Loňský vítěz Valachy mana myslí na obhajobu

31. 7. 2022 - Loňský vítěz Valachy mana Vojtěch Bednarský se k triatlonu dostal před osmi lety právě na Valašsku. Pětadvacetiletý člen zlínského triatlonového oddílu Titan Trilife je důkazem, že Valachy man byl pro hodně lidí prvním setkáním s triatlonem. Pro Vojtu Bednarského dokonce osudovým.


Triatlonu se začal věnovat naplno a posbíral už mnoho úspěchů. "Valachy man byl můj úplně první závod a nadchl mě tak, že jsem na něj potom jezdil pravidelně a přál si jednou vyhrát. Jsem šťastný, že se to podařilo," svěřil v srpnu 2021 Vojtěch Bednarský. A také letos se objeví na Valachy manu a poprvé bude startovat poslední, jako vítěz minulého ročníku.


Vojto, kolikátý je to tvůj Valachy man a jak ho vnímáš od první účasti do dnešních dnů?

Bude to můj sedmý ročník. V roce 2014 to byl můj první triatlon vůbec, díky kterému jsem si triatlon zamiloval. Účastníci Valachy mana jsou na distance závodu většinou dobře připraveni. Závod je rychlý a rozdíly mezi adepty na vítězství minimální. Závod je určitě i divácky atraktivní.

Jak je na Valachy manovi „užitečný“ intervalový start: z pohledu hobíka a z pohledu tvého, který bojujete o medailové pozice?

Intervalové závody mají specifikum v tom, že závodník do samého konce neví, jak si v závodě vede. Podmínky jsou pro všechny stejné, moc se netaktizuje a každý jede za svoje a na maximum. Samozřejmě je příjemnější předjíždět ostatní než být předjížděn.


Jak závod celkově hodnotíš očima triatlonisty? Je zvládnutelný i pro člověka, který se na triatlon nezaměřuje?

Sám jsem potvrzením toho, že tento závod je vhodný jak pro začátečníky, tak i pro zkušené závodníky. Přes vysokou účast závodníků intervalový start umožní, že se plavání obejde bez kolizí na bójkách s ostatními závodníky a každý si může rozvrhnout síly podle svých možností. Závod má gradaci, kterou umocňuje výborný moderátor Standa Bartůšek.

Která disciplína je pro celkové umístění rozhodující? Na jaké úseky si dát pozor, čeho se vyvarovat?

V tomto závodě je důležitá cyklistická část a správně rozložit síly, aby zbylo na závěrečný běh. Malá ztráta z plavání není rozhodující. Trasa běhu obsahuje na Valachy manovi úplně vše, rovinaté úseky po asfaltu a šotolině, brod, prudký kopec nahoru a technický seběh. Komu do běžecké disciplíny zbude dostatek sil, může se posunout o hodně příček nahoru.

Co bys jako zkušený triatlonista poradil úplným začátečníkům? Jakou strategii bys jim v závodu doporučil?

Samozřejmě je důležité mít nacvičený a odzkoušený postup v depu – nezapomenout si nasadit přílbu nebo správně zavěsit kolo. Ale hlavně nezabloudit v depu. Po plavání se vbíhá do depa z jiné strany a není neobvyklé, že závodník chvíli hledá svoji řadu.

Která disciplína, které místo je pro tebe osobně na Valachy manovi nejvíc atraktivní?

Líbí se mi běh, kde se snažím ze sebe „vymačkat“ maximum.  V této chvíli už nepřepočítávám, kdo kdy startoval a jaký má náskok, protože pokud příliš zaměstnáte mozek, nohy zvolní. Takže do finiše naplno a v cíli se uvidí.