Anna Lužná: Závody DATART Valachy tour si užíváme s celou rodinou

4. 11. 2023 - Už potřetí v historii DATART Valachy tour se stala absolutní vítězkou Anna Lužná. Poprvé zlato vybojovala v roce 2017, podruhé v roce 2020. To letošní bylo díky těsným bodovým rozdílům napínavé do poslední chvíle. Aničce významně pomohlo především skvělé první místo v „klíčovém“ závodu tour – triatlonu Valachy man, k tomu i výborné vyrovnané výkony v dalších akcích, kde se vždy umisťovala v první šestici žen. To vše krátce po sportovní přestávce dané narozením druhého dítěte. O to víc klobouk dolů.

Aničko, když se ohlédnete za předchozími ročníky a svými úspěchy, který byl pro vás nejtěžší? 

Určitě ten letošní. Moje energie je teď jako na houpačce s tím, jak malí ještě nespí pravidelně celou noc. Na závody mě vždy přihlásil manžel a já mu to pokaždé ráno před závodem vyčítala a po závodě už zase děkovala, že jsem si mohla zazávodit. Letos jsme byly s holkami bodově vyrovnané a zvítězit nebylo vůbec jednoduché. Takže tento ročník pro mě byl určitě nejtěžší.

Který závod vám nejvíc vyhovuje z pohledu disciplíny, na kterou se specializujete, a jak se vám v něm letos dařilo?

Nejvíce mi určitě sedí triatlon. Jen byla letos škoda, že všechny holky zaměřující se na terénní triatlon, jely Valachy mana Xterra, konkurence byla tímto slabší a nemohly jsme se porovnat na trati. Kdyby byly příští rok závody sjednoceny, bylo by to super.

Který závod byl pro vás letos nejtěžší?

Jednoznačně Bike Valachy. Na závod jsem jela s velkým spánkovým deficitem a hodně si ho protrpěla.


A který máte nejraději?

Velmi ráda jezdím na Noční stopu, na běžky. Mají super jedinečnou atmosféru.

Který závod jste si nejvíc užila?

Nejvíc jsem si užila triatlon Valachy man, který mi sedl a já si ho naplno užila.

Váš manžel Filip Lužný se v minulosti také úspěšně účastnil (nejen) našich závodů. Jak důležitá je pro vás rodinná podpora?

Bez rodinné podpory bych na závody vůbec nevyrážela. Závody jsou pro nás společný výlet a závod nám jen definuje, kde ten výlet probíhá. Závody DATART Valachy tour mají skvělé zázemí pro děti, a proto sem s celou rodinou rádi vyrážíme.

A jak si to u nás na Valachy tour děti užívají?

Hlavně naše starší Pepi si závody užívá moc. Moc ráda fandí a baví ji i doprovodný program. Zatím jsme se vždy během závodu potkali s některými z kamarádů, kteří mají také děti. Společně blbli na skákacím hradu a měli jsme problém ji dostat domů.

Co je pro vás důvodem, že na Valachy tour jezdíte pravidelně?

Celá série má skvělou atmosféru a příjemné je, že každý závod je jiný, díky čemuž je závodění pestré. Bydlíme přes kopec v Rožnově a vyrazit na závody nás nestojí moc energie. Hodnotné ceny v celkovém pořadí jsou také nemalou motivací. Už se s manželem moc těšíme na wellness pobyt na Horalu. Jen mě mrzí, že už série nemá pět závodů. Duatlon na Valachách byl super.

Jak to vidíte s Valachy tour na příští rok? Zúčastníte se zase? 

Jak se znám, tak budu určitě nadávat, když mě manžel přihlásí, ale nakonec budu ráda, že jsem se zase postavila na start.