Petr Vabroušek: Dětské závody na Valachy tour mi dělají radost

12. 6. 2023 - Sportování dětí je mezi rodiči odnepaměti tématem s velkým T. Kdy se mají děti začít sportu věnovat? Jak moc je ke sportování „tlačit“, když všichni víme, že je pohyb žádoucí, ale mnohé děti k němu netíhnou? Jak a co v kterém věku trénovat? A jak se (ne)chovat při podpoře malých sportovců přímo pří závodu?Nejen o sportování dětí, ale i o kouzlu závodů DATART Valachy tour jsme si povídali s Petrem Vabrouškem - ironmanskou legendou, která se našich akcí účastní od samého počátku a aktivně je podporuje. Což nás nesmírně těší.

Petře, pro rok 2023 jsi se stal patronem dětských závodů DATART Valachy tour. Jaký je tvůj vztah k Valachy tour? Jak hodnotíš jeho postupný vývoj od prvopočátků spojených „jen“ s triatlonem až po dnešní sérii čtyř závodů, na kterých se věnuje značná pozornost právě dětem? 

Valachy tour vnímám jako ideální vstupní stanici do světa pestrého sportování. I když se člověk odhodlá třeba jen k jednomu závodu seriálu, dřív nebo později ho to namotivuje zkusit i další díl. Od běhu se tak může dostat k horskému kolu nebo běžkám a naopak. A odtud je už jen krůček vyzkoušet Valachy mana. Byť třeba poprvé ve štafetě. A stejně tak si kovaní triatleti můžou odskočit k jednotlivým disciplínám a lyžím. To, že postupně roste důraz na dětské závody, mi dělá opravdovou radost. Sport je nakažlivý sám o sobě, jen je potřeba dát dětem možnost si jej vyzkoušet. Dají si svůj závod a povzbuzují rodiče v tom dospělém... .

Jaký je tvůj názor na sportování dětí a na závodění?

Tady je třeba vymezit pojem “sportování”. Děti by se prostě měly hýbat a vyzkoušet si vše možné od běhu, jízdy na kole, plavání či lyžování až po všechny možné kolektivní hry (spíše než sporty). Závodit můžou od nejútlejšího věku, pokud chtějí a baví je to. Rozhodně na to ale nemusí systematicky trénovat a rodiče by je do toho neměli nutit.

Obě tvoje děti sportují, účastní se i závodů Valachy tour a je na nich vidět, že je pohyb baví. Jak jsi je ke sportování motivoval? Vybíral jsi jim jako rodič, navíc zkušený profesionál, vhodné závody, kterých se účastnit?

Své děti jsem ke sportování nutit nikdy nemusel. Skvěle zafungoval osobní příklad. Jen jsem jim ukazoval, jak mi pohyb dělá dobře, a přirozeně se chtěly přidat. Závodů se účastnily většinou tam, kde jsem závodil já, například v rámci Valachy tour. Kritérium je vlastně jediné: zátěž přiměřená věku. To naštěstí většina pořadatelů dětských závodů respektuje. Názory se samozřejmě liší, ale myslím si, že pro děti do 8 let stačí závod do 3 až 5 minut, do 10 let pak 8 až 10 minut a do 12 let 10 až 15 minut. Čím kratší, tím lepší. A tím více dětí si na něj troufne. V tomto věku je to o pestrosti a rychlosti, rozhodně ne o vytrvalosti.

Jak jsi se sportem vlastně začínal ty sám?

Já jsem byl do svých deseti let extrémně líný a pohyb jsem rozhodně nevyhledával. Ležel jsem v knížkách, kreslil mapy okolí a vytvářel jsem si meteorologickou stanici na balkóně. V jedenácti letech nás rodiče společně s bratry přihlásili do veslařského klubu v Otrokovicích (souhlasili jsme) a tam jsem hodně rychle objevil krásu pestrého sportování - veslování, běhání, posilování, lyžování, … . Závodit jsem začal až jako veslař, a i když se zpočátku moc nedařilo, tak mě to přirozeně bavilo.

Petr Vabroušek se synem Filipem na jeho prvním závodu VM 2011

Petr Vabroušek se synem Filipem na jeho prvním závodu Valachy Man 2011.

Tvé děti si své první závody „odbyly“ mimo jiné na akcích Valachy tour. Jakým sportům se dnes Filip a Věruška věnují? Jdou ve tvých triatlonových šlépějích?

Filip byl od malička aktivní (procházky v lese, trampolína, dětské běhy i pár triatlonů), ale k tréninku se dostal až v 15 letech, kdy se sám rozhodl, že chce závodně běhat. V rámci regenerace přidává i plavání a už jsme spolu absolvovali několik horských běhů a swimrunů. Vyhráli jsme Horskou výzvu v Jeseníkách a loni mistrovství republiky ve swimrunu v Kolíně. Věra nás pak od narození viděla společně sportovat a chtěla se přirozeně ke všemu hned přidat. Takže ji táhnou všechny disciplíny triatlonu plus snad vše, co kdy viděla - lyžuje, jezdí na koni, dělala gymnastiku.. Trénovat ale začala až v 11 letech s Titan Trilife Kids. V průměru 2x týdně plave, 1x týdně běhá, 1x týdně kolo, 1x týdně společné posilování a 1x týdně jezdí na koni, lyžích nebo třeba paddleboardu. Víc toho v tomto věku určitě není potřeba. Ideálně 6-7x týdně 30-60 minut pohybu a her. Nic fyzicky příliš náročného. V plavání hlavně technika, na kole třeba pumptrack, na běhu hlavně abecedy a štafetky a v posilovně hlavně rovnováha, dynamika a hry. Cílem je pestrý pohyb a zvládnutí techniky. 

Atmosféra dětských závodů (nejen na Valachy tour) bývá obecně napínavá nejen na trati, ale i v řadách fandících rodičů. Jaký je podle tebe ten nejlepší přístup k podpoře dětí? Potřebují důrazné povzbuzování a doprovod podél celé trati, nebo je lepší nechat všechno na dětech? Jaký přístup je pro děti obecně motivující? A kdy je lepší dítě do závodění nenutit?

Malé dítě samozřejmě rodiče před startem i v cíli potřebuje. A když budou povzbuzovat i po trati, tak je to naprosto v pořádku. Ale když vidím, jak jsou někteří rodiče schopni tu atmosféru “hry” zničit tím, že dítě táhnou do cíle za ruku, řvou na ně, ať běží „na krev“, v cíli mu vynadají, že někoho nepředběhlo, tak je mi těch dětí strašně líto. Příliš mnoho jich v cíli pak zbytečně brečí a odnáší si místo radosti z pohybu a soutěžení jen stres… Rodiče by jim měli vysvětlit, že je to hra a především test sebe sama, co zvládnu. Nikoli souboj o pořadí na život a na smrt. A na startu i v cíli je potřeba to sdílet i se soupeři a těm lepším i slabším pogratulovat.

Byl jsi u prvního ročníku Valachy mana, poté i s dětmi u většiny dalších. Co letos? Na kterou kategorii se osobně chystáš – dlouhý, krátký nebo XTERRA Valachy man?

Určitě se opět všichni zúčastníme. Já si v rámci možností a časoprostoru dám klidně všechny tři trasy. Bude to o víkendu mezi Moraviamanem a Slovakmanem, takže se v těch dvou převážně odpočinkových týdnech trochu pohybu bude hodit.

A co říkáš na změnu místa konání Valachy mana?

Na Bystřičce jsem kdysi randil se svou ženou, takže mě ta lokalita určitě oslovuje.

Petr s dcerou Věrkou na jejím prvním závodu VM 2015

Petr Vabroušek s dcerou Věrkou na jejím prvním závodu Valachy Man 2015.