Co vás čeká na dlouhé trase BĚHEJ VALACHY?

23. 10. 2013 - Adrenalinové soutěžení, ale také krásné výhledy na valašskou krajinu, které pohladí po duši - to vše můžete zažít při závodu BĚHEJ VALACHY. Podzimní příroda vás okouzlí krásnými barvami, což určitě dodá závodu neopakovatelné kouzlo a povzbudí vás k větším výkonům :-). Seznamte se s delší trasou BĚHEJ VALACHY, která měří 12 kilometrů a má převýšení 350 metrů.

Trasa závodu navazuje na loňský nultý ročník a z velké části zůstává totožná.

Start i první stovky metrů jsou umístěny na asfaltovou cestu v údolí Velké Hanzlůvky. Přes úsek po zapomenutých a již dlouhé roky nevyužívaných standardních běžeckých tratích v údolí Hanzlůvky se trať vine do terénu a brzy se zvedá k prvnímu výraznému stoupání k rozcestí Pod Polanou. V těchto místech trasa míjí staré dřevěnice a chalupy starousedlíků, nabízí se četné výhledy na hřeben Beskyd i Javorníků.

Po žluté a následně červené turistické trase pak stoupání pokračuje až na Polanu, kde se nachází nejvyšší bod tratě a zároveň také horská prémie TOMTOM. Stoupání je táhlé a náročné, ale běh zpříjemní nádherné podzimní barvy, měkké listí pod nohama i krásné horské scenérie. Horská prémie se nachází na nejvyšším bodě trati, tedy cca 5 km po startu závodu nedaleko od vrcholu Polana. 

Z Polany trať pozvolna klesá, nejprve po zpevněné cestě, která je v zimě součástí sítě upravovaných běžkařských tras, dále po menší vozové cestě až k místu zvanému Na Člověčí. Zde se opět otevírají nádherné výhledy, tentokrát hlavně na Javornický hřeben a k východu směrem na hotel Horal (který je mimochodem díky svému relaxačnímu centru Wellness Horal, přístupnému i neubytovaným hostům, výborným místem pro odpočinek po závodě).

V těchto místech se navazuje na novou pasáž trati – z Člověčí se sbíhá dolů po krásném romantickém hřebínku s výhledy na Leskoveček a v pozadí i hotel Horal. Po krátkém šotolinovém přeběhu pak následuje další trailový seběh po zapomenutém mysliveckém chodníčku s vyústěním na značené zimní běžkařské trase, svým profilem mírně zvlněné, po které trať směřuje zpět k hotelu Galik.

Poslední stovky metrů navazují na doběh dubnového VALACHY DUATLONu a kopírují tak loni obnovenou běžkařskou trasu za chatkami Areálu Lesková. Cílová rovinka se nachází přímo před terasou hotelu Galik.

Celkem trať měří 12 km s převýšením poctivých 350 metrů.