Starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček: Každý účastník Valachy mana má můj obdiv

16. 4. 2024 - Valachy man letos už podruhé, o víkendu 22. a 23. června, najde útočiště u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, u stejnojmenné valašské obce vsazené mezi majestátní kopce podhůří Beskyd. Jak se na víkend s Valachy manem těší starosta Zbyněk Fojtíček? A co triatlonový víkend s mezinárodní účastí obci přináší?

Pane starosto, jak se vám líbil loňský první Valachy man u Bystřičky? Máte osobní zkušenosti s pořádáním sportovních akcí, jak na vás zapůsobila tato triatlonová?

Rád na ni vzpomínám, maximálním způsobem mě oslovila. Jednak jsem byl mile překvapený velkým počtem účastníků včetně dětí, jednak se mi moc líbí triatlon tím, jak propojuje tři sportovní disciplíny, což je divácky zajímavé. A v neposlední řadě mě dostalo nadšení pořadatelů a jejich perfektní práce. Díky vám za to.

A my zase děkujeme vám: obec Bystřička nám ve všem vychází vstříc...

I letos opět poskytneme maximální součinnost, materiální i personální. Jdeme do toho i s technikou a našimi hasiči, do pořadatelských služeb se zapojí i naši Sokolové. Valachy mana plně a hrdě podporujeme.

Vy sám jste se loni ujal role čestného startéra, obecní vlajkou jste „odmávl“ start všech závodníků na krátké i dlouhé trase a ty nejrychlejší dekoroval na stupních vítězů. Chystáte se i letos? Nebo přemýšlíte, že byste si taky zazávodil?

Vidím to tak, že i letos zůstanu u role startéra. Závodění nechám jiným. Nerad bych zvláště v plavecké části závodu zbytečně aktivoval záchranné složky. Sice se snažím udržovat v kondici a v rámci možností sportuji, ale na triatlon to není, navíc budu v té době po menším chirurgickém zákroku. Snad někdy příště. Triatlon je krásný sport, ale náročný. Každý, kdo se postaví na start, má můj obdiv.

Před pár dny jste si byl zkušebně projet cyklistickou část Valachy mana, která se oproti loňsku mění. Jak ji hodnotíte?

Terény kolem Bystřičky jsou náročné, ale ti, co jsou na tom fyzicky dobře, s tím určitě nebudou mít problém. A víc si užijí krásy přírody, protože na nové trase jsou daleko pěknější výhledy, třeba ten od Velké Lhoty na přehradu. Hezkým zážitkem bude i nová trasa běhu, která povede vysoko nad přehradou místy, kde se loni jelo kolo. Tentokrát budou mít závodníci víc času se tu při závodu i pokochat.

Valachy man je letos součástí evropského poháru XTERRA, nově i včetně dětské kategorie, očekáváme účast špičkových sportovců z ČR i zahraničí, k tomu stovky dalších závodníků a jejich doprovodu. Co to vše pro obec Bystřička znamená?

Těší mě každá akce, která se u nás koná, ať už ji organizujeme my jako obec, nebo další pořadatelé. Vedle Valachy mana se tu pravidelně koná třeba známý country festival Starý dobrý western, v kempu pod hrází bývají pravidelně různé moto a auto srazy... To vše nás zviditelňuje a přivádí návštěvníky k přehradě. A i když je její největší sláva už pryč, lidi se sem stále rádi vrací, což nás těší.