OČIMA SPORTOVCŮ "Tomáš Gladiš: při prvním triatlonu dvanácté místo"

14. 8. 2013 - Přečtěte si příběhy sportovců, kteří se účastní závodů VALACHY TOUR. Tomáš Gladiš z týmu GO! Galaxy patřil k těm, kdo si vyzkoušeli triatlon poprvé v životě. Jeho dvanácté místo je v tomto ohledu obdivuhodné. Přečtěte si jeho dojmy. Spojit tři disciplíny do jednoho výkonu opravdu není tak jednoduché, jak se může přihlížejícím divákům zdát.

 

Reportáž Tomáše Gladiše (převzata se souhlasem autora z webu Galaxy Teamu Hranice)

VALACHY MAN se uskutečnil v pátek 9. srpna u přírodního koupaliště Na Stanoch známého také jako „Balaton“ v Novém Hrozenkově. Bylo to poprvé, kdy jsem si mohl zkusit spojení tří disciplín hned za sebou – plavání, kola a běhu. I když se věnuji všem třem aktivitám, běh a plavání jsou u mě na programu hlavně přes zimu. Naposledy jsem se jim intenzívněji věnoval asi v únoru, takže to slibovalo hodně zajímavých prožitků. Zážitek nemusí být nutně pozitivní, hlavně, když bude INTENZIVNÍ :-) .

Celkem startovalo asi 500 lidí, přičemž hlavní hvězdou 3. ročníku VALACHY MANa byl dvojnásobný držitel olympijského stříbra, skifař Ondřej Synek. Z triatletů, tedy mistrů v oboru, se hodlali o přední příčky porvat mistr Evropy Xterra Tomáš Eberl, medailista z MČR Martin Krňávek či Jan Čelůstka.

Kola a vše ostatní muselo být v depu už před 14. hodinou. Pak jsem měl asi 2,5 hodiny volno, protože se startovalo po 20 vteřinových rozestupech a já s číslem 433 jsem přišel na řadu až před půl pátou. Mezitím jsem si jel na půjčeném bajku projet trať kola a zkrátit si tím i čekání na start.

16:24 a je to tady. Start! I přes obavy z toho, jestli šipku do vody ustojí moje plavecké brýle a jestli zůstanou na očích. Kdyby se tak nestalo, patrně přijdu o kontaktní čočky a to by byl neslavný konec závodu. Šipku jsem nicméně vytnul ukázkovou a vydal se na 350 metrů plavání. Už u první bójky mě předplavala holka startující 20 sekund po mně, což mi teda na sebevědomí nepřidalo, od třetí bójky se mi zase začaly mlžit brýle a vůbec jsem tudíž netušil, kterým směrem plavat. Výsledný čas 6:14 nebyl úplně skvostný, ztráta na triatlety propastná, ale s tím se asi dalo počítat.

Myslel jsem si, že vyběhnu z vody úplně čerstvý a doběhnu si pro kolo. Šlo to, ale že by to bylo až tak snadné, to tedy ne! Tělo se nějak ne a ne aklimatizovat na jiný pohyb, běžel jsem jak postižený. U boxu jsem podle výsledků strávil minutu a 41 vteřin – nic moc, ale než nazujete ponožky, obujete tretry, oblíknete dres…je třeba u toho i vypadat přece :-).

Trať MTB je dlouhá 16 km, ale hlavně první půlka byla dost těžká a pořád do kopce. Na vrcholu byla horská prémie, kde jsem zaznamenal šestý nejlepší čas a snažím se jet, co to jde. Pořád jen předjíždím a sbírám jednoho závodníka za druhým, tempo si ale musím udávat sám, není moc s kým si pomoct. Časem 42:36 se ale posouvám ve výsledcích vzhůru, zbývá to „jen“ udržet…

Poslední disciplínou je běh na 4,5 kilometru. První třetina po asfaltu, druhá terénem s prudkou stojkou, po brodu zase po asfaltu do cíle. Vybíhám v klidu, snažím se držet nějaké tempo, běh bude opět moje slabina. Pořád předbíhám, zezadu mě dobíhá jen jeden nabušený triatlet, kterého jsem předjel na kole. Čas 18:38 mě usazuje na 12. místo v celkovém pořadí.

Celkové hodnocení? V zásadě spokojenost. Těšil jsem se, že si závod užiju, a to se povedlo. Bylo to příjemné zpestření závodní sezóny a to 12. místo celkově nakonec není až tak špatné. Pár ryzích triatlonistů jsem udolal…

 

(Pozn. VALACHY TOUR: Tomáš Gladiš obsadil v závodu na dlouhé trati 12. místo z 238 závodníků. O místo za ním skončil triatlet Tomáš Eberl, Martin Krňávek byl 10., což - slovy autora - na první triatlon opravdu "není až tak špatné" :-)).