Noční stopa Valachy byla rekordní, vyhrál Radim Srnský

11. 2. 2019 - Rekordních 478 sportovců přilákal běžkařský závod Noční stopa Valachy, který se konal v sobotu 9. února u hotelu Galik ve Velkých Karlovicích. Na start se postavilo 290 závodníků, k tomu 188 malých sportovců se zapojilo do doprovodných dětských závodů.

„Neobyčejná atmosféra nočního závodu s čelovkami vždy sportovce láká, ale letošní bohatá sněhová nadílka zájem ještě umocnila. Navíc je znát, že si Velké Karlovice získávají čím dál větší popularitu díky skvěle upravovaným tratím. Letošní účast byla nejvyšší za sedm let, co závod pořádáme. Obzvlášť nás těší zájem dětí, pro něž běžky nejsou snadnou disciplínou,“ uvedl prezident Valachy tour Vladimír Sušil.

Vítězem závodu, jímž současně odstartoval 7. ročník seriálu VALACHY TOUR, se stal loňský bronzový medailista Radim Srnský, který patnáct kilometrů dlouho trať ujel za 44:56 minut. Druhé místo s odstupem 0,6 vteřiny obsadil stejně jako loni Martin Holiš. Třetí skončil loňský vítěz Jan Kváš.

Mezi ženami obhájila loňské prvenství Lucie Krupová, následovaná Šárkou Vojtkovou a Emou Bajčíkovou.

  

Noční stopa Valachy je mezi jinými běžkařskými závody ojedinělá právě tím, že se koná za tmy a sportovci si trasu v karlovickém údolí Léskové osvětlují čelovkami. „Podmínky byly skvělé - sníh byl zmrzlý, takže to jelo rychle, a trať parádně připravená,“ pochvaloval si vítěz Radim Srnský, kterému pomohl i hnací motor v podobě soupeřů. „Celou dobu jsem je viděl asi půl minuty před sebou a musel jsem jet na plno od začátku až do konce. Z vítězství mám opravdu radost,“ dodal Radim Srnský.


Následující akcí seriálu VALACHY TOUR bude v sobotu 4. května Valachy duatlon. I ten se mezi sportovci těší velké oblibě, dokonce byl zapsán do české knihy rekordů jako největší veřejný duatlon v České republice. Letos pořadatelé chystají novinku v podobě kategorie rodinných štafet pro jednoho dospělého a jedno dítě (do 16 let). Zatímco děti budou nejspíše preferovat běžecké části závodu, dospělí nejčastěji zřejmě absolvují technicky náročnější cyklistickou část. Do závodu se můžete registrovat již nyní.

VALACHY DUATLON DOSPĚLÍ  //  VALACHY DUATLON DĚTI