Jak vypadá trasa Rodinného závodu? Podívejte se na fotoreportáž

11. 8. 2024 - Táhlé stoupání pod vrchol Zbojnické hory, pak trochu sjezdu, lehké zhoupnutí lesem a na závěr kousek po modrém trailu: tak vypadá trasa letošní novinky na Bike Valachy Bílá - Rodinného závodu dvojic.

Podívejte se na naši fotoreportáž (mapové podklady najdete zde). Trasa je technicky nenáročná, vhodná pro děti a může to být opravdu hezký zážitek ze společného sportování v přírodě, která je v okolí Ski areálu Bílá opravdu moc krásná.

Více o Rodinném závodu se dozvíte zde. Je určen dvojicím tvořeným dítětem 9 – 15 let a dospělým nad 18 let.

Start bude (stejně jako pro všechny ostatní závodní kategorie) na úpatí hlavní sjezdovky Ski areálu Bílá.

Zpočátku využíváme štěrkovou cyklostezku podél řeky Ostravice a následně odbočujeme na Lesní cestu Gašky, kde začíná stoupání.

Povrch této části je převážně asfaltový, příjemný pro „rozjetí“ do delšího kopce.

Cestou podjíždíme sedačkovou lanovku směřující na vrchol Zbojnické hory. Do kopce šlapeme zhruba 4 km. Převýšení není obtížné pro děti, které jsou zvyklé jezdit na kole, ale je to táhlé stoupání a určitě prověří fyzičku malých i velkých závodníků.

Vyšlapeme až pod vrchol Zbojnické hory, kde se trasa zkříží s Dlouhou a Sport trasou.

Následuje cca 2 km klesání a pak odbočujeme na další lesní cestu s povrchem hlína / štěrk. Tento moc krásný úsek lesem mezi vzrostlými stromy nás postupně svede opět dolů k řece.

Těsně před koncem trasa protne závěr modrého trailu. Nejsou zde žádné technické zatáčky, užijete si jízdu lesním terénem přes kořeny a nakonec ještě po lávce přes řeku.


Jak vidíte, celá trasa je přehledná, technicky nenáročná, ovšem díky úvodnímu stoupání rozhodně není zadarmo a prověří fyzičku.

Dvě poznámky:

  • Na fotkách jste si možná všimli, že jsme (my, dospělí) k projetí trasy použili elektrokola. Ne proto, že by trasa na nás byla těžká, ale projížděli jsme jich v ten den více, tak abychom byli rychlejší. ????
  • Mladý 13letý sportovec s námi jel na horském kole „bez pohonu“. Trasu jsme s ním velmi pohodovým nezávodním tempem projeli za 40 minut. Odhadujeme, že závodním tempem (dle zdatnosti závodníků) zabere kolem půl hodiny.