Rauchfuss, Kulhavý, Průdek: Bike Valachy Bílá rozhodly poslední metry

11. 6. 2022 - Drama do posledních metrů cílové rovinky: takový byl jubilejní 10. ročník závodu Bike Valachy Bílá, který se jel v sobotu 11. června v beskydské Bílé. Boj o zlato nakonec o zlomky sekundy vyhrál Marek Rauchfuss před Jaroslavem Kulhavým a Matějem Průdkem. Druhá letošní akce DATART Valachy tour přilákala na 230 dospělých závodníků a k tomu 160 dětí. 

Legendární Bike Valachy se letos z Velkých Karlovic poprvé přestěhoval do jiné lokality – do blízkého Ski areálu Bílá, kde pořadatelé využili terény protínající česko-slovenskou hranici a zpestření v podobě závěrečného sjezdu po zdejších trailech. Jaroslav Kulhavý, jenž přijel obhájit loňské zlato v Bike Valachy, i Marek Rauchfuss, který byl loni stříbrný, patřili od začátku k favoritům. Na start se ale postavili i další zkušení bikeři, mimo jiné Ondřej Fojtík, Petr Šťastný či sourozenci Barbora a Matěj Průdkovi, původně odchovanci místního lyžařského oddílu, kteří dnes mají na svém kontě řadu cyklistických úspěchů, zejména v juniorských kategoriích.

Na trase dlouhé 48 kilometrů se nakonec rozhodlo až v cílové rovince. Marek Rauchfuss protnul cílovou pásku v čase 1:41:01. Druhý Jaroslav Kulhavý za ním zaostal o tři desetiny sekundy a třetí Matěj Průdek o jedinou vteřinu.



Co na závod říkají vítězové?

„Trať mi sedla. Líbilo se mi, že tam bylo docela těžší výjezd na hranici ze Slovenska zpátky do Česka, bylo to hezké, relativně rychlé a jezdivé, trail na závěr zábavný. Snažil jsem se do trailu najet jako první, protože bylo jasné, že se pak bude rozhodovat až v závěrečném spurtu. Tím, že louka před cílem byla podmáčená a smekalo to, jsem měl výhodu, pro kluky to nebylo úplně jednoduché,“ popsal Marek Rauchfuss.

Také jeho týmový kolega Jaroslav Kulhavý si pochvaloval hezkou a náročnou trať. „Líbilo se mi i větší zázemí oproti tomu, co bývalo ve Velkých Karlovicích. Poslední dobou jezdím víceméně etapové závody a delší maratony, ale rád se účastním těchto „padesátek“ v České republice, využívám je k tréninku. Tento závod byl super,“ zhodnotil závod Jaroslav Kulhavý.

Mezi ženami dle očekávání kralovala Barbora Průdková „Bylo to nahoru dolů, místy na blátě, ale jinak víceméně po šotolině a až na závěrečný singl trail nic extra technicky těžkého, takže to fajn závod pro každého. Bylo to pohodové, líbilo se mi to,“ dodala Barbora Průdková, aktuálně mistryně ČR ve sjezdu a enduru.

„Těší nás zpětná vazba od účastníků, která je především pozitivní. Po sportovní stránce měla akce vysokou úroveň díky účasti předních českých cyklistů. Ski areál Bílá je připraven zvládnout i výrazně větší počet účastníků. Záhy začneme chystat další ročník, vylepšovat dětské trasy i hledat ještě atraktivnější, a přitom stále rozumně náročnou trasu v krásné přírodě valašských Beskyd,“ uvedl hlavní organizátor Bohuslav Komín z pořádajícího Resortu Valachy Velké Karlovice.



Příště se uvidíme na VALACHY MAN

DATART Valachy tour bude pokračovat 5. a 6. srpna nejoblíbenější akcí seriálu – triatlonem Valachy man u vodní nádrže Na Stanoch v Novém Hrozenkově. „První den bude tradičně vyhrazen dětským závodům a hobby závodníkům na kratší trase, na druhý den se utkají zkušenější sportovci na dlouhé trase a štafety. Startovní listina se nám letos plní rychleji než v jiných letech a kapacita je omezená, takže doporučujeme včasnou registraci. Do 30. června navíc platí nejvýhodnější startovné,“ doplnil Bohuslav Komín.

Registrovat se do závodu

Na léto také pořadatelé chystají ve Velkých Karlovicích doprovodné akce pro sportovce, které pomohou s přípravou na závody: 10. až 13. 7. 2022 Sebekoučink s Marianem Jelínkem, uznávaným koučem manažerů a sportovců, 3. až 6. 8. 2022 Triatlonový kemp s Ironmanem Petrem Vabrouškem a na podzim 16.-19. a 20.-23. 10. 2022 Běžecký kemp s Milošem Škorpilem.


Výsledky Bike Valachy Bílá

 Muži 48 km

  1. Marek Rauchfuss - Česká spořitelna - Accolade 1:41:01.8
  2. Jaroslav Kulhavý - Česká spořitelna - Accolade 1:41:02.1
  3. Matěj Průdek - Multicraft MTB team - 1:41:02.9


 Ženy 48 km

  1. Barbora Průdková – Multicraft MTB team – 2:06:10
  2. Kateřina Krutílková – Bike Pro Racing – 2:14:53
  3. Michaela Bojková – BIKE 2000 – 2:22:36