Jak to vypadá na trase dlouhého Valachy mana a XTERRA? Podívejte se!

14. 6. 2023 - Hlavní organizátor Valachy mana Bohuslav Komín vyrazil o uplynulém víkendu na „kontrolu“ cyklistické části Valachy mana u vodní nádrže Bystřička. Podívejte se na jeho foto-report a přečtěte si, co vás čeká.

Nebo rovnou vyrazte do terénu a poznejte trasu „na vlastní kolo“. Účastníci Dlouhého Valachy mana okruh jedou jednou, účastníci XTERRA Valachy dvakrát.

Mapu trasy najdete zde.

Cyklistická část Valachy mana u vodní nádrže Bystřička je dlouhá necelých 16 kilometrů a má celkové převýšení 579 metrů.

Na kolo se nasedá nad hrází vodní nádrže a první necelý kilometr vede po silnici z kopce směrem ke kempu Ranč. Kousek před ním odbočíte doleva a začíná dlouhé stoupání. Minete bývalý kamenolom a po lesní cestě, místy velmi malebné, stoupáte čtyři kilometry až "Pod Vršky". V tuto chvíli za sebou máte třetinu trasy.

Trať pokračuje po šotolinové cestě až na Dušnou přes skalnatý vrchol Brdo. Na Dušné přejedete silnici. Zde při tréninku dbejte na svoji bezpečnost, zároveň se zde dá občerstvit.

Druhá polovina trasy začíná technickým 800 metrů dlouhým sjezdem, který místy vede korytem potoka. Po šotolinové cestě pokračuje až ke křižovatce se silnicí u Malé Bystřice. Po silnici stoupáte 1,3 km. V levotočivé zatáčce odbočíte přes závoru na šotolinovou lesní cestu a postupně stoupáte až na druhý nejvyšší bod trasy, Svantovítovu skálu. Její masiv vidíte dlouho dopředu. Nenechte se odradit, stoupání není extrémně náročné.

Pod Svantovítovou skálou jsou sice ohniště, ale vy pokračujete pod ní dál na krátký mírný sjezdík. Závěrečné tři kilometry vedou po modré turistické značce. Střídavě klesáte od zříceniny hradu Klenov po lesní cestě. Jakmile po levé roce uvidíte skalní masiv, po pravé ruce se vám otevře nádherný výhled do údolí s vodní nádrží Bystřička.

Zde vás čeká krátký (200 metrů), ale o to náročnější sjezd po kamenité cestě. Při závodu bude vyznačeno, že kdo chce úsek sejít, bude se držet vlevo. Zkušenější bikeři ho mohou sjet vpravo.

Pak už jen sjedete mezi chatami k bufetu u kina a jste v depu.

Závodníci na Dlouhém Valachy Manovi jedou trasu jednou, na XTERRA Valachy dvakrát.