Poprvé na triatlon? Přečtěte si tipy a doporučení od Františka Kubínka

25. 5. 2024 - Bude Valachy man vaším úplně prvním, nebo jedním z prvních triatlonových závodů v životě? Nejste si jistí, jak se při závodu chovat, jak se na něj vybavit, nebo co naopak nestojí za to řešit? Pak vám jistě přijdou vhod tipy a doporučení od triatleta se spoustou zkušeností – našeho mnoholetého přítele a podporovatele Františka Kubínka.

František je ve světě triatlonu bez nadsázky úkaz. Má na svém kontě spoustu triatlonových úspěchů, mimo jiné v roce 2017, tehdy ještě na Balatonu v Novém Hrozenkově, vyhrál i našeho Valachy mana. K obhajobě vítězství o rok později už ale nedostal příležitost. Při vážné autonehodě utrpěl těžká zranění, která nuceně ukončila jeho slibně rozjetou kariéru.

Pokud je někdo zosobněním hesla „Nikdy se nevzdávej“, je to rozhodně František. I v rámci omezení v důsledku nehody se dál věnuje sportu, pravidelně jezdí i za námi na Valachy mana a za uplynulé roky se prakticky stal součástí „valachymanské rodiny“. A mimo to se stále věnuje koučování druhých ve své Reprezentační skupince Františka Kubínka.

František Kubínek v roce 2017 zvítězil ve Valachy manovi před dalšími špičkovými triatlety - Lukášem Kočařem a Janem Čelůstkou

František Kubínek v roce 2017 zvítězil ve Valachy manovi před dalšími špičkovými triatlety - Lukášem Kočařem a Janem Čelůstkou

Františku, mohl bys se své zkušenosti ze závodění i trénování poradit úplným začátečníkům? Pokud by se průměrně sportující člověk bez zkušenosti s triatlonem teď rozhodl, že si na letošním Valachy manovi poprvé zazávodí, má šanci se na něj ještě připravit?

Určitě ano. Teď už by bylo vhodné si jít občas zaplavat, zajezdit na kole a proběhnout se, pak to pospojovat – plavání a kolo, kolo a běh a pak vyzkoušet vše dohromady. Vzhledem k tomu, že se plave na volné vodě, doporučuji jít si to někam předem vyzkoušet, na nějaký rybník, ideálně s dohledem, nebo tam, kde dosáhnu. Pozor, bezpečí na prvním místě! A zhruba týden před závodem už bych spíše odpočíval a nesnažil se dohnat to, co jsem nestihl. Před závodem méně bývá více.

Krátký Valachy man obnáší 300 metrů plavání, 12 kilometrů na kole a necelé 3 kilometry běhu. Kolo a běh průměrně sportující muž či žena určitě zvládnou. Dá se říct, že největší problém na triatlonu bývá pro začátečníky plavání?

Valachy Man je super v tom, že má intervalový start. Odpadá obvyklá startovní mela na začátku závodu, která dává zabrat i zkušeným sportovcům, a člověk si může hledět jen svého. Na těch 300 metrů stačí jen plavat, plavat, a když nevíš co, tak zase plav.

Začátečníci často tápou, jak se do závodu vybavit, obléknout.... Co všechno je potřeba mít?  

Stačí plavky, ale hodí se i triatlonový dres. Zkontrolovat, jestli je kolo v dobrém technickém stavu, a nezapomenout helmu, která je povinná, a taky brýle. Na běh stačí boty a máte vše. A co ještě mít? Trochu respektu a odhodlání, že to dám.

Co je naopak zbytečné pořizovat (a začátečníci mají pocit, že to musejí mít)? 

V dnešní době například karbonové boty, které nemáme vyzkoušené. Na první triatlon hlavně jděte respektem, s chutí a bez stresu a závod si užijte.

Speciální kapitolou je depo, které může začátečníka potrápit, když nemá zvyklosti v něm zažité. Co je největším úskalím?

Na mokré tělo jde vše obléct špatně. Proto je fajn si pořídit tri kombinézu, v které odjedete celý závod. A vyzkoušet si i jízdu na kole a běh bez ponožek, ty opravdu v závodě potřebovat nebudete.

Zkušení triatlonisté pečlivě řeší stravu. Měl by něco takového řešit i začátečník?

Není potřeba se nějak moc trápit. Sportem by se měly ventilovat stresy a starosti, není vůbec potřeba ještě stresovat tělo dietami. Jíst prostě střídmě a vše rozumně. Před závodem si jen dejte pravidelně něco proti křečím a zbytečně nehladovějte, nehubněte.

A pozná člověk na svém výkonu, když se dobře nebo špatně nají přímo před startem, i na takto krátké trase?

Od svého trenéra mám stále na paměti, že „hladový vlk nejlépe honí“. Určitě není dobré jít do závodu úplně hladový, ale za sebe doporučuji pečivo s máslem a marmeládou zhruba 90 minut před startem.

Na jaké úskalí v triatlonu bys ještě začátečníky obzvláště upozornil?  

Po plavání může být člověk trochu vymotaný, takže si dávat více pozor na bezpečnost na začátku kola. A nebýt překvapený po přechodu z kola na běh: po cyklistické části se neběží zrovna lehce.

A jak správně rozložit síly, aby si člověk svůj první triatlon opravdu užil a neodrovnal se hned v prvních stovkách metrů?

Jít do závodu s respektem a v dobrém zdravotním stavu. Zátěžové testy opravdu k něčemu jsou. Hlavně do toho jděte s chutí.

Mimochodem, co ty a Valachy man? Máš v plánu se ho letos zúčastnit?

Už jsem se přihlásil, mám v plánu krátkou trať. Můj zdravotní stav je dobrý a nechci se trápit tím, že mi některé věci jdou prostě hůř nebo pomaluji. Popravdě, to postižení III. stupně jsem si nevymyslel a mám limity, ale žiji plnohodnotný život, který si strašně užívám.