Tisícovka sportovců a vyprodáno. Triatlon VALACHY MAN opět láme rekordy!

31. 7. 2018 - Triatlonový závod VALACHY MAN opět potvrzuje popularitu. Hlásíme kompletně VYPRODÁNO. V pátek 3. srpna tak u vodní nádrže Na Stanoch známé také jako Balaton v Novém Hrozenkově poměří síly tisíc sportovců – dětí i dospělých

„Startovní listina dospělých se zaplnila již začátkem minulého týdne, dětská o víkendu. Stále se přitom ozývají další zájemci. Kvůli kapacitě zázemí i časovým možnostem ale opravdu nelze počet míst navýšit. Jediné, co můžeme vážným zájemcům doporučit, aby přijeli v pátek na místo a počkali do konce prezence, jestli se nějaké startovní číslo neuvolní. Pár takových případů každý rok nastane, ale je to bez záruky,“ uvedl Vladimír Sušil, prezident VALACHY TOUR, jehož je triatlon součástí. 

VALACHY MAN se koná již poosmé a vyprodaný bývá již několik let. Díky distancím se jej totiž mohou účastnit i rekreační sportovci či začátečníci, pro něž jde o první závodní zkušenost s triatlonem. 

Krátká trasa obnáší 250 m plavání, 12 km na kole a 3,6 km běhu. Hlavní závod pro zdatnější sportovce zahrnuje 350 m plavání, 16 km kola v náročném horském terénu a 4,5 km běhu. Delší trasu je možné absolvovat i ve štafetě. Pro děti jsou připraveny závody na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích. 

Také letos budou moci sportovci na hlavní trase poměřit síly se zkušenými triatlety. Přihlášen je tradiční host, olympionik Jan Čelůstka, mistr ČR v duatlonu Lukáš Kočař, Vojtěch Bednarský nebo teprve 17letý, nadějný triatlet Roman Grebík

 

Jan Čelůstka                                                                      Kristýna Néč-Lapinová

U žen se největší souboj o zlato očekává mezi Annou Brychtovou a Slovenkami Romanou Gajdošovou (poslední čtyři roky nejlepší slovenská triatletka) a trojnásobnou vítězkou VALACHY MANa Kristínou Néč-Lapinovou. Největší favorité vyrazí na trasu v samém závěru. 

Celým dnem bude opět provázet tradiční moderátor Stanislav Bartůšek.

Přijede také loňský vítěz a mistr ČR v olympijském triatlonu František Kubínek. Ten se v současné době zotavuje z vážného úrazu při autonehodě, přímo na trati zlato obhajovat nebude. „Máme ale velkou radost, že přijal naše pozvání a nabídku stát se letošním patronem a startérem dětských závodů. Jeho příběh je nejen pro děti úžasným příkladem, jak pevná vůle a optimismus, které sport umí člověku vštípit, mohou v těžké životní situaci pomoci k úspěšnému uzdravování,“ dodal pořadatel VALACHY MANa Bohuslav Komín.

 

Přečtěte si rozhovor s Františkem Kubínkem o VALACHY MANovi i o tom, jak bojuje za svůj návrat k triatlonu.

VALACHY MAN je neobvyklý tím, že start není hromadný, nýbrž intervalový. To přináší jak komfortnější podmínky pro méně zkušené závodníky, tak i pestřejší podívanou pro diváky. Sportovci startují skokem do vody po 15 vteřinách od 14. do 17. hodiny. 

Kromě fandění si diváci mohou den zpříjemnit koupáním a připraven bude i doprovodný program, mj. půjčovna paddleboardů či testování novinek sportovního vybavení. Vůbec poprvé v ČR například bude možné veřejně otestovat boty Inov-8 G-Series s podrážkou z grafénu – látky, kterou vědci objevili až v roce 2004 a získali za tento objev Nobelovu cenu.

Pro vítěze jsou přichystány hodnotné ceny včetně prize money v celkové částce 40 tisíc korun, dále také horská prémie a tombola. 

Zajímavostí je i účastnická medaile, kterou letos speciálně pro účastníky VALACHY MANa ručně vyrobila keramička Milena Hošťálková z Bystřice pod Hostýnem.