Petr Šťastný: Beskydy jsou spravedlivé v kopcích, to mám rád

6. 7. 2024 - Petr Šťastný si prvním místem v dlouhém Valachy Manovi a předtím také dvanáctým místem v Noční stopě Valachy nakročil k obhajobě celkového vítězství dalšího ročníku DATART Valachy tour. Zeptali jsme se ho, co aktuálně pro svou kondici dělá a jak se těší na zářijový Bike Valachy Bílá.

Petře, gratulujeme k vítězství ve Valachy manovi. Jak se vám letos závodilo na nových trasách? Stihl jste si je projet a proběhnout předem, nebo to bylo překvapení? Byli jste na Bystřičce opět s rodinou?

Děkuji. Bohužel jsem neměl prostor si nové trasy dopředu projet, ale běžeckou část jsem si dokázal představit, jelikož se na větší části jelo loni na kole, a cyklistickou část jsem si alespoň důkladně proklikal v mapě.

Nové trasy se mi nakonec líbily, byly hodně spravedlivé, a to i díky rozbahněné trati. Za sucha by minimálně cyklistická část byla určitě mnohem jednodušší.

Jak moc jste letos trénoval? Jak moc vlastně celkově trénujete?

Určitě se budu už opakovat, ale letos jsem v podstatě netrénoval. Po narození dcery máme trochu jiné starosti a radosti. Nejspíš těžím pořád z nějaké své sportovní historie, kdy jsem ročně najezdil opravdu hodně kilometrů na kole. Uvidíme, jak dlouho mi to ještě vydrží. Samozřejmě jsme ale aktivní rodina, na dovolené buď chodíme po horách, nebo jezdíme na kole, snažím se alespoň nějaký standard udržovat každodenním dojížděním do práce na kole a asi 2 měsíce do závodu jsem chodil na půl hodiny jednou týdně běhat, aby si nohy trochu zvykly i na jiný pohyb.

Už jste si stihl vybrat loňskou výhru za celkové vítězství v DATART Valachy tour: relaxační pobyt v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích? Jak jste si to užil?

Vybral jsem si ji již v zimě, kdy jsme si nejspíš na delší dobu naposledy užili moc pěkný pobyt na hotelu Lanterna, jelikož jsme měli domluvené hlídání syna u prarodičů a dcera ještě nebyla na světě. Pokud bych měl to štěstí a podařilo se vyhrát i letos, určitě bych vzal celou rodinku pro změnu na Horal, kde je naopak spousta vyžití i s dětmi.

V polovině letošního seriálu jste v celkovém bodování první. Jak to vidíte s dalšími závody a obhajobou titulu? Pro vás jakožto bývalého profi bikera je nejsilnější disciplína před vámi… 

Moje nejsilnější disciplína bývá poslední roky právě Valachy Man, nebo spíš v mém podání duatlon, protože pro mě tento závod vlastně začíná až stíhací jízdou po vynoření z vody. Kombinace cyklistiky a běhu mi sedí asi nejvíce. Jsem tedy velice rád, že se mi tento závod podařil i letos a odvezl jsem si cenné body do celé tour. V dalších dvou závodech ze sebe opět dostanu maximum, jinak to ani neumím, a uvidíme, na co to bude stačit.

Závod Bike Valachy Bílá bude už v sobotu 7. září. Jak se vám na Bílé jezdí?

Na Bike Valachy už se moc těším. Opět si připomenu období, kdy jsem závodil na kole každý víkend. Beskydy jsou vždy spravedlivé v kopcích, a to mám rád. Určitě se opět sejde silná konkurence a já tak budu mít porovnání, kam se posunuly výkonnosti kluků od té doby, kdy jsem s nimi pravidelně závodil.

Jak se vám letos daří užívat si závody s rodinou? Bude na některé další akci závodit i junior? 

Letos to zatím bohužel s rodinou moc skloubit nešlo, protože se nám teprve nedávno narodilo druhé malé štěstí, ale doufám, že na další závody již pojedeme všichni spolu a užijeme si krásný den v přírodě a se spoustou známých tváří. Junior ještě nikdy nezávodil. Pokaždé se ho ptám, jestli si nechce taky zazávodit, ale zatím odolává a já ho rozhodně nechci nutit. Možná je to jen otázka času, než si bude chtít sám vyzkoušet to, co jeho tátu tak baví. Třeba budou jeho prvním závodem právě Bike Valachy.