Petr Vabroušek: z Valašska míří na Antarktidu

12. 10. 2013 - Petr Vabroušek, nejlepší český triatlet na dlouhých tratích, tradičně podporuje a navštěvuje sportovní akce na Valašsku. V minulosti se již dvakrát zúčastnil mini triatlonu VALACHY MAN - v roce 2011 získal zlato a o rok později stříbro. Do Resortu Valachy navíc pravidelně míří v přestávkách mezi závody za regenerací sil a odpočinkem v hotelu Horal a jeho relaxačním centru Wellness Horal.

Před závodem BĚHEJ VALACHY jsme Petra Vabrouška vyzpovídali:
 
Petře, trasa závodu BĚHEJ VALACHY má 12 kilometrů a převýšení 350 metrů. Vy jste z dlouhých triatlonů „nastavený“ na podstatně jiné distance. Jak moc vám sedí tato délka a profil? Jak si v takovém závodě věříte?
Vzhledem k tomu, že má výkonnost kulminuje při závodech trvajících zhruba 9 hodin, bude to pro mne doslova sprint. Vzhledem ke kopcovitému profilu mi ale určitě bude sedět více, než podobně krátký závod na rovině. O výsledek u mne vůbec nepůjde, závod bude ideální přípravou v krásném prostředí. Poběží i syn a určitě si to užijeme.

Letošní rok jste měl hodně nabitý a naplněný řadou úspěchů. Jak tuto sezónu hodnotíte? A kterého úspěchu si zatím ceníte nejvíc?
Sezóna byla určitě vydařená. Hned v úvodu jsem zvítězil na těžkém závodu Israman v Izraeli, v závěru jsem léta se mi mimořádně vydařil Ironman v Japonsku, kde jsem skončil druhý. K tomu čtvrté místo na Taiwanu a top 10 ve velkých závodech v Evropě (Roth, Klagenfurt, Zurich,…). Doma jsem obhájil vše, co šlo – titul MČR, Mistrovství Slovenska i celkové pořadí ČP. Těžko vybírat, čeho si cením nejvíc, potěší každý vydařený závod!

Díky závodům se během roku hodně nacestujete. Vrylo se vám některé z letos navštívených míst do paměti?
Nejlépe je určitě doma. Na všechny závody cestuji na obrátku jen na nejkratší nutnou dobu. Když už vybírám mezi závody v zahraničí, volím ty, kde jsem dosud nezávodil nebo naopak ty, kde se mi hodně líbilo. K žádné turistice se tam ale nedostanu, před závodem je čas jen na krátkou aklimatizaci a seznámení s tratěmi. Hned po vyhlášení vždy letím domů.

Závod BĚHEJ VALACHY bude poslední letošní akcí seriálu VALACHY TOUR. Končí s příchodem zimy závodní sezóna i vám? Co vás ještě v nejbližší době čeká?
Už mne čekají jen tři velké závody. Týden po BĚHEJ VALACHY to bude závěrečný Ironman na Floridě, koncem listopadu pak kombinace maratonu a 100km běhu v Antarktidě (www.icemarathon.com). To bude úplně nová výzva a hodně se na to těším. Jen musím najít někde v okolí Zlína dostatečně velký mražák, abych v něm mohl zahájit aklimatizaci alespoň poklusem na místě…

Účast na BĚHEJ VALACHY spojíte s krátkou dovolenou právě na Valašsku, v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích…. Jak nejraději trávíte volné dny? Relaxujete, nebo vyhledáváte aktivní zábavu?
Máme dvě děti a tak vždy preferujeme aktivní zábavu spojenou s relaxací. I tentokrát využijeme prodlouženého víkendu a tradičně se budu i s rodinou oddávat relaxaci ve Wellness Horal v hotelu Horal. Moc se na to vždy těšíme!