Petr Šťastný: Valachy tour je pro mě motivací stále sportovat

3. 11. 2023 - Už šestkrát za sebou nenašel přemožitele. Petr Šťastný i letos v nabité konkurenci vybojoval titul absolutního vítěze DATART Valachy tour – i když nechybělo mnoho a letošní sérii nedotáhl do zdárného konce. „Byla pro mě ze všech ročníků nejtěžší,“ přiznává někdejší špičkový biker, jenž po ukončení profi kariéry objevil díky DATART Valachy tour i další sportovní disciplíny. A – jak sám říká – díky DATART Valachy tour se udržuje v kondici po celý rok a seriál mu přináší neustálou motivaci do sportování.

Petře, především ještě jednou gratulujeme k úžasnému triumfu. Když se ohlédnete za předchozími ročníky, který byl pro vás nejtěžší? Jak náročný byl ten letošní?

Příjde mi, že každý nový ročník a další obhajoba je těžší a těžší. Je to asi tím, že jsem starší, už uplynulo spoustu let od doby, kdy jsem trénoval v podstatě denně, nebo jsem čím dál více zaneprázdněn prací a rodinou, tedy běžným životem. Z tohoto pohledu za nejtěžší ročník považuji ten letošní.

Který závod vám nejvíc vyhovuje z pohledu disciplíny, na kterou se specializujete, a jak se vám v něm letos dařilo?

Za ty roky bych řekl, že mi nejvíce vyhovuje multisportovní pojetí celého seriálu. Vlastně v čím více sportech by se závodilo, tím pro mě lépe. :) Nejvíce mi bezpochyby sedí kombinace kola a běhu, takže po zrušeném Valachy duatlonu mi nejvíce sedí triatlon Valachy Man. Je to ale úsměvné, když to říká neplavec. :D


Který závod byl pro vás letos nejtěžší?

Jednoznačně závěrečný Běhej Valachy. V týdnu před startem jsem byl nemocný a ještě dva dny před samotným závodem jsem ležel s horečkou. Bylo to i psychicky velice těžké, jelikož se nabízela možnost v tomto stavu nezávodit a tím pádem přijít o vydřené průběžné vedení a vlastně i celé celkové pořadí. Nakonec se mi na poslední chvíli udělalo lépe, a i když to nebylo ideální, do závodu jsem dal vše a vyšlo to.

Který je váš tradičně nejoblíbenější (a jak se vám letos vydařil)? Který závod jste si nejvíc užil?

Užil jsem si jako vždy všechny závody. Určitě byl pro mě hodně speciální letošní Valachy Man, kde se mi premiérově podařilo vyhrát, což byl můj sen od doby, kdy jsem se začal účastnit seriálu Valachy tour pravidelně. Který závod jsem si ale užil opravdu nejvíc, je Bike Valachy. Jakožto bývalý biker by to měla být má nejsilnější disciplína, ale vždy se na tomto závodě sešla velká konkurence a mně se až tolik nedařilo. Letos jsem se snažil na kolo v rámci možností připravit a opět jsem se cítil jako za mlada, tvořil jsem závod a dokázal podat výkon, za který bych se nemusel stydět ani před lety, kdy jsem závodil pravidelně.

Valachy tour je akcí pro celou rodinu, nabízí sportování dospělým i dětem a taky doprovodný program pro děti. Už si ji užívá i váš potomek? 

Na závody Valachy tour samozřejmě rád jezdím s celou rodinou. Je to pro mě veliká podpora, potkáme zde mnoho kamarádů a známých, a pro syna je zde i spousta vyžití. Zatím nemá závodní ambice a já ho k závodění rozhodně nutit nebudu, ale snažím se mu být v této zvláštní době vzorem, ukázat mu, že sport je úžasný koníček, kde může mít spoustu kamarádů, a že se vyplatí pro něco dřít. Kdo ví, třeba budu časem jezdit na závody jako podpora pro změnu já. :)


Co je pro vás důvodem, že na Valachy tour jezdíte pravidelně?

Pro mě jsou Valachy v podstatě jedinými závody za rok. Ne že bych se na ně nějak speciálně připravoval, ale díky nim je pro mě mnohem snazší nějak se stále udržovat. Před závodem na běžkách se snažím chodit alespoň do posilovny, před triatlonem si jdu párkrát zaběhat a přidám k cestám do práce i nějaký rychlejší trénink na kole, před Bike Valachy se snažím soustředit jen na kolo a poté se jdu zase několikrát proběhnout. Tento seriál je pro mě opravdu skvělá motivace po celý rok.

Odměnou pro celkové vítěze Valachy tour bývá voucher na odpočinkový pobyt v Resortu Valachy. Jak si ho užíváte? Co se vám ve Velkých Karlovicích nejvíc líbí?

Voucher na pobyt v Resortu Valachy je samozřejmě ta třešinka na dortu, kvůli které každoročně tu dřinu absolvuji. :) Všechny naše hory jsou krásné a stejně tak Beskydy, které asi již napořád budu mít spojené se závody Valachy tour. Pobyt si samozřejmě každý rok velice užíváme. Otázkou je vždy jen to, zda pojedeme celá rodina na Horal, kde je to skvěle uzpůsobené i pro děti, nebo si užijeme se ženou pohodu ve dvou. Tuto otázku budeme muset rozlousknout i letos. :)

Jak to vidíte s Valachy tour na příští rok? Zúčastníte se zase? 

Nyní si jen užívám, že to celkové vítězství opět vyšlo Je to neskutečné, tolik let po sobě bez nějakých výrazných technických a zdravotních problémů, které by mě vyřadily třeba jen z jediného závodu a tím mi znemožnily obhájit. Opravdu si toho cením a už je jasné, že na Valachy nikdy nezapomenu! Myšlenky na další ročník jsou zatím stranou, ale pokud bych si měl tipnout, tak se příští rok opět uvidíme.