Petr Šťastný je pětinásobně šťastný

20. 1. 2023 - Už pětinásobným vítězem seriálu DATART Valachy tour je poslední vítěz Petr Šťastný. Poslední dva roky hodně omezil účast na závodech a svůj volný čas věnuje své čerstvě rozrůstající se rodině. „Závody na Valašskou jsou pro mě prioritou a už moc jinam ani nejezdím,“ svěřil se po říjnovém vyhlášení.

Kolikátá to byla loni vaše účast v seriálu DATART Valachy tour?

Loni to byla moje pátá účast v celém seriálu. Dříve jsem jezdil jen samostatně Bike Valachy nebo Valachy Duatlon.

Která je vaše nejsilnější disciplína či závod a jak jste v nich letos dopadli? Bylo to podle vašich představ?

Poslední roky mezi mé nejsilnější disciplíny v seriálu Valachy tour patří triatlon, který se mi nad očekávání povedl i letos. Třetí místo na letošním Valachy Manovi hodnotím mezi mými výsledky hodně vysoko.

Na který letošní závod vzpomínáte nejraději a proč? Který se vám nejvíc podařil?

Nejvíce zážitků mám každoročně ze závodu Valachy Man. Jednak proto, že je to můj jediný triatlon. Vidím se opět s kamarády z různých sportovních odvětví a především díky úžasné atmosféře celého závodu. Nejvíce se mi ale letos vydařil závěrečný závod Běhej Valachy. Poté, co byl ze série vyškrtnutý duatlon, který mě osobně seděl suverénně nejvíce, jsem již opravdu nečekal, že se mi ještě podaří vyhrát i některý z dílčích závodů. Lepší zakončení letošního ročníku jsem si ani nemohl přát.

Který závod vás naopak nejvíc „bolel“ nebo byl pro vás nejnáročnější?

Nejvíce jsem si letos vytrpěl závod na kole Bike Valachy. Nejspíš jsem díky své cyklistické historii od sebe očekával až příliš, hodně jsem to přepálil a po hodině mi strašně došlo. Bez tréninku holt nejde závodit stejně jako dřív, ale hlava byla nastavena jinak. V ostatních závodech jsem od sebe tolik nečekal a naopak jsem byl svým výkonem i výsledkem hodně mile překvapen.

Máte nějaký hezký, nehezký či prostě zajímavý zážitek z letošní Valachy tour nebo se s Valachy tour pojí, třeba v rámci přípravy?

Už je to téměř tradice, že se mi vždy chvíli před triatlonovým závodem Valachy Man něco stane. V minulosti to byla naražená žebra či ruka po pádu na kole jen pár týdnů před závodem. Letos to bylo zase bolavé zápěstí po dovolené, kdy jsem nosil po horách syna v krosně. Zajímavé ale je, že v den závodu téměř všechny problémy jako mávnutím proutku zmizí a tento závod pro mě dopadne každý rok nad očekávání dobře.

Co vás na DATART Valachy tour nejvíc baví?

Baví mě posouvat své hranice a dokázat si v nejrůznějších sportech, které často ani jinak neprovozuji, že se dá závodit i s těmi nejlepšími, a to především kvůli formátu těchto závodů, které jsou spíše kratší a může se jich tak účastnit opravdu každý, nehledě na to, kolik má natrénováno. Prostě si jednou za čas dokázat, že ještě nepatřím do starého železa. :) A pak je to samozřejmě přátelská atmosféra na všech závodech a také krásné prostředí Beskyd, kam se vždy rád i s celou rodinkou vracím.

Jako cenu jste získali čtyřdenní pobyt ve wellness hotelech Resortu Valachy. Jak s poukazem naložíte, kdy ho nejspíš využijete, které roční období máte v Beskydech nejraději a proč?

Díky tomu, že se mi podařilo tento skvělý poukaz vyhrát již několikrát, tak jsem měl možnost si vyzkoušet krásný zimní wellness pobyt na hotelu Lanterna i pěknou letní rodinnou dovolenou na holetu Horal. Oboje má něco do sebe. Letos bych rád navštívil po pár letech opět hotel Lanterna, a to v zimě a jen se ženou, samozřejmě pokud hlídací babičky dovolí. :)

A tady ještě přídavek...

Jak vnímáte dětské závody na DATART Valachy tour?

Vnímám, že jsou dětské závody nedílnou součástí celé Valachy tour a jsem překvapen kolik dětí se závodů účastní. Často jsou však programově zařazeny dříve či v průběhu hlavního závodu, takže jsem vlastně ani nikdy neměl tu možnost zažít je nějak zblízka.

Co bylo pro vás jako dítě motivací sportovat?

Jelikož mě rodiče od mala vedli ke sportu, i když ne tomu výkonnostnímu, tak se stal sport mým hlavním koníčkem a postupem času i součástí mého života. Za to jim jsem samozřejmě vděčný dodnes.

Co vás motivuje v dnešní době sportovat?

Dnes pro mě sport znamená především životní styl. Ať už to jsou závody, vyjížďky s přáteli, nebo aktivní rodinné dovolené v horách.