Pamětní medaili připravil valašský sklář

22. 7. 2020 - Pamětní medaili z jubilejního 10. ročníku triatlonu VALACHY MAN 2020 vyráběli skláři Pavel a Tomáš Horákovi z Karolinky. Medaile je výjimečná í díky tomu, že na výrobu byly použity čtyřlitrové sklenice. Medaile je tedy vyrobena maximálně šetrně k přírodě. Medaili doplňuje modrá saténová stuha. Dostanou ji v cíli všichni účastníci triatlonových závodů včetně dětských triatlonistů. Na úplně nejmenší děti pak v cíli čekají perníkové medaile.

"Z jedné sklenice šly vyrobit maximálně tři medaile. Hodně nám sklenice praskaly. Od ledna letošního roku jsme postupně nasbírali 333 sklenic, abychom ručně vyrobili tisícovku medailí," povídá Pavel Horák.

Postup výroby si budou moci návštěvníci triatlonu prohlédnout přímo na triatlonku na stánku sklářů. Uvidíte také, že skláři využili ze sklenice i část "odpadu", spodní část. "Vyrobíme z ní skleněné misky, které můžeme opískovat nebo vybrousit. Lidé si tak mohou na našem stánku odnést z triatlonu další krásný suvenýr," popisuje Pavel Horák.

Tradiční sklářská dílna Pavla a Tomáše Horákových je nositelem tradice lidových řemesel v oboru lidové broušené sklo. Medaile vznikaly několik měsíců.

Celý ruční postup výroby - řezání, obroušení, vrtání, pískovaní, čištění - je možno vidět dnes a denně v jejich rodinné dílně v Karolince, jen kilometr od každoročního dění VALACHY MANa na přírodním koupališti Na Stanoch v Novém Hrozenkově.

Dílna s velkou tradicí vznikla již za první republiky, kdy si zde pradědeček otevřel stolařskou dílnu, která se postupem času také stala sklenářstvím. Poslední čtyři roky je historickou dílnou broušení skla. Tuto tradiční činnost si zde mohou vyzkoušet a vybrousit svůj motiv do skla vlastnoručně také děti a odnést si svůj výrobek domů.

Při vstupu do dílny Horákových na vás vše dýchne krásným prostředím z doby první republiky. Výrobky a motivy ze skla zde vyráběné už můžeme najít jen ve věcech po svých babičkách.

A jak se žije s touto krásnou prací? Je to fičák, jak říká Pavel Horák. Hlavně v létě kdy se přes týden pracuje a o víkendech objíždí se ženou jarmarky v blízkém i dalekém okolí.

Na výrobě se podílí celá rodina. Tomuto řemeslu se učí také synové školou povinní. Přes to si najdou čas na sport a jsme velmi potěšeni, že se účastní celé VALACHY TOUR.