Noční stopu Valachy opět vyhrál Radim Srnský, mile překvapil zájem dětí

5. 2. 2022 - Za ideálních sněhových podmínek, bezkonkurenčně nejlepších za poslední léta, proběhl v sobotu 5. února u hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích tradiční běžkařský závod Noční stopa Valachy. První akce 10. ročníku seriálu DATART VALACHY TOUR přilákala 190 dospělých sportovců a k tomu 140 dětí.

VŠECHNY VÝSLEDKY

„Dokonale jsme si tak vynahradili nešťastný loňský rok, kdy jsme museli závod zrušit kvůli covidu. Letos celý týden před Noční stopou intenzívně sněžilo, díky tomu jsme měli ty nejlepší podmínky, jaké jsme si mohli přát. Navíc účast byla i přes přetrvávající omezení sportovních akcí výborná. Zvláště zájem dětí nás mile překvapil, byl druhý nejvyšší v historii závodu. Běžky nejsou pro děti snadnou disciplínou, mnozí z účastníků přitom měli vynikající techniku a bylo znát, že se tomuto sportu věnují a nejen jemu. V regionu je řada klubů, které s dětmi kvalitně pracují,“ uvedl ředitel závodu Bohuslav Komín.

Děti na Noční stopě Valachy závodí na trasách od 700 metrů do 2,7 kilometrů, stejně jako dospělí s intervalovým startem po deseti vteřinách, což je i přes organizační náročnost pro všechny maximálně komfortní. Dospělí, kteří závodí již za úplné tmy s čelovkami, si letos mohli poprvé vybrat ze dvou distancí – jeden okruh v délce 7,5 km, nebo dva okruhy dlouhé 15 kilometrů.

Vítěz Radim Srnský, jenž vyhrál také v roce 2020, zajel hlavní závod v čase 47:24 minut. Druhý byl Martin Holiš, třetí Dušan Žemlík.

„Byl to krásný závod. Dokonale se to povedlo, skvělé podmínky, super trasa. Co víc si přát. Noční stopa je pro mě svou atmosférou naprosto jedinečný závod u nás,“ pochvaloval si v cíli Radim Srnský. 

Mezi ženami byla nejrychlejší Lucie Krupová před Monikou Kučerovou a Monikou Kadlecovou. Zlato na Noční stopě si v historii Valachy tour připsala již potřetí.

„Bylo to parádní, Noční stopa má skvělou atmosféru. Dva roky jsem teď nezávodila, takže to pro mě bylo těžší, o to větší radost mám z vítězství. Ten závodní duch tam pořád je,“ usmívala se Lucie Krupová.

Noční stopa Valachy, pořádaná karlovickým Resortem Valachy, byla první akcí seriálu DATART VALACHY TOUR, jenž bude i letos zahrnovat čtyři závody v různých disciplínách.

„Do jubilejního ročníku jsme vstoupili s novým titulárním partnerem, elektro prodejcem DATART. Právě díky jeho podpoře můžeme v situaci, kdy jiné sportovní akce nepřečkaly covidové období, nejen pokračovat v pořádání závodů v již zavedené kvalitě, ale také je dál vylepšovat a rozvíjet. Nově například závod BIKE VALACHY rozšíříme z jednoho dne na dva, z každé z akcí vysíláme live stream a mohli jsme zachovat symbolické startovné závodů dětí,“ uzavřel Bohuslav Komín. Další akce DATART Valachy tour – závod Bike Valachy Bílá – se bude konat 18. a 19. června, nově se jeho dějiště přesouvá do blízkého resortu v Bílé.


Výsledky muži 15 km

  1. Radim Srnský – Lyžařský oddíl Žďár nad Sázavou   47:24
  2. Martin Holiš – Rocky Mountains - Maloja  49:11
  3. Dušan Žemlík – Vivasport  49:41

Výsledky ženy 15 km:

  1. Lucie Krupová – Klub biatlonu Rožnov pod Radhoštěm   58:19
  2. Monika Kučerová – Suprerior Riders  1:04:59
  3. Monika Kadlecová – CK Epic Dohňany  1:07:18