Běhej Valachy odstartuje česká rekordmanka Eva Vrabcová Nývltová

13. 10. 2023 - Hlavní závod na 12 km odstartuje Eva Vrabcová Nývltová, vynikající česká běžkyně, držitelka českého maratonského rekordu a účastnice pěti olympijských her. Následně se také symbolicky zapojí do závodu, a to účastí na kratší trase 6 kilometrů.

Eva Vrabcová Nývltová má za sebou velmi pestrou sportovní minulost. Excelovala nejprve v běhu na lyžích, poté se přeorientovala na atletiku a v obou odvětvích získala řadu úspěchů. Za svůj maratonský výkon, jímž stanovila dosud platný český rekord, získala na Mistrovství Evropy v atletice 2018 v Berlíně bronzovou medaili v čase 2:26:31.

Letos na jaře oznámila ukončení sportovní kariéry, nadále se ale věnuje projektům na podporu běžeckého sportu, mj. jako vedoucí projektu Mattoni FreeRun, který sdružuje po celé republice kouče kondičního běhu pod hlavičkou Runczech. V rámci těchto aktivit navštíví také Velké Karlovice.

Evo, hlavní úspěchy jste posbírala na dlouhých tratích. Jaké máte zkušenosti s trailovými akcemi, jako je právě Běhej Valachy?

"Běhala jsem je jako malá a vlastně pak i celou moji lyžařskou kariéru, kdy jsme měli na podzim běžecké závody - přespoláky. Byly to většinou závody maximálně na 5 kilometrů, ale terénem to bylo. Vždycky jsem je měla moc ráda."

Jak se do Beskyd na Valašsko těšíte?

"Těším se moc, v Beskydech jsem byla jen jednou a bylo to moc fajn. Od letošního léta mám na starosti projekt Mattoni Free run a nabídka našeho Mattoni coache jet do Beskyd a ještě si k tomu zazávodit mi přišla jako skvělá myšlenka."

Co pro vás znamená běh na 6 km v terénu, který vás na Běhej Valachy čeká?

"Řekla bych, že asi velkou nostalgii a vzpomínky na mládí."

Jde si ve vašem případě, díky vaší skvělé sportovní minulosti, vůbec takový závod užít? Nebo prostě závodíte, protože vás to baví?

"Rozhodně ano. Bez závodů žít nemůžu. Našla jsem si nového koníčka, jezdím na horském kole a občas se přihlásím do nějakého závodu. Vítězné ambice tam rozhodně nemám, ale ten pocit závodního adrenalinu a závodní únavy mi prostě chybí."