Potřetí za sebou ovládl VALACHY TOUR Petr Šťastný

3. 11. 2020 - Již potřetí za sebou se stal vítězem VALACHY TOUR sympatický dvaatřicetiletý Petr Šťastný. A svůj hattrick završil v roce, kdy k vítězství stačila poprvé účast ve třech závodech. V roce, kdy se poprvé měnil termín BIKE VALACHY a podzimní běžecký závod nemohl vůbec proběhnout.

"Raději bych svoje prvenství potvrdil na závěrečném Běhej Valachy. Ale i tak mám z vítězství radost. Akce VALACHY TOUR byly navíc jedny z mála závodů, které jsem letos vůbec mohl absolvovat," svěřil se po oznámení vítězství Petr Šťastný.

Petr Šťastný skončil na úvodním běžkařském závodu na 16. místě. Na VALACHY MANovi potom skončil celkově čtvrtý, tedy těsně pod stupni vítězů za triatlonovými specialisty. Na BIKE VALACHY pak svoje umístění vylepšil a obsadil třetí místo. Poprvé se tak stal celkovým vítězem, aniž by vyhrál některý ze závodů seriálu VALACHY TOUR.


Jak jsi si letošní ročník VALACHY TOUR užil i přesto, že probíhal v nestandardní době, kdy jsi neměl možnost běžně trénovat a účastnit se řady obvyklých závodů?

  • Letošní ročník pro mě začal překvapivým závodem na běžkách, kterého jsem se nikdy dříve neúčastnil, jelikož klasickou techniku neovládám a nemám ani potřebné lyže. Po zrušení VALACHY duatlonu, což byl závod, který mi seděl asi ze všech nejvíce, se do letošní série počítaly výsledky všech závodů a pokud jsem chtěl opět pomýšlet na nějaké celkové pořadí, musel jsem hecnout i ty běžky. Ostatní závody jsem si již klasicky užil, a to i proto, že to byly vlastně téměř jediné závody, které jsem letos absolvoval. 

Kde tě zastihla informace o celkovém vítězství VALACHY TOUR?

  • O celkovém vítězství jsem začal přemýšlet po závodu BIKE VALACHY, kdy jsem se dostal do čela průběžného hodnocení celé série, a začínal jsem věřit, že se mi toto umístění podaří udržet i po posledním závodě BĚHEJ VALACHY, na který jsem se opravdu těšil. Když mi pak do práce volal ředitel závodu Bob Komín, že se poslední závod bohužel ruší, byl jsem zklamaný, ale samozřejmě šťastný, že se mi podařilo i potřetí v řadě ovládnout celou sérii. A toho si opravdu vážím.

Který závod ti letos nejvíc sedl?

  • Nejvíce mi letos sedl asi VALACHY MAN. Když pominu plavaní, kde jsem vylézal z vody skoro poslední, tak jsem byl schopen na kole něco stáhnout a při běhu se udržet s těmi nejlepšími profesionály v triatlonu, za což jsem strašně rád a vždycky mě to hodně nakopne.

Jak jsi se vůbec během roku připravoval?

  • Letošní rok byl celý postavený na hlavu :) Abych se přiznal, tak mi situace kolem koronaviru letos až tak nevadila po sportovní stránce, jelikož jsem měl úplně jiné starosti a hlavně radosti. Na jaře se nám narodil syn Daniel a na závody tak nebyl čas ani energie. Řekl bych, že jsem letos čerpal především z let minulých a nějaké celkové fyzické kondice, kterou se snažím udržovat po celý rok.

Jak prožíváš současnou situaci, co děláš, jak se udržuješ v kondici?

  • Současná situace mě samozřejmě velice trápí, jako asi každého z nás, a to především s ohledem na budoucnost a dopady, které na ni budou všechna opatření mít. Jinak se snažím užívat společných chvil s rodinou, jezdím do práce na kole a nyní se snažím zase jednou za týden jít si zaběhat. Především kombinace najetých kilometrů na kole a intenzivního běhu, který ovšem nesmí být moc častý, protože se z něj vždycky pár dní dostávám, mě udržuje v relativně dobré kondici po celý rok. 

Plánuješ se VALACHY TOUR zúčastnit i v dalším roce?

  • Pokud zdraví a aktuální situace dovolí, a já věřím a doufám, že ano, tak moc rád s celou rodinou přijedu i příští rok a třeba se pokusím i o další obhajobu. Uvidíme. :)

Máš nějaký vzkaz pro účastníky sportovních akcí pro veřejnost?

  • Držte se ve zdraví, udržujte si kondici a zlepšujte tak imunitu jakýmkoli sportem, snažte se myslet pozitivně a doufat stejně jako já, že bude brzy vše jako dřív a uvidíme se spolu na startu třeba i dalšího skvělého ročníku VALACHY TOUR.

Děkujeme za rozhovor.