Helena Erbenová Karásková: VALACHY MAN mě lákal už dva roky

14. 8. 2018 - Na startovní listinu přibyla mezi posledními, přijela na VALACHY MANa vůbec poprvé a s přehledem zvítězila. Taková byla v kostce cesta Heleny Erbenové Karáskové letošním VALACHY MANem.

Uznávaná česká triatletka tak přerušila kralování Slovenky Kristíny Néč Lapinové, která se po třech zlatých medailích z minulých ročníků musela letos „spokojit“ s bronzem. Drobná sympatická hnědovláska byla na startu i v cíli samý úsměv, podle svých slov si atmosféru VALACHY MANa skutečně vychutnala. 

Dříve přitom byla známá spíše milovníkům zimních sportů - úspěšně závodila v běhu na lyžích a dvakrát v něm reprezentovala Českou republiku na olympijských hrách. Před pár lety ovšem přesedlala na triatlon, krátce na to v roce 2012 se stala mistryní Evropy v terénním a zimním triatlonu a od té doby sbírá další tituly a úspěchy i v Xteře a cross triatlonu.

Čas 1:13:55 ji na VALACHY MANovi vynesl nejen na zlatou pozici mezi ženami (ostatním favoritkám "utekla" o úctyhodných 5 minut), ale současně na skvělé celkové dvanácté místo v absolutním pořadí. Co nám prozradila v cíli závodu?

Heleno, vaše registrace do závodu byla překvapivá a na poslední chvíli, málem na vás nezbylo místo. Kde jste se o našem triatlonu dozvěděla?

Poprvé jsem před dvěma lety viděla záznam v České televizi a moc se mi to líbilo. Hlavně mě zaujala informace o krátké trase plavání, což mi vyhovuje. Loni mi to nakonec nevyšlo a letos vlastně málem taky ne, protože jsem se rozhodla v poslední chvíli, kdy už bylo téměř vyprodáno. Jsem ráda, že jsem to nakonec stihla.

Splnila atmosféra závodu vaše očekávání?

Rozhodně ano. Bylo to super po všech stránkách. Moc mě překvapilo, kolik moc tu závodí lidí a že je vyprodáno, také to množství dětí…. to je něco úžasného.

Jak vám sedla trasa závodu?

Jednotlivé distance jsem jen uvítala. Je dobré, že zde člověk může ukázat rychlost. Hlavně mi vyhovovalo plavání. Kolo bylo výživné, ale i to mi sedlo. Líbilo se mi, že trať zahrnovala jako těžké výjezdy, tak i hezké sjezdy a rychlé silniční pasáže. Velmi motivující je intervalový start, takže se musíte po celou dobu závodu snažit, protože do poslední chvíle nevíte, jak jste na tom vůči dalším závodníkům.

Kategorii žen jste nakonec v konkurenci dalších favoritek, které startovaly chvilku před vámi, ovládla. Jak jste si věřila na vítězství?

Kristínu Néč Lapinovou potkávám na zimním triatlonu a Xteře, na ni jsem si věřila. Nevěděla jsem ovšem, co mám čekat od Romany Gajdošové. Chvíli jsme se spolu tahaly v kopci na kole, ale pak se mi podařilo jí ujet a to rozhodlo.

Když se vám u nás líbilo, přijedete příští rok obhájit zlato?

(smích) Bylo to tu skvělé, ale jestli přijedu, to zatím nedokážu říct. S manželem totiž uvažujeme o rozšiřování rodiny…. Tak uvidíme.

Nejúspěšnější ženy VALACHY MANa 2018: zleva Romana Gajdošová (2. místo), Helena Erbenová Karásková (1. místo), Kristína Néč Lapinová (3. místo).