Valachy Man na Bystřičce: seznamte se s nejstarší nádrží v Povodí Moravy

5. 4. 2023 - Triatlonový závod Valachy man se po mnoha letech stěhuje na nové místo na Valašsku: k vodní nádrži Bystřička. Znáte toto půvabné místo vsazené do údolí Vsetínských vrchů kousek od Valašského Meziřičí? Připravili jsme pro vás malou virtuální exkurzi.

Jedna z nejstarších přehrad v zemi

Vodní nádrž Bystřička s rozlohou 38 hektarů je jednou z nejstarších přehradních hrází v České republice a vůbec nejstarší v povodí řeky Moravy (do jejího soutoku s Dyjí). Byla vybudována v letech 1907–1912 jako jedna z řady drobných nádrží k zajištění vody pro zásobování průplavu Dunaj – Odra – Labe, navíc měla chránit údolí pod hrází před povodněmi. Díky poloze uprostřed krásné valašské přírody ovšem brzy začala lákat také rekreanty. Dnes se využívá ke koupání, vodním sportům i rybaření, je skvělým výchozím bodem pro turistiku i cyklistické výlety, protože v okolí je opravdu co vidět. A díky možnosti spojit plavání i cyklistiku a běhání v různě náročných terénech skýtá také výborné podmínky pro triatlon.

TIP Z TRASY ZÁVODU: Běžecká část závodu vede okolo Bystřičky, což bude jistě atraktivním zážitkem.

Záběry z dronu na přehradu Bystřička a okolí s detailním popisem si můžete prohlédnout kliknutím na obrázek níže.

Přehrada Bystřička v obrazech

O obci Bystřička

Obec Bystřička, která dala nádrži název, vznikla v polovině 17. století a dnes tu žije zhruba tisícovka obyvatel. Oblast ale bývala osídlena již mnohem dříve, první doklady sahají až do pravěku. Podle pověsti si ve 13. století na blízkém vrchu Klenov vybudovali svůj hrad Freundsberg templáři, nezachovaly se z něj ale žádné zbytky. Během roku se u Bystřičky konají různé zajímavé akce, například oblíbený hudební festival Starý dobrý western. Od nejbližších měst je Bystřička vzdálena kousek: 9 km od Valašského Meziříčí a 15 km od Vsetína.

Zajímavosti: po stopách Broučků a starého hradu

Víte, že jen 4 km od přehrady Bystřička najdete obec Velká Lhota, v níž působil v letech 1875 – 1895 jako farář Jan Karafiát, autor legendárních Broučků? Zdejší evangelický kostel s neobvyklým vzhledem valašské dřevěnice i naučná Stezka Jana Karafiáta rozhodně stojí za prozkoumání. Nad jižním břehem nádrže Bystřička se tyčí skalní vrchol Zámčisko, kolem něj se nachází přírodní rezervace Klenov. V oblasti jsou také horolezecké terény.

TIP Z TRASY ZÁVODU: Přes Klenov, okolo skal a místa původního hradu, povede biková trasa Xterry a dlouhého Valachy Mana. Krátký Valachy Man vás zavede ke „Karafiátově“ Velké Lhotě.

Co navštívit v okolí

Oblíbeným cílem výletníků v okolí je také Vsacký Cáb. Když budete mít čas na delší výpravu, vyrazte na návštěvu gobelínové manufaktury nebo Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Chcete se v Bystřičce ubytovat?

Podívejte se na tipy na webu obce zdePřímo u přehrady je i tábořiště a pod hrází Kemp Ranč Bystřička nabízející ubytování v chatkách, stanech i karavanech.

Více o Bystřičce se dočtete na www.bystricka.cz