Trasy Valachy mana se mění. Přečtěte si, co je nového

13. 5. 2024 - Trasy dlouhého i krátkého Valachy mana doznají letos změn. Po loňském ročníku, jenž se poprvé odehrál u vodní nádrže Bystřička, jsme pečlivě vyhodnotili první zkušenosti z nového místa konání, vyslyšeli názory závodníků i místních znalců a výsledkem jsou úpravy, které mají za cíl zatraktivnění závodu i zvýšení jeho bezpečnosti.

Dlouhý Valachy man

Kudy tedy povede trasa dlouhého Valachy mana? Jednoduše řečeno: tam, kde se loni jelo na kole, se letos poběží. A pro kolo jsme vytvořili zcela novou trasu. Při její přípravě jsme spojili síly se zkušenou bajkerkou a znalkyní místních terénů Terezou Tvarůžkovou. Ta novou trasu navrhla a zahrnula do ní technicky atraktivní úseky i krásné výhledy do krajiny. Seznámíte se mimo jiné s opravdu úžasnou hřebenovkou a novými místy kolem Bystřičky. Bajková trasa je „jetelnější“ a bezpečnější, přitom náročnost zůstává zachována.

Úvodní 4 km bajkové trasy vám umožní dobře se vydýchat po plavecké části závodu, než bude potřeba pořádně šlápnout do pedálů. Vedou po silnici kolem vodní nádrže Bystřička, kterou objedete až téměř k místu startu a cíle a poté vás čeká náročné stoupání dlouhé 2 km s převýšením 200 metrů po lesní cestě. Pak se pokračuje po krátkém silničním úseku v Malé Lhotě. Následuje část navazující na Naučnou stezku Jana Karafiáta a takzvanou Umrlčí cestu, o ní si můžete přečíst více zde. Těšit se můžete na singl traily u ski areálu Veselá, v němž se jezdí Valašský pohár v cross country, dorazíte k občerstvovací stanici v polovině trasy.

Od ski areálu vás čeká mírné stoupání velmi pěkným lesním úsekem a louku s působivým výhledem do údolí Rožnovské Bečvy a na Radhošť k poutnímu kříži Velké Lhoty. Pokračujeme lesem do Velké Lhoty a po silniční hřebenovce k Ostrému vrchu. Pod ním z cyklotrasy se stočíme doprava a sjezdem kolem televizního vysílače, se dostaneme k vodní nádrži po méně známé a technicky nenáročné cestě. Závodníci XTERRA odtud nastupují na druhé kolo, závodníci dlouhého a štafetového Valachy mana zamíří k depu. Po silnici okolo vodní nádrže Bystřička.

Běžecká část závodu je kompletně terénní: z depa běžíte k letnímu kinu a kolem bývalého kamenolomu směrem pod vrchol Klenov, okolo ptačí rezervace do oblasti Zámčisko, kde vás čeká nejnáročnější část trasy se stoupáním v délce 500 metrů (převýšení 100 metrů). Následně po mírném seběhu mezi zříceninou a skálami Havránka se vám na kopci otevře krásný výhled na nádrž Bystřička. Po seběhu následuje závěrečná část, která kopíruje loňskou trasu: tedy přeběh lávky pod hrází a po břehu nádrže Bystřička do cíle. Závodníci XTERRA trasu opět běží dvakrát.

Krátký Valachy man

Závodníky čekají na kole stejně jako na dlouhé trase úvodní silniční 4 km „na vydýchání“ kolem nádrže Bystřička a poté po lesní cestě stoupání k Velké Lhotě. Pro ty, kteří pamatují Valachy mana v Novém Hrozenkově, ho můžeme délkou i náročností srovnat se stoupáním k přehradě Stanovnice. Od hřebenovky k Ostrému vrchu je trasa shodná s dlouhým Valachy manem. Vzhledem k terénu nedoporučujeme silniční kolo!

Běžecká část pak stejně jako u dlouhé trasy shodně začíná směrem ke kamenolomu, následně se stáčí ke kempu a po výběhu na hráz do cíle.

Mapy obou tras si můžete podrobněji nastudovat: