedlu Smutníky, který je kamenitý a vyžaduje technické schopnosti. Pokud si netroufáte, raději sesedněte a ten kousek kolo veďte.

Následuje moc hezká lesní pasáž přes louky s usedlostmi, zahradami a sady.

Úžasným místem je malá kaplička v Sedle nad Bitalovcami, která by vás za jiných, „nezávodních“ okolností jistě zlákala k posezení a odpočinku. Při závodu si jí v té rychlosti nejspíš všimnete jen letmo. Nevadí, však se sem můžete vrátit kdykoli jindy. Trasa určitě stojí za projížďku i mimo termín závodu.

Za kapličkou se trasa stočí doleva do lesa. Je to letošní novinka (loňská Dlouhá trasa pokračovala rovně po asfaltce). Opět vás čeká jízda terénem i lesní cestou. Trasa tu lemuje i křížovou cestu s dřevěnými zastaveními.

Na chvíli sjedeme do civilizace, do obce Vyšný Kelčov, ale už brzy opět stoupáme po Kysucké cyklomagistrále do lesů, protneme známou Stezku Českem a míříme na Zbojnickou horu a horní stanici lanovky hlavní sjezdovky Ski areálu Bílá.

Tady je to opět hezká příležitost k pokochání při výhledu z vrcholu sjezdovky do údolí.

A pak už vzhůru na závěrečnou pasáž: modrý trail vyhlášených Singletrails Bílá. Trail není technicky obtížný, ale protože je dlouhý a vy už toho v nohách budete mít dost, určitě vyzkouší vaši fyzičku.

Pak už jen přejezd lávky přes řeku Ostravice a za chvilku je na dohled cíl na louce u sjezdovky. Krásných 27 kilometrů je za vámi.

Trasu si můžete projet klidně už teď podle naší mapy. Najdete ji na webu zde.