Patronem nových dětských závodů je Petr Vabroušek

23. 1. 2023 - Další význačnou změnou projdou během roku 2023 dětské závody. U nejmenších dětí budou klání zaměřena více na radost z pohybu než na výkon. S touto ideou je spojeno jméno světově uznávaného triatlonisty Petra Vabrouška, který se stane patronem Dětské VALACHY TOUR.

Změny v dětských závodech kategorií do 6 let

Závody DATART Valachy tour od počátku připravujeme tak, aby byly příležitostí ke sportování pro celou rodinu. Zazávodit si mohou jak dospělí, tak i jejich děti či vnuci, kteří mají v dospělých svůj vzor. Každou akci proto provází i dětské závody za symbolické startovné a doprovodný program, v němž je pamatováno jak na závodníky, tak i na jejich rodinné příslušníky. 

V duchu této rodinné myšlenky od letoška dětské závody DATART Valachy tour projdou několika úpravami. Cílem je, aby akce pro děti byly výborně a bezpečně připraveny a aby více reflektovaly myšlenku, že pohybem se zejména děti mají hlavně bavit.

„Závody ve dvou nejmladších kategoriích, do 4 a do 6 let, od letoška nebudeme pojímat jako soutěž o stupně vítězů. Závody takto malých dětí nemají obvyklé parametry: disciplíny jim zjednodušujeme, trasy jsou svou délkou spíš symbolické a je navíc povolen doprovod rodičů,“ popisuje stávající průběh dětských akcí hlavní organizátor DATART Valachy tour Bohuslav Komín.

„Sportování takto malých dětí by podle mého názoru mělo být hlavně zábava a hra, bez tlaku na výkon a výsledek. V rámci přihlašování a organizace samotných závodů nedochází k žádné změně. Pouze děti ve dvou nejmladších kategorií nevybavíme čipem. Každopádně dostanou startovní číslo při prezenci a v cíli samozřejmě i tradiční perníkovou medaili jako odměnu,“ přibližuje změny Bohuslav Komín.

Klání nejmenších dětí vždycky zahajují program jednotlivých akcí DATART Valachy tour. Mají skvělou atmosféru a sledují je velké množství lidí. Pro mnohé děti je to vůbec první zkušenost v životě s hromadnou sportovní akcí. „Považujeme za zbytečné tyto děti stresovat ještě tlakem na výkon. V tomto věku by měl být hlavně o radosti,“ vysvětluje důvody Bohuslav Komín.

Triatlonista Petr Vabroušek podpoří dětské závody

Tato myšlenka zaujala i světově proslulého triatlonistu Petra Vabrouška ze Zlína. „My sportujeme celá rodina včetně naši dvou dětí, i když Filip už věkem patří mezi dospělé. A ze zkušeností vím, že zejména u menších dětí je tlak na výkonnost a výsledky úplně zbytečná. Naopak to spoustu dětí od sportu nakonec odradilo. Děti se mají při sportu bavit, ale určitě není na škodu, když mezi sebou soutěží. Je ovšem nesmysl, když rodiče či trenéři dětem vyčiní, že nepodali výkon dle jejich požadavků,“ říká Petr Vabroušek.

Jeden z nejuznávanějších triatlonistů na světe se pokusí zúčastní všech akcí DATART Valachy tour i s celou rodinou a rád by právě těm nejmenším dětem dělal společnost a pozval je po závodě všechny na stupně vítězů ke společnému focení. „Věřím, že v tomto věku děti jdou za svými vzory, kterými jsou nejčastěji sportující rodiče, starší sourozenci. Jak u mě doma, tak v mém okolí platí, že když jsou aktivní rodiče, jsou pak aktivní často i děti,“ říká Petr Vabroušek, otec jedenáctileté dcery Věrušky a dvacetiletého Filipa.

U starších dětí nad 6 let zůstane zachováno tradiční vyhlašování vítězů v jednotlivých věkových kategoriích, včetně závěrečného vyhlášení celkových vítězů seriálu. „Současně ale od letoška rušíme „nejstarší“ kategorii chlapců a dívek do 16 let. Účast v ní bývala v poslední době sporadická, protože sportovci v tomto věku již mají zájem o náročnější výzvy a hlásí se zpravidla do závodů dospělých na krátké trase,“ doplnil Bohuslav Komín.

DATART Valachy tour: akce pro celou rodinu

Každoročně se do dětských závodů DATART Valachy tour zapojují desítky dětí – od dvouletých capartů až po dospívající mladíky a slečny, které se sportu věnují i v rámci zájmových oddílů. 

Mnohé děti k nám přijíždí se svými rodiči-závodníky a zapojují se tak do závodů po jejich vzoru. Snažíme se tuto ideu podporovat i výší startovného. Také letos zachováme startovné na symbolické úrovni, tedy 50 Kč pro děti do 6 let a 100 Kč pro starší děti při přihlášení předem.

Těší nás, že někteří mladí sportovci s námi doslova „vyrostli“. Začínali v dětských závodech a pak plynule přešli do dospělé kategorie. Ukázkovým příkladem je Barča Vojtěšková, která u nás se sportem začínala v dětských závodech v roce 2016 a loni se ve svých 18 letech stala absolutní vítězkou celé série. Rozhovor s Barčou si můžete přečíst zde.

K úspěšným „absolventům“ DATART Valachy tour patří i Vojta Bednarský, který začínal v roce 2014 s triatlonem právě na našem Valachy manu a v roce 2021 jej vyhrál. Nedávno vyhrál mistrovství Slovenské republiky v terénním triatlonu.