Vítěz Valachy mana Petr Šťastný: Bystřička je těžší, ale sedí mi

10. 4. 2024 - Jedním z prvních závodníků, kteří už se registrovali do letošního Valachy mana, je obhájce loňského zlata Petr Šťastný. Dlouhého Valachy mana loni zvládl v čase 1:25 a díky vítězství a výborným umístěním v dalších akcích DATART Valachy tour se už pošesté stal absolutním vítězem celé série. A rád by to letos zopakoval

Jak se na letošního Valachy mana chystá? A co říká na terény kolem Bystřičky, kam se Valachy man loni přestěhoval? Přečtěte si v našem rozhovoru.

Petře, těší nás, že jste byl jedním z prvních, kdo se registroval do letošního Valachy mana a opět za námi přijedete. Jak moc už trénujete?

Závody Valachy tour mě pořád baví, tak jsem si letos opět udělal radost a daroval si poukaz na celou sérii, abych měl zase nějakou motivaci po celý rok. Trénuji vlastně každý den při dojíždění na kole do práce. :) Jinak jsem se od Běhej Valachy ještě nedonutil jít běhat a plavání nebudu ani pokoušet. Zkusím letos vytěžit maximum z úseku na kole, kde se teď necítím vůbec špatně.

Loňský rok byl pro pravidelné účastníky jistě obtížnější tím, že se změnilo místo konání: trasa na Bystřičce byla pro všechny nová, člověk se nemohl spolehnout na dřívější zkušenosti. Jaký byl loňský Valachy man z tohoto pohledu pro vás?

Jelikož nejsem žádný triatlonosta a Valachy man je každoročně můj jediný triatlon v roce, tak jsem byl z takovéto změny trochu nervózní. Největší problém jsem měl s rozdílným místem startu a cíle. Nakonec ale vše dopadlo skvěle.

Jak vám nová trasa sedla? Byl jste si ji projet předem, abyste se s ní seznámil?

Pár týdnů před závodem jsme si s rodinkou naplánovali výlet k Bystřičce a já tak měl možnost projet si trasu kola a kousek se i proběhnout. Na kole jsem trasu objel sice v protisměru a při běhu to bylo spíše bloudění, ale byl jsem za to opravdu rád. Člověk pak v závodě poznává místa, kde už někdy byl, ví, co ho čeká, a může více myslet jen na svůj výkon.

Jak změnu místa konání hodnotíte? Je závod těžší nebo jednodušší?

Musím přiznat, že zázemím se asi mi více líbilo okolí Balatonu. Věřím ale, že si to sedne i na Bystřičce, kde jsem do té doby nikdy dříve nebyl a je tam také krásně. Závod je nyní celkově o něco těžší, a to jak cyklistickou, tak běžeckou částí, což mi vlastně sedí. 

Vaší hlavní specializací, i s ohledem na závodní minulost, je horské kolo. Jaký je terén kolem Bystřičky vašima očima? 

Už při projíždění trasy na kole jsem pochopil, že terén kolem Bystřičky je takový divočejší, možná mi lehce připomíná Hostýnské vrchy, které mám i díky Drásalovi moc rád. Jsou zde dost prudké kopce i slušný terén, takže pokud na to máte, můžete zde hodně získat. 

Zatím máme ze série Valachy tour za sebou Noční stopu Valachy, na níž jste nechyběl a nasbíral první cenné body do celkového pořadí. Budete chtít obhájit titul v celém seriálu?

Kdo by nechtěl? :) Na Noční stopě to byla z mého pohledu spíš taková povinná účast. Uvidíme, jak budu letos silný v dalších závodech. Stát se může cokoli, stačí jeden problematický defekt na kole a celkové pořadí je ztraceno. Navíc teď čekáme další přírůstek do rodiny, tak mám zatím úplně jiné myšlenky.