Triatlon Valachy man u Bystřičky přilákal na šest stovek sportovců

23. 6. 2024 - BYSTŘIČKA – Téměř šest stovek sportovců všeho věku se o víkendu 22. a 23. června utkalo u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku při tradičním triatlonu Valachy man. Jedna z jeho závodních kategorií byla letos součástí českého i evropského poháru XTERRA, což k Bystřičce vedle hobby sportovců a dětí přilákalo také řadu špičkových triatletů nejen z České republiky.

„Počasí si s námi letos hodně pohrálo. V noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka, v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen, takže si sportovci především na trase horského kola „užili“ opravdu náročné podmínky a hodně bahna. Zato neděle s letní oblohou a příjemně teplým počasím bez velkého vedra byla za odměnu. Což naštěstí vyšlo skvěle s ohledem na to, že v tento den závodili začátečníci a děti,“ uvedl ředitel Valachy mana a seriálu DATART Valachy tour Bohuslav Komín.

„Počasí to opravdu hodně zpestřilo, ale mně se to líbilo. Trať byla těžká, ale spravedlivá,“ svěřil se v cíli loňský vítěz XTERRA Valachy Official a letos stříbrný Karel Dušek. Toho nakonec o téměř dvě minuty překonal Radim Grebík, který zvítězil v čase 2 hodiny a 21 minut.

„Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ komentoval své dojmy Radim Grebík. Na Valachy tour není nováčkem, v minulosti třikrát za sebou zvítězil i v dlouhém Valachy manovi. „Moc děkuji organizátorům, že něco tak zábavného na Valašsku připravují,“ dodal.

Vítězství v sobotním hlavním závodu – dlouhém Valachy manovi – obhájil Petr Šťastný, mezi ženami Monika Kučerová. V neděli v krátkém Valachy manovi zvítězili Milan Kolman a Šárka Půstová. Ta si přitom den předtím zazávodila i v náročném XTERRA Valachy. „Nedělní závod, i když je kratší, pro mě po sobotě vůbec nebyl odpočinkový. V sobotu byla trať kopcovitá, samá zatáčka, nahoru dolů, bylo to těžké na nohy i ruce, takže se mi neděli nevstávalo nejjednodušeji. Ale tím, jak je Valachy man strašně fajn závod a má skvělou atmosféru, tak to člověka donutí zapojit hlavu, usmívat se a jet. Skvěle jsem si to užila,“ dodala Šárka Půstová.

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal již podruhé. Oproti loňsku pořadatelé výrazně změnili a vyladili trasy ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou, sportovci tak poznali řadu nových zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny. „Od závodníků máme zpětnou vazbu, že změna byla jednoznačně k lepšímu, a i přes náročné sobotní počasí si to užili. Děkujeme obcím Bystřička a Velká Lhota, které nám opět ve všem vyšly maximálně vstříc a podpořily nás i místní hasiči včetně Mikulůvky. Vážíme si spolupráce s Valašským sborem portášským, který podtrhl atmosféru závodu na Valašsku svou účastí a čestnými salvami na jednotlivých startech,“ dodal Bohuslav Komín.

Další akcí DATART Valachy tour bude v sobotu 7. září závod horských kol Bike Valachy ve Ski areálu Bílá. Vedle tradičních dvou – dlouhé a fitness – trasy nabídne i tři novinkové kategorie. „Vycházíme vstříc námětům našich pravidelných účastníků a přidáváme kategorie e-biků. Otevírá možnost závodění i těm, kteří by si jinak na beskydské terény netroufli. Další novinou je sport trasa na 30 km a rodinný závod dvojic na 10 km pro tandem dospělý a dítě. Věříme, že tím vším akci zpestříme a zajezdit si bude moci už opravdu úplně každý. Samozřejmě nebudou chybět ani tradiční závody pro děti,“ uzavírá Bohuslav Komín. Závěrečnou akcí DATART Valachy tour 2024 bude běžecký závod Běhej Valachy v Resortu Valachy Velké Karlovice.