Lepší kontakt s terénem? Pro jistější krok stačí malý trik

17. 8. 2024 - Efektivnější přenos síly do pedálů kola, jistější každý krok při běhu. Stačí málo – přizpůsobit boty a tretry vaší noze. Noha totiž není, na rozdíl od boty, úplně plochá. Největší nerovností je podélná klenba. Každý ji má jinak vysokou, takže nestojíme na celé ploše chodidla. Volný prostor stačí vyplnit a noze se uleví, pata se lépe usadí a necestuje ze strany na stranu a díky tomu je každý krok a šlápnutí jistější a efektivnější.

K čemu přesně vložky do bot mohou pomoci?

Roznesení váhy

Pokud nemáte zcela ploché nohy, při stání a chůzi máte část chodidla ve vzduchu – pod klenbu strčíte klidně prst. Stojíte tedy celou vahou na méně 70 % plochy chodidla. Tolik přetížené chodidlo se brzy unaví, takže je žádoucí váhu roznést na co největší plochu. K tomu jsou určené anatomicky tvarované sportovní vložky do bot. Roznesením hmotnosti se oddálí svalová únava a také zlepší cit v každém kroku.

Pokud se klenba má o co opřít, může se v klidu uvolnit. Pokud máte jistou oporu, při každém kroku se může chodidlo uvolnit a opřít o podporu klenby na vložce – je však nutné vybrat správnou vložku pro vaše chodidlo, důležitý je také výběr vhodné běžecké ponožky.

Odpružení neboli tlumení nárazů

Při bolestech kolen, paty nebo metatarzů především při běhu na asfaltu, ale i při monotónním šlapání na kole, dochází k opakovaným nárazům. Každý krok dopadá celá váha vašeho těla na ve srovnání s váhou těla drobné chodidlo. Noha se tomu uzpůsobuje, je tvárná a hodně snese, tedy pokud ji postupně trénujete a posilujete. Pro běh na tvrdém povrchu ani cyklistiku ale není evolučně přizpůsobena, člověk vždy běhal spíš po lesích a loukách. Proto bolesti může předcházet mírné odpružení pomocí měkčí boty nebo běžecké vložky s gelovým polštářem pod patou. Vložky do cyklistických treter zase srovnají osu nohou a pomohou k pravidelnému a stranově rovnoměrnému šlapání do pedálů.

Jak vybrat vložky do běžeckých bot a cyklistických treter?

Běžecké acyklistické vložky do bot vybírejte podle tvaru nohy. Otisk chodidla vám udělají buď ve specializované prodejně, ale základ zvládnete sami doma. Jak zjistit, jakou máte klenbu?

1. Namočte své nohy

Ponořte si jednu nohu do misky s vodou (nebo do vany) a setřeste přebytek vody.

 2. Udělejte otisk

Přitiskněte mokré chodidlo na papír/obálku (vhodnější je alespoň lehce tmavá barva papíru), jako byste po ní přecházeli.

3. Vyberte dle otisku

Spojte otisk chodidla s obrázky níže. Tak orientačně zjistíte svůj typ klenby. Pokud máte pocit, že jste na rozhraní, zvolte tu vyšší verzi podpory klenby z řady vložek do bot Sidas 3Feet.

Konkrétní model pak vyberte podle sportu – do cyklotreter se nejvíc hodí tenké vložky 3Feet Slim, protože ve tretrách nebývá moc místa nazbyt. Do běžeckých bot se hodí na asfalt model 3Feet Run Protect, pro trailový běh je speciálně vyvinutá protiskluzová vložka do běžeckých bot 3D Trail.