Vítěz Valachy tour Petr Šťastný: těším se na svůj pátý triatlon v životě

29. 7. 2022 - Kdo letos obsadí stupně vítězů na Valachy manovi? K favoritům určitě bude patřit Petr Šťastný, čtyřnásobný vítěz celého seriálu DATART Valachy tour. Přestože jeho specializací není triatlon, nýbrž horské kolo, v minulých letech se mu na Valachy manovi vždy velmi dařilo a například loni v silné konkurenci obsadil skvělou třetí příčku. Přečtěte si, jaký je Valachy man očima bikera… 

Petře, kolikátý je to letos pro vás Valachy man a jak se k němu změnil váš vztah v průběhu let?

Letos už to bude můj pátý Valachy man a vlastně i pátý triatlon v životě. Poprvé jsem se ho trochu bál, ale postupně se z něj stal jeden z mých nejoblíbenějších závodů celé série. Nebýt tohoto závodu, tak si triatlon nejspíš nikdy ani nezkusím, a to by mě opravdu mrzelo.

Jak Valachy mana vnímáte očima bikera?

Pro mě jako bikera je samozřejmě cyklistická část strašně krátká a to, co ztratím ve vodě nebo v depu, už nejsem schopen na kole na ty nejlepší dojet. To by ale mohl říct každý o své nejsilnější disciplíně. Pro mě je to tedy především o zvládnutí plavecké části a snažit se naprosto nevysílit, abych mohl v ostatních disciplínách podat výkon, se kterým budu spokojený.

Je tedy z vašeho pohledu i dlouhý Valachy man zvládnutelný pro člověka, který není specialista na triatlon?

Triatlon jako takový se mi strašně líbí, ale bohužel je to sport, na který potřebujete opravdu hodně času a ten momentálně nemám. Naštěstí je i dlouhý Valachy man poměrně krátký závod, který zvládne i takový triatlonista amatér bez jakéhokoli speciálního tréninku, jako jsem já. :) Určitě je ale dobré se na závod připravit psychicky a promítnout si jej dopředu, aby vás pak nic nepřekvapilo.

Co byste jako biker poradil závodníkům? Jak rozložit síly na trase horského kola, na co si dát pozor?

Nejdůležitější je jednoznačně rozjet cyklistickou část s rozumem a nepřepálit to. Mně k tomu dopomáhá např. i wattmetr. Jelikož by mělo být kolo moje nejsilnější disciplína, tak se do toho snažím dát maximum, ale pokud to jednou přepálíte, celkový výkon nebude nikdy tak dobrý. Ideálně se chvíli rozjet, než se dostanete do tempa, a pak jet svůj maximální výkon, co jste schopni udržet po delší dobu, a to i ve šlapavém sjezdu nebo po rovině, kde se ztrácí možná i nejvíce času. K tomu je opět velice dobrým pomocníkem právě wattmetr.

Několikrát se mi již vyplatilo, že jsem začátek kola nepřepálil a také jel spíše kadenčně než silově, abych alespoň trochu pošetřil nohy před závěrečným během, kdy už je to jen o tom, dostat ze sebe úplné maximum, protože pak už na vás čeká jen osvěžující meloun a skvělá atmosféra v cíli. :)

S jakým cílem do závodu půjdete? Obhájit medaili?

Je až neskutečné, že se mi podařilo téměř každý rok v tomto závodě prosadit dokonce i na pódium. Letos ale cítím, že mám kvůli práci, rodinným povinnostem - nebo spíš radostem - i nějakým zdravotním komplikacím asi nejhorší formu za těch pět let. Mým cílem tedy bude nějak obstojně absolvovat celý závod, abych se přiblížil už páté obhajobě celé DATART Valachy tour, což je můj velký cíl. A kdyby to klaplo třeba i do TOP 10, budu maximálně spokojený.