Medaile pro Valachy mana už se vyrábí. A to kousek od Holešova

25. 4. 2024 - Jak už se stalo na Valachy manovi dobrým zvykem, každý rok na vás budeme v cíli čekat s originální, ručně vyráběnou památeční medailí. V minulosti už jsme měli medaile kovové, dřevěné, skleněné, keramické, dokonce i betonové. Letošek je ve znamení návratu k dřevu.

Edici medailí pro Valachy mana 2024 pro nás tvoří náš dvorní grafik Vladan Daněk. A to doslova od A do Z. Medaile nejen navrhl, ale následně je také osobně všechny, jednu po druhé, ručně zhotovuje ve své dílničce nedaleko Holešova.

Letošní medaile je vyrobena z topolové překližky. Tvoří ji základní „plocha“ ve tvaru připomínajícím erb, na kterou se následně lepí tři menší prvky se symboly tří triatlonových disciplín. Všechny prvky se gravírují a ručně řežou na CO2 laseru a probarvují se třemi různými barvami.

„Časově nejnáročnější je ruční kompletace všech prvků. Když sečtu všechny kroky od nátěru desek přes řezání, gravírování na laseru a lepení, zabere výroba jedné medaile minimálně pět minut,“ zmínil zajímavost z výrobního procesu Vladan Daněk.

Medaile pro Valachy mana nejsou jeho první podobnou „zakázkou“. Jak nám prozradil, za téměř 10 let už vyrobil zhruba 50 tisíc medailí pro desítky akcí. Pro Valachy mana jich vytvoří několik stovek.

Následně budou ještě všechny opatřeny stuhou žluté barvy.

Na medaili se mohou v cíli těšit nejen dospělí závodníci, ale i účastníci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour (s výjimkou dětí do 6 let, které obdrží oblíbenou medaili perníkovou).